Вхід | Реєстрація

Увічнено пам’ять героя

Напередодні Дня Перемоги на фасаді ЗОШ № 20 було урочисто відкрито меморіальну дошку Героєві Радянського Союзу Олександру Барвінському. У 60-х рр. минулого сторіччя він був директором цієї школи. Про увічнення пам’яті героя потурбувався міський осередок політичної партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна».
— 65 років тому завершилася найстрашніша на Землі війна, і сьогоднішня подія – відкриття меморіальної дошки, лише невелика данина пам’яті героям, які воювали на фронтах, боролися за свободу нащадків, – зазначив, звертаючись до присутніх до урочистому заході, голова міського осередку політичної партії «Сильна Україна» Олександр Козенко. Саме за ініціативи партійного активу була проведена копітка дослідницька робота, зібрані матеріали про життя та діяльність Олександра Барвінського і врешті ухвалене рішення про увічнення пам’яті цієї видатної людини.
У 19 років військовий розвідник Олександр Барвінський здійснив подвиг, викликавши вогонь ворога на себе. За це отримав найвищу нагороду – Орден Червоної Зірки. Згодом визволяв Україну, Румунію, Угорщину, Польщу, Чехословаччину, брав участь у Параді Перемоги у 1945 р. у Москві. Після війни Олександр Барвінський присвятив себе комсомольській та партійній роботі, до 1964 р. був першим секретарем міського комітету партії. За радянських часів це була посада керівника міста. Отже, ім’я Олександра Барвінського асоціюється з періодом інтенсивної розбудови Кременчука  – зводився НПЗ, створювалася соціальна інфраструктура міста. Зокрема була збудована й школа № 20, колектив якої з 1964 по 1967 рр. очолював Олександр Барвінський.
— Як керівник міста Олександр Барвін­ський був грамотним та принциповим. Водночас він  – дуже щира і добра людина, це відзначають всі, хто знав Олександра Дмитровича,  – розповідає Анна Сербіна, яка досліджувала життєвий шлях ветерана. Дякує долі за те, що надала можливість працювати разом з Людиною з великої літери і вчитель школи № 20 Людмила Гаврилова. «Хлопці й дівчата! Наша школа завжди була гордістю міста і ви маєте пишатися, що навчаєтеся в ній», – звернулась до молоді старенька вчителька.
Меморіальна дошка героя на фасаді відтепер нагадуватиме школярам про видатну людину, з іменем якої пов’язана їхня школа. «Пам’ятати і гідно наслідувати!»,  – підкреслив нинішній директор ЗОШ № 20 Володимир Нікіфоров.

Ніхто не забутий!
Увічнення пам’яті Героя Радянського Союзу Олександра Барвінського – один із етапів історико-патріотичної роботи, яку проводить міський осередок партії «Сильна Україна». Нещодавно у льотному коледжі було відкрито меморіальну дошку на честь чотирьох космонавтів, які навчались у Кременчуці. Як розповів голова осередку Олександр Козенко, у найближчих планах – увічнення пам’яті льотчика-космонавта Олексія Леонова, а до 2 вересня – дати завершення Другої світової війни, буде встановлено пам’ятник льотчикам, які загинули, захищаючи небо над Кременчуком.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації