Вхід | Реєстрація

Районний бюджет прийняли

Зранку минулої п’ятниці було прийнято обласний бюджет, а вже о 14-й годині у залі районного Будинку культури слухали проект районного бюджету. Як сказав голова районної ради Іван Скорик, знову кошторис навряд чи кому подобаєтьтся, але перебирати нічим — його контрольні цифри розраховані по формулах у Києві. Тому й працювали депутати швидко, без гарячих суперечок: іншого бюджету взяти ніде.

БУДЕМО ЖИТИ НА 49 МІЛЬЙОНІВ 76,7 ТИСЯЧІ
Такий установили загальний обсяг доходів і загальний обсяг видатків районного бюджету на 2010 рік. Начальник фінуправління Василь Хоменко проаналізував основні цифри бюджету і найсприятливішими вони виявилися по соцзахисту. Більшості ж галузей доведеться серйозно економити.

ЧОМУ КАРЛІВЦЯМ ЖИВЕТЬСЯ КРАЩЕ?
Розрахунок бюджету за чисельністю населення для Машівського району вкрай невигідний: населення мало, а сільських рад, бюджетних установ, які треба утримувати, багато. Станом на 1 січня минулого року нас проживало у районі 20,7 тисячі. У сусідньому Карлівському районі — 37,5 тисячі. Але у нас бюджетів 17 (15 сільських, один селищний і районний), у них — лише 14. Сусідам видатків (все, що має бути витрачено на утримання бюджетних установ  згідно з формульним розрахунком Мінфіну) визначено 62 мільйони 513,1 тисячі. Машівщині —  лише 38 мільйонів 293,1 тисячі.
Обидва райони дотаційні. Та потреби «нараховуються» переважно від кількості наявного населення.
Дотація вирівнювання із Держбюджету нам доведена у сумі 21 мільйон 40,8 тисячі, сусідам — 43 мільйони 509, 6 тисячі (більше ніж у два рази). Багаточисельний район знаходиться у значно вигіднішому становищі: на їхні заклади освіти грошей держава «нарахувала» більше майже на 64%, на охорону здоров’я — майже на 82%, на культуру та фізкультуру — на 81,5%.
Мінфін вирахував, скільки треба на наші 20 тисяч населення витрат. Утримуєте більше ФАПів, шкіл, дитсадків, сільських рад? Ваші проблеми, панове!
Таким чином району доведеться розраховувати лише на значне перевиконання доходів наших бюджетів. Або проводити скорочення штатів відповідно до кошторисних призначень. Але як обігріти 50 школярів у приміщенні, проектованому колись на 500? У формулі про це нічого не сказано…

МИНУЛОРІЧНИМ ПЕРЕВИКОНАННЯМ БЮДЖЕТУ ЗАКРИЛИ ЦЬОГОРІЧНІ «ДІРКИ»
Минулорічне перевиконання розподілили туди, де найбільше не вистачало грошей. Великого обговорення це не викликало. Хоча депутат Ірина Іващенко зауважила, що сума до розподілу ніби й гарна, 963 тисячі, та результатів не побачимо, бо ці гроші просто «проїмо». Натомість можна було б зробити для району щось конкретне: придбати шкільний автобус,  медичне обладнання чи відремонтувати Будинок культури. Із зауваженням Іван Скорик погодився, але поки іншого виходу немає.
Також депутати затвердили програми із проведення року ветеранів; будівництва розподільчих та підвідних газопроводів у сільських населених пунктах району на 2010-2011 роки. Хоча гроші на їх виконання буде шукати дуже важко. Скажімо, по газифікації треба завершити та профінансувати 4 об’єкти. А ще, згідно з наказом Міністерства палива та енергетики, у 10 школах району вузли обліку природного газу треба обладнати коректорами вже до 1 вересня. А це близько півмільйона гривень! Такі витрати з’їдять будь-яке перевиконання.
Заслухали також хід виконання програми економічного і соціального розвитку та районної програми соцзахисту інвалідів.

«КОНКУРЕНЦІЯ ПОЛІТИЧНИХ СПРАВ МАЄ ВІДІЙТИ У НЕБУТТЯ»
Вперше у новій якості перед депутатами тримав слово їх колега Олександр Прокопенко, голова райдержадміністрації. Він ще раз озвучив найближчі плани — прийняти єдине рішення щодо відсотку орендної плати; ревізувати використання землі сільськими радами, в тім числі її вартості під будовами, торговельними об’єктами; створити дієву раду товаровиробників, а також громадську раду з представників політичних партій:
— Щоб не було, що одні хочуть зробити щось хороше, а другі — аби вони те хороше ніколи не зробили. Конкуренція політичних справ має відійти у небуття. У лікарні треба взяти під контроль використання грошей. Закріпити палати за товаровиробниками. Як це зробить — вони самі на раді вирішать. Буде працювати телефонна лінія «Хабарам — ні!» і вся отримана інформація перевірятиметься негайно.
— Всіх підприємців попросимо привести в порядок свої приміщення і прилеглі території. Чим Машівка гірша від Нових Санжар?
— У парку висадили дерева, поставили таблички про те, що в’їзд заборонено. А там —  їздять! Чого немає ніякої реакції? Я двічі попросив, за третім разом не буду (до керівників у першому ряду). Хто не виконує свою роботу — ідіть.
— Ветеранів лишилося зовсім мало. Я ніколи не думав, що вони так живуть. Не всі. Але поїхав вручати нагороди і бачив — є у сараї, у лахмітті.
—  Не звертайтеся до мене щодо працевлаштування родичів, знайомих, дітей знайомих та родичів. Кадрові зміни в адміністрації будуть мінімальні, а всіх, хто піде, обов’язково працевлаштуємо.

Автор: www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 травня 2010, 09:56 | Машівка | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації