Вхід | Реєстрація

«Інвестиції потрібно вкладати в дітей!»

«Інвестиції потрібно вкладати в дітей!»
У школі села Руденківка Новосанжарського  району свій підхід до виховання дітей і розвитку системи освіти.
Школа є однією з найбільших у районі — освіту у ній здобувають 276 учнів, навчають їх 32 педагоги. Вже два роки навчальний заклад бере участь у міжнародних освітянських виставках, які проходять у місті Києві. Тут руденківські освітяни охоче діляться своїм досвідом, запозичують чужий та завойовують почесні дипломи. До речі, поділитися їм справді є чим. Розповідає директор Руденківської школи Андрій Дігтяр:
— Ми, наприклад, відійшли від старих принципів гурткової роботи. Вони просто віджили своє. Шукаємо якісь нові форми і успішно знаходимо. Наприклад, у нашій школі працює факультатив із журналістики, який веде педагог Тетяна Шинкаренко. Багато уваги приділяємо ми і роботам у Малій академії наук. У цьому році двоє наших дітей стали призерами обласного етапу в секціях «Журналістика» та «Фольклористика».
Успіхів у руденківських школярів та педагогів вистачить на кілька навчальних закладів. Принесли призові місця участь в екологічних проектах, конкурсі «Вишивана карта України», змаганні пошукових загонів. Усіма цими здобутками школа небезпідставно гордиться. Але керівництво навчального закладу щодня дбає не лише про успіхи на представницьких конкурсах, але й про щоденні буденні речі.
— Зараз ситуація в освіті не те що важка, а дуже важка! — говорить Андрій Дігтяр. — Тому доводиться знаходити оригінальні вирішення для існуючих проблем.
Одним із таких рішень була ідея із заміною шкільних парт. Їх потрібно було поміняти у кількох класах. Повністю зібрана нова парта коштує 450 гривень, тоді як дерев’яна кришка на неї — всього 108 гривень. Вихід знайшли досить цікавий: перефарбували старі залізні основи, накрили їх новими кришками — і будь ласка, отримуйте нові парти за економціною. Також протягом останнього року завдяки допомозі спонсорів у школі практично відновили роботу всих внутрішніх туалетів. А в одному класі за кошти «Чистої криниці» та «Елеватора «Чистої криниці» зробили повний євроремонт.
— У цьому класі ми у майбутньому плануємо встановити комп’ютер та інтерактивну дошку, щоб цей кабінет міг бути зразком навчального класу справді європейського рівня,  — пояснює Андрій Дігтяр.
Окрім цього, у керівництва навчального закладу іще безліч планів та задумів. У школі встановили нову котельню і опалення тут тепер економне. Але тепло все одно виходить через старі вікна. Щоб зберігати тепло, їх потрібно замінити на пластикові. Але коштує одне таке «віконечко» 3000 гривень, а у школі їх всього…246 штук!
— Ми прохали допомогти із заміною вікон екс-губернатора Валерія Асадчева, — говорить Андрій Дігтяр, — сподівались, що нас включать до якоїсь обласної програми. Тому що ми, звичайно, розуміємо, що така сума на одну школу непідйомна для нашого районного бюджету.
Інші плани руденківські педагоги збираються втілювати в життя за рахунок допомоги сільської ради та місцевих підприємців. Наприклад, планують переобладнати одне підвальне приміщення школи під тренажерний зал, в іншому поставити тенісний стіл.
— В селі немає клубу, так нехай молодь буде ходити і займатися чимось корисним у нас,  — пропонує директор школи.
А ще у руденківській школі хочуть відновити профільне навчання учнів: хлопців — за професією «тракторист», дівчат — «швачка». Андрій Дігтяр сподівається, що профнавчання розпочнуть вже з наступного року. Заняття проводитимуть по суботах, щоб на них могли приїздити і учні з прилеглих сіл.
У планах директора школи і переобладнання комп’ютерного класу під лінгафонний кабінет. Це дозволить учням під керівництвом досвідчених педагогів‑«англійців» краще засвоювати іноземну мову, щоб потім мати можливість брати участь у міжнародній програмі обміну учнями.
Плани планами, але багато змін відбуваються у школі вже сьогодні.
— Цього року ми ввели в 5‑х класах урок з основ християнської моралі, — з гордістю говорить Андрій Дігтяр. — Проводить їх настоятель Свято-Пантелеймонівської церкви отець Михайло. І, знаєте, діти ходять на ці уроки із задоволенням. Ці заняття насправді дуже потрібні, адже від радянської системи моралі ми відійшли, а власної ще не набули. А нам вже зараз треба думати про майбутнє і робити найбільш потрібні інвестиції — інвестиції в наших дітей!
Звичайно, багатьом планам руденківських освітян може завадити криза у країні, неприйнятий державний бюджет та безліч інших визначальних факторів. Але все це навряд чи завадить їм займатися основною «інвестиційною» діяльністю — навчати дітей.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації