Вхід | Реєстрація

На ремонт доріг місто спрямує майже двадцять мільйонів гривень

На ремонт доріг в Полтаві в затвердженому цими днями міському бюджеті передбачено 14, 2 мільйона гривень. Ще п’ять мільйонів гривень додатково місто планує отримати з обласного бюджету, повідомив на прес-конференції міський голова Андрій Матковський. Відтак на вирішення однієї з основних проблем міста витратять цього року майже двадцять мільйонів гривень.
— Двадцять відсотків доріг у місті уже відремонтовано, — розповідає Андрій Всеволодович. — Уперше за останні роки ми ремонтуємо прибудинкові території. Цьогоріч плануємо охопити таким ремонтом не менше, ніж шістдесят відсотків територій біля будинків. Термін експлуатації нової дороги до капітального ремонту складає десять років. У Полтаві останні двадцять-тридцять років дороги капітально не ремонтувалися. Лише поточним ремонтом якість доріг ні в Полтаві, ні на державних автошляхах не поліпшити. Для їх капітального ремонту в місті потрібно не менше 400 мільйонів гривень. Ці кошти знайти дуже важко. Відтак п’ятнадцять-двадцять мільйонів на поточний ремонт дозволяють лише підтримувати дороги в більш-менш належному стані. Проте, якщо не ремонтувати їх узагалі, ям буде вдвічі більше. На поточний ямковий ремонт будівельниками дається рік гарантії, на капітальний — три роки, і на реконструкцію — п’ять років. У березні 2010 року спеціальна комісія зробила огляд доріг і зафіксувала лише 200 метрів асфальтного покриття, де були минулого року не-якісно виконані роботи і ями знову виникли на тому ж місці. Тобто, брак становив менш 1%. Цю ділянку дороги відремонтовано за кошти підприємства, що займалося ремонтом.
Продовжать у Полтаві й реконструкцію вулиці Калініна.
— На продовження реконструкції вулиці Калініна за рахунок коштів цільового фонду передбачено два мільйони гривень. Головне завдання цієї реконструкції — розширити другу частину вулиці та створити місця для паркування, — наголосив Андрій Матковський.
Порушили на зустрічі з мером і питання роботи ліфтів. За словами Андрія
Матковського, 260 ліфтів експлуатують двадцять п'ять років. Наразі треба якнайшвидше проводити їхній технічний огляд і ремонтувати. Щоб повністю виконати цю роботу, потрібно 30 мільйонів гривень. Такої суми місто не має. У бюджеті на потреби підприємства «Ремліфт» закладено два мільйони гривень. Гроші спрямують на технічний огляд та придбання запчастин. Без допомоги держави повністю проблему не вирішити. Але міський голова пообіцяв тримати питання на постійному контролі і зробити все, аби ліфти в комунальних будинках працювали.
На благоустрій міста планують витратити 19 мільйонів гривень.
Фінансову підтримку в розмірі майже семи мільйонів гривень отримає підприємство «Полтаваелектротранс».
Приємно, що напередодні нового опалювального сезону в місті набагато менше проблем, ніж раніше.
— Ми вирішимо питання з опаленням будинку №16 на вулиці Сакко.
У бюджеті розвитку на цей рік передбачено будівництво модульної котельні на цій вулиці на суму 430 тисяч гривень. До початку опалювального сезону роботи будуть проведені. Є проблеми з опаленням будинків на вулиці Сортувальна, 1, та у провулку Нафтовий, 1. Ми передбачили 150 тисяч на облаштування індивідуального опалення в дванадцяти квартирах цих будинків. Виділено 389 тисяч гривень на проведення заходів з енергозбереження в Полтавській гімназії №9. Там плануємо замінити вікна. Також знайшли інвестора, який хоче втілити пілотний проект і поставити в гімназії сучасну установку з опалення. Це буде зроблено безкоштовно.
 З теплом будуть і мешканці району біля Полтавського турбомеханічного заводу. Підприємство хоче провести реконструкцію котельні і встановити сучасні котли, в яких використовуватиметься для опалення й вугілля.
Узагалі головним фінансовим документом міста на 2010 рік Андрій Матковський задоволений.
— Питаннями бюджету ми займалися майже два місяці, опрацьовуючи нормативні документи від Міністерства фінансів України. Міська влада неодноразово зверталися до Мінфіну та Кабінету Міністрів України зі своїми пропозиціями, тому що в попередньому проекті передбачалося вилучення з бюджету міста майже шести мільйонів гривень. Але ми довели на прикладі об’єктів соціальної структури, бюджету минулого року і запланованих витрат, що ці кошти нам вкрай необхідні. Тож в остаточному варіанті проекту бюджету вже не передбачалося вилучення коштів, а навпаки — субвенція в розмірі шести мільйонів гривень. Тобто, можна говорити, що завдяки цій роботі додатково до бюджету отримали 12 мільйонів гривень, — говорить Андрій Всеволодович.
До речі, якщо раніше 96% бюджету становила заробітна плата і енергоносії, то після оптимізації видатків на утримання бюджетних установ питома вага оплати праці та енергоносіїв скоротилася з 96 до 90%.
— Економити будемо, але не на дітях, лікарях та вчителях, а на керівниках та енергоносіях, — наголосив міський голова Полтави.
У 2010 році в міському бюджеті не передбачено коштів на будівництво доступного житла в Полтаві. Але найближчим часом Андрій Матковський візьме участь у засіданні уряду щодо питань будівельної галузі, де нагадає про два перші в Україні будинки, споруджені за програмою «Доступне житло» в Полтаві, і проситиме кошти (від 8-ми мільйонів гривень) для подальшої реалізації цієї програми. Адже в місті уже розпочато будівництво третьої багатоповерхівки.

Автор: Тетяна ГАЛЯМ, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 травня 2010, 16:57 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації