Вхід | Реєстрація

Ялинка пильнує

Ялинка пильнує
Метеостанція, замаскована під ялинку, виявлятиме джерела викидів. Минулого тижня комплекс автоматичної метеостанції, змонтований на пл. Перемоги, отримав державну сертифікацію. За його допомоги міські екологи мають намір припинити практику несанкціонованих викидів на території міста. Для повного успіху їм потрібна ще мобільна лабораторія.
Кожні 3 хвилини комплекс метео­станції фіксує 16 атмосферних параметрів – від швидкості вітру та його напрямку до температури та вологості повітря. Аналізуючи ці показники, можна робити прогноз погоди. Для цього потрібен фахівець-синоптик та ще кілька таких метеостанцій у регіоні. Однак визначення прогнозу погоди не є метою спорудження об’єкта в Кременчуці. Як зазначає завідувач міського відділу екобезпеки Геннадій Демьохін, основне завдання – виявлення джерел викидів забруднювальних речовин в атмосферу.
Неприємний запах у повітрі для Кременчука не рідкість. Найчастіше скаржаться мешканці Молодіжного, торік задихалася Раківка, останнім часом непереливки й жителям вул. Хорольської. Хто забруднює повітря, можна лише здогадуватися, бо, як не дивно, доказів немає. Вони з’являться, щойно в тандемі з метеостанцією запрацює й мобільна лабораторія з вимірювання гранично допустимої норми викидів поблизу ймовірного джерела забруднення, – запевняє Геннадій Демьохін.
На практиці це здійснюватиметься наступним чином: мешканці, обурені смородом, телефонують до служби оперативного контролю «15-63», звідти надходить сигнал екологам, ті, керуючись показниками метеостанції, фіксують напрямок і швидкість вітру, інші параметри, таким чином ви­значаючи ймовірне джерело викидів. А далі за справу береться бригада мобільної лабораторії – виїздить на місце, робить заміри й, у результаті, під пресом офіційних задокументованих доказів, винуватцеві вже не викрутитися. Повинен сплатити штраф.
Така схема боротьби за чистоту навколишнього середовища наразі працює лише в Одесі, досвід якої й вивчали кременчуцькі екологи. Ви­вчили й запевняють, що мобільна лабораторія буде у Кременчуці не гіршою, але втричі дешевшою, ніж одеська  – близько 700 тис. грн. Окрім виміру забруднювальних речовин у повітрі, лабораторія ще й визначатиме рівень електромагнітного випромінювання та рівень шуму. Тендер на закупівлю обладнання оголосять після затвердження міського бюджету, а запрацює воно після монтажу та випробувань, наприкінці поточного року.

На площі мала вирости ще й пальма
Комплекс автоматичної метеостанції з’явився на пл. Перемоги цього року. Майже непомітний, бо замаскований під ялинку посеред газону. Спеціаліст державної гідрометобсерваторії, котра обстежувала об’єкт, оцінила креатив будівельників.
— Автор цього ноу-хау – Сергій Бутко (колишній віце-мер – авт.), який керував монтажем обладнання. Він хотів ще й дощомір замаскувати під пальму. Але ми його вчасно зупинили, – зазначає завідувач міського відділу екобезпеки Геннадій Демьохін.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2010, 15:44 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації