Вхід | Реєстрація

Душа Панаса Мирного шукає спокою?

Душа Панаса Мирного шукає спокою?
Виповнюється 161-а річниця  з дня народження нашого земляка,  класика української літератури Панаса Яковича Рудченка, відомого під псевдонімом Панас Мирний, і  70 років з дня створення його літературно-меморіального музею у Полтаві.
Музей Панаса Мирного один з найбагатших музейних закладів України за  кількістю раритетних експонатів. Вони точно відтворюють інтер’єр садиби, як це було за життя письменника. 
«Лихі люди», «Хіба ревуть воли, як ясла повні», «Повія». Саме за цими творами ми знаємо Панаса Мирного. Він народився 13 травня 1849 року у Миргороді. Батько письменника був бухгалтером повітового казначейства, а мати, хоч і не знала грамоти, могла до самого ранку розповідати синові казки. 
Коли Панасу Рудченку було 7 років батьки переїхали до Гадяча. З 14 років, після закінчення повітового училища, він уже працює чиновником у  повітовому суді. Займається самоосвітою. З 1871 року живе і працює у Полтаві. Його зовсім не приваблювала чиновницька кар’єра, хоча  він і  був сумлінним працівником і досяг високого чину дійсного статського радника. Йому більше подобалося писати.
У доробку письменника понад 700 віршів, оповідання. Всі вони дожили до нашого часу завдяки тому, що письменник зберігав їх у скрині для сала. Тому під час обшуку в його оселі заборонених політичних рукописів не знайшли.
Помер Панас Мирний 28 січня 1920 року від інсульту. Але і нині  інколи нагадує про себе. Вночі, кажуть, ходить своїм маєтком.
Працівники музею припускають, що душа  Мирного не може знайти собі спокою через вимушене перепоховання у 1936 році. На кладовищі? де він був похований? побудували завод «Лтава», а прах письменника перенесли до Зеленого гаю у Полтаві по вулиці Карла Лібкнехта. Щоб упокоїти душу Панаса Яковича, співробітники музею щороку, у день його смерті замовляють молебень у Свято–Успенському соборі.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2010, 13:28 | Миргород | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації