Вхід | Реєстрація

Зміїна пора

Маївки та пікніки здатні обернутися чималими неприємностями для відпочивальників. Адже у зеленій траві чи на березі річки можна натрапити на отруйну змію. Цієї весни, як стверджують очевидці, їх особливо багато.
Береги Псла поблизу с. Манжелія, що на Глобинщині, раніше були популярним місцем відпочинку і селян, і гостей з міста. Тепер засмагати та купатися тут рідко хто наважується. Адже змії плавають просто у річці та сміливо вигріваються на її берегах. Водиться тут й українська степова змія – найотруйніша з усіх видів цих полозів.
— Торік біля шовковиці змія вкусила за палець чоловіка. Односельчанину тоді довелося проходити курс лікування під крапельницями. А взагалі у селі їх переїздять велосипедами або машинами. Змії залазять до господарських садиб. Тож їх доводиться знищувати навіть лопатами. Наш дитячий садок розташований біля яру. Тому вихователі перш, ніж вивести дітей на по­двір’я, уважно його оглядають, – розповідає голова Манжелійської сільради Антоніна Гаркавенко. – Ми давно занепокоєні такою ситуацією. У місцевому лісництві сказали, що знищувати змій не будуть, бо вони полюють на мишей-гризунів. Та й досвіду такого лісники ще не мають.
Манжеліївці переповідають, що нібито за радянських часів змій спеціально запустили у місцевий ліс для одержання отрути, яка використовувалася в медицині. Але цей процес ніхто не контролював, тому зміїна популяція щороку збільшувалась. А наразі ситуація стала вкрай загрозливою. Три роки тому отруйний полоз вкусив дівчину, ліки їй привозили аж із Полтави. А одна родина виявила у своїй комірчині цілий виводок живих змієнят…
Манжеліївці наввипередки розповідають, що вже навчилися відрізняти вужів від звичайної загрозливої змії з гострими зубами: вужі мають жовті плями з обох боків голови.
Ознаки того, що вас укусила змія: опухлість місця та тканин навколо нього, запаморочення, можливі часті пориви нудоти, втрата свідомості, порушення ритму серця та навіть стан тяжкого шоку. Тому постраждалому варто забезпечити спокій та лежаче положення.

Якщо вас вкусили...
Найефективнішим засобом є якнайшвидше інтенсивне відсмоктування отрути з рани з наступним спльовуванням. Це може зробити як сам постраждалий, так і навколишні. Ця процедура безпечна, тому що зміїний трунок, який потрапляє до рота і шлунка, інтоксикації не викликає. Тривалість процедури – 10-15 хв. Потім постраждалого варто негайно доставити до найближчого медичного закладу, де його забезпечать ліками та дадуть за потреби спеціальну сироватку.
Взагалі медики радять любителям природи вдягати на пікніки закрите вбрання та взуття. Лікарі наголошують, що вражена кінцівка обов’язково має залишатись нерухомою, оскільки рух посилює лімфовідтік і суттєво прискорює потрапляння отрути до загальної циркуляції. Тому важливо правильно надати першу допомогу.
Лікарі говорять, що протипоказані обколювання, зокрема перманганатом калію, припікання будь-якими препаратами, розрізи хворого місця. Це викликає додаткові травми тканин тіла та, як наслідок, призводить до затяжного лікування.
До речі, медпрацівники констатують, що укуси змій більш тяжко переносять діти та жінки, а також особи у стані алкогольного сп’яніння.
І наостанок радять: коли вже побачили змію, заради цікавості не варто займати її палицею. Це дозволить уникнути небажаного укусу.

Автор: Віта Коноваленко, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2010, 12:50 | Глобине | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації