Вхід | Реєстрація

Влітку 44-го: маловідомі сторінки історії

9 травня ми зустріли 65-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Але до сих пір залишаються маловідомі сторінки тих чи інших подій. Саме такими є човникові бомбардувальні операції «Френтік», які проводили Військово-Повітряні сили США. «Френтік» перекладається з англійської як «шалений, відчайдушний». Досить точна назва, бо за умовами операції американські бомбардувальники В-17, яких ще називали «летюча фортеця», повинні були злітати з аеродромів постійної дислокації у Великобританії або Італії. Але після атаки німецьких об’єктів літаки не поверталися додому. Не тому, що їх знищували під час нальотів, а тому, що вони сідали на нових авіабазах на території Радянського Союзу. Найбільш придатними було визнано аеродроми у Полтаві, Миргороді та Пирятині. Там літаки готували для нових вильотів, заправляли пальним, завантажували боєкомплектами. І на зворотному шляху до своїх постійних баз В-17 бомбили нові ворожі цілі. Таким чином, у 1944 році у зруйнованій німцями Полтаві з’явилася справжня американська авіабаза.
У ці події нас повертає виставка «Полтава.1944 рік. Американська військова база», що відкрилася 6 травня у Галереї мистецтв. Документи, фотографії та кілометри кіноплівки про ці події зберігалися у закритому архіві Військово-Повітряних сил США. Завдяки ентузіастам, знавцям воєнної історії Олегу Безверхому і Віктору Бабенку та фінансовій підтримці  Полтавської обласної дирекції «Райффайзен Банку Аваль» полтавці мають змогу ознайомитися з унікальними матеріалами тих часів. Фотографії для експозицій надані Полтавським музеєм авіації та космонавтики і з приватної колекції Іллі Грінберга (Нью-Йорк).
Відвідувачі виставки мають можливість переглянути реставрований та оцифрований документальний фільм про ці події. Як розповів директор ПОД «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Шиян, в архіві ВПС США зберігалося понад 400 бобін кіноплівки саме про перебування американських військ на Полтавщині. У фільмі, звісно, назва нашого міста не звучала — режим таємності тих часів. Полтаву важко впізнати, голос за кадром говорить: «Десь у Росії». Але на плівці збереглися кадри, на яких американські льотчики фотографуються біля пам’ятника Слави. І жахає розуміння того, на що була перетворена наша красуня Полтава за часів гітлерівської окупації! Низький уклін усім, хто воював, хто наближав Перемогу, хто не дав розповсюдитися фашизму у світі.

Автор: Денис КОБУШКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2010, 14:52 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації