Вхід | Реєстрація

Миргород святкує 65 річницю Великої Перемоги

Нинішній травень приніс нам 65-ту мирну весну. Більше шести десятків років віддаляє нас від тієї доленосної події. 9 Травня (і напередодні цієї пам’ятної дати) миргородці згадували усіх, хто виборов нашу свободу у страшному поєдинку з фашистськими загарбниками, чиє життя назавжди забрала війна, шанували ветеранів, які на своїх плечах винесли увесь тягар війни та підняли країну з руїн у повоєнні роки.
Напередодні знаменної дати (за ініціативи міської влади) відбулося привітання ветеранів Великої Вітчизняної війни за місцем їхнього проживання. У міській раді пройшла зустріч міського голови з ветеранами. Олександр Борисович звернувся до присутніх із вітальним словом, розповів їм про сьогодення нашого міста, а також про плани на майбутнє. Потім міський голова вручив усім ветеранам пам’ятні подарунки – іменні годинники з дарчим написом «На честь 65-річчя Перемоги». Кожен ветеран також отримав пакети із про¬дуктовими наборами. Було і фото на згадку разом із міським головою.
7 травня у Палаці культури курорту «Миргород» відбулися урочистості із нагоди 65-ої річниці та великий святковий концерт. В урочистостях взяв участь голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Васильович Удовіченко.
Урочисті збори з нагоди 65-річчя Перемоги радянського народу над німецько-фашистськими поневолювачами сердечним привітанням відкрив Миргородський міський голова Олександр Борисович Паутов. Зокрема він сказав: «З особливою повагою ми шануємо ветеранів, що разом із нами святкують ювілейну річницю Великої Перемоги!
У Миргороді проживає 1277 ветеранів Великої Вітчизняної війни, серед них 243 учасники бойових дій. 65-ту річницю Перемоги зустрічають і колишні воїни, які пройшли дорогами війни від першого до останнього дня. Це моряк Чорноморського флоту Скільсара Григорій Васильович; кавалерист Троцько Сергій Іванович, який у ході війни пересів із коня на мотоцикл, а потім і на автомобіль; кулеметник Березовець Іван Якович; льотчик Сахаров Костянтин Григорович. Для Шевченка Івана Антоновича війна розпочалась із бойових дій на Далекому Сході. А прикордонник Балакшій Василь Григорович зустрів ворога на кордоні 21 червня 1941 року!»

Не забув згадати добрим словом міський голова і легендарного танкіста Петлюха Василя Івановича - учасника не тільки Великої Вітчизняної, а ще і Фінської війни! Олександр Борисович передав найтепліші вітання солдатам і партизанам Вітчизняної війни, усім, хто йшов до Перемоги, працівникам тилу за трудовий подвиг, за мужність і героїзм. Очільник міста побажав миргородцям миру, добра і благополуччя.

Голова облдержадміністрації О.В.Удовіченко щиро поздоровив присутніх учасників бойових дій та їхніх нащадків, а у їх особі - всіх полтавців із вікопомною подією в історії боротьби за незалежність української держави. Він нагадав про великий внесок Полтавщини у всенародну боротьбу зі знавіснілим ворогом на фронтах і в тилу, розповів про організаторську роботу облдержадміністрації та обласної ради, міських та районних органів виконавчої влади, громадських організацій для достойного вшанування живих та пам’яті їхніх однополчан, яким не випало дожити до свята 65-річчя Великої Перемоги. О.В.Удовіченко від імені Президента України Віктора Януковича привітав усіх миргородців та гостей курорту із 65-річчям Великої Перемоги, Олександр Васильович так і сказав: «Війну по праву названо Великою Вітчизняною. Отже, і Перемога була Великою. І молодь по¬винна знати героїчну і трагічну правду про страшну війну…» Керівник області подякував ветеранам за активну роботу по військово-патріотичному вихованню молоді.

За вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху та активну громадянську позицію він вручив почесні грамоти облдержадміністрації голові Миргородської міської організації ветеранів України Василю Юхимовичу Вертелецькому; учасникам бойових дій - Івану Михайловичу Вовку та Сергію Степановичу Ксьонзенку.
Почесними грамотами обласної ради нагороджені ветерани Михайло Панасович Вовк та Олексій Петрович Кійко. Активіст ветеранського руху Костянтин Григорович Сахаров удостоєний звання «Почесний ветеран України».Грамотами ради обласної ветеранської організації відзначені Григорій Васильович Скільсара, Олександр Якович Гавриш, Петро Сергійович Яненко.

Велика група ветеранів нагороджена почесними грамотами Миргородської міської ради. У той же день усі ветерани одержали пам’ятні медалі « 65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні». Усіх присутніх на урочистостях вітав генеральний директор ЗАТ ЛОЗ «Миргородкурорт» О.Д.Гавловський.

А потім до Вічного вогню у міському сквері Слави лягли корзини та букети живих квітів.

Кращі з кращих самодіяльні митці Миргорода подарували ветеранам пісні та спогади їхньої молодості.

9 Травня миргородці та гості міста святкували по-особливому. По мікрорайонах міста відбулися мітинги та покладання квітів до братських могил: по вул.Д.Гурамішвілі та у парку «Дружба»; до пам’ятного знака по вул.Братів Козленків; до братських могил по вул. Ломиковського, вул.Миргородських дивізій та братської могили у мікрорайоні «Почапці». У сквері Слави відкрилася виставка робіт учнівської молоді. Під звуки духових оркестрів міста по головній вулиці Гоголя пройшов марш-парад військових колон. Потім на центральній площі відбувся великий урочистий мітинг, у якому взяли участь Миргородський міський голова Олександр Борисович Паутов; заступник голови облдержадміністрації, керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Олексійович Пархоменко; голова Миргородської райдержадміністрації Олександр Васильович Волошко; виконуючий обов’язки начальника Миргородського гарнізону, полковник Андрій Олексійович Пелих; ветеран Великої Вітчизняної війни, колишній прикордонник, полковник у відставці Василь Григорович Балакшій, який почав воювати, коли війна ще не була офіційно оголошена, – для його 102 прикордонного загону війна розпочалася раніше – 21 червня далекого 1941 року.
Усіх присутніх на мітингу вітали учні ЗОШ №9, члени клубу «Пошук» (керівник Л.І.Пащенко), а також благочинний Миргородського району, настоятель Свято-Успенської церкви отець Іван Созанський. Потім миргородці та гості міста вшанували пам’ять загиблих покладанням вінків та квітів до Вічного вогню від делегацій та жителів міста. Ветерани та всі бажаючі були запрошені на солдатську кашу. Традиційне частування відбулося у сквері біля бару «Ассоль». Доброго настрою усім там додавали – міський народний духовий оркестр ім.І.І.Шатравки, народний самодіяльний ансамбль «Вечорниці», вокальний ансамбль «Горлиця».
По обідній порі на центральній площі міста відбувся конкурс малюнків на асфальті, який організував Миргородський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з відділом у справах спорту, сім’ї та молоді. Вони провели конкурс малюнка на асфальті на патріотичну тематику. В конкурсі взяли участь команди усіх загальноосвітніх навчальних закладів міста, вихованці Центру естетичного виховання і Станції юних техніків. Усі учасники отримали заохочувальні подарунки, а команди переможців відзначено грамотами: ІІІ місце - Центр естетичного виховання, ІІ місце – ЗОШ № 9, І місце – МСШ № 5. Колективи Центру естетичного виховання дарували присутнім великий святковий концерт.
У травневому буянні природи народні гуляння тривали до пізньої вечірньої пори – на центральній площі міста вирувала святкова торгівля, лунав виступ духового оркестру, звучала велика концертна програма. А о 22.00 салютував яскравий святковий феєрверк як символ незабутньої печалі і радості, як символ наснаги для добрих справ у ім’я щасливого майбутнього нашого міста і України!

Автор: Валентина ДЕНИСЕНКО Леонард НІКОЛАЄНКО, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 травня 2010, 17:07 | Миргород | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації