Вхід | Реєстрація

Більше 22 млн. грн. міські ради не можуть зняти з банківських депозитів

23 жовтня постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин розглянула виконання обласної Програми розвитку земельних відносин на 2008-2012 роки. За інформацією заступника начальника Головного управління Держкомзему області Олександра Шила, на Полтавщині триває реформування земельних відносин. Зокрема, завершується процес виготовлення державних актів власниками земельних часток (паїв), продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення та надання прав на їхню оренду відбуваються виключно на конкурентних засадах – на аукціонах.
У 122 населених пунктах проведена грошова оцінка земельних ділянок. Тривають роботи з рекультивації та заліснення земель, поліпшення родючості сільськогосподарських угідь, укріплення укосів берегів водойм, залуження ріллі багаторічними травами.
Головною проблемою реалізації даної Програми Олександр Шило назвав недостатність її фінансування. Так у 2008 році заходи Програми було профінансовано на 49%, у 2009 – на 35%. Внаслідок цього не було завершено інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення, розташованих за межами населених пунктів, низькими темпами проводилися роботи по інвентаризації земель лісового фонду, розмежуванню земель державної і комунальної власності, встановленню меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річок і водойм області.
Водночас понад 22 мільйони гривень, що надійшли місцевим радам у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, за даними контролюючих органів, сьогодні залишаються не використаними за призначенням: лежать «мертвим капіталом» на банківських рахунках рад, або ж «працюють» на депозитах.
Обговорюючи питання, голова комісії Валерій Капленко зазначив, що виконання завдань Програми у значній мірі залежить від законодавчої бази, яку на сьогодні необхідно вдосконалити, перш за все у частині створення та розвитку ринку земель.
Про необхідність прискорення земельної реформи в області, її підтримку з боку влади, аграріїв, громадськості, збереження землі як найбільшого національного багатства йшлося у виступі заступника голови облдержадміністрації, депутата обласної ради Володимира Андрієнка.
Наразі комісія рекомендувала органам місцевого самоврядування та виконавчої влади до кінця року розглянути виконання місцевих програм розвитку земельних відносин, сприяти їхньому фінансовому забезпеченню. Цільове використання коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, за рекомендацією комісії, буде перевірено Головним управлінням Держкомзему та Контрольно-ревізійним управлінням в області.
Ще одне важливе «земельне» питання розглянули депутати: про стан впорядкування земельних відносин між підприємствами паливно-енергетичного комплексу та органами місцевого самоврядування області.
Як доповів начальник державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель в області Олександр Авраменко, видобуток вуглеводнів в області здійснюють 23 державних та 39 приватних підприємств на площі в 1700 га. У 2009 році на 133 об’єктах підприємств газонафтового комплексу проведено 99 перевірок, які показали, що найпоширенішими порушеннями земельного законодавства є відсутність документів на право користування земельними ділянками та їхню державну реєстрацію, спеціальних дозволів на знімання родючого шару ґрунту, несвоєчасність повернення власникам тимчасово зайнятих земельних ділянок.
Використання земель підприємствами газонафтового комплексу завдає шкоди як земельному фонду, довкіллю, так і соціальній інфраструктурі територій, зокрема дорогам. Відтак постає питання про відшкодування територіальним громадам нанесених збитків. Не завжди між підприємствами та органами місцевого самоврядування укладаються та виконуються відповідні угоди, які б засвідчували взаємовигідні партнерські стосунки.
Було б справедливо, аби частини рентної плати – в межах 10%, яку здійснюють підприємства паливно-енергетичного комплексу, надходила до місцевих бюджетів. Тоді і місцева влада була б зацікавлена у підтримці видобутку вуглеводнів, і підприємства працювали без докорів сумління. Втім, вирішити цю проблему можливо лише на найвищому, урядовому рівні. Про це вели мову заступник голови обласної ради Петро Ворона, депутат Володимир Андрієнко, голова Лохвицької районної ради Володимир Борисенко.
Досвідом успішної співпраці районної ради з представництвом «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» та буровою компанією «Рудіс», які працюють на території Чорнухинського району та активно фінансують розвиток соціальної інфраструктури населених пунктів, - поділився голова районної ради Микола Кривчун.

Автор: oblrada.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2009, 18:04 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації