Вхід | Реєстрація

Перемогу святкували верхи на конях

У селі Дібрівка Миргородського району відбулося кінно-спортивне свято, приурочене 65-річчю Великої Перемоги.
За традицією щороку навесні у селі Дібрівка Миргородського району проводиться кінно-спортивне свято, метою якого є демонстрація  майстерності наїзників, уміння заводських скакунів. Дібрівський кінний завод заснований іще 1888 року князем Дмитром Романовим. Там розводили верхових та рисистих коней. Цей завод славився орловськими рисаками, любителі перегонів робили тут щедрі ставки. Кажуть, що до 1913 року на іподромі наїзниками були завойовані призи на 114 мільйонів карбованців. Славився Дібрівський кінний завод і у радянські часи, хоча напрямок діяльності його в СРСР був дещо іншим. Як і всі підприємства в Україні, у період після розпаду Радянського Союзу знаменитий Дібрівський кінний завод пережив скрутні часи, однак сьогодні він, як кажуть, на коні! Нині тут розводять коней відомої орловської, російської рисистої порід, а також новоолександрівських ваговозів. Дібрівському кінному заводу уже більше 120 років. Тут шанують і бережуть традиції.
От і цього року на початку травня на іподромі державного підприємства «Дібрівський кінний завод» Міністерства аграрної політики України відбулися кінно-спортивні змагання, присвячені 65-річчю Перемоги над гітлерівським фашизмом. Свято розпочалося з урочистої ходи коней з наїзниками у солдатській формі. Коні везли польову кухню, на бричці сиділи «вояки». Свято продовжилося концертом, який підготували  учасники художньої самодіяльності міста Миргорода. Після урочистого відкриття змагань на іподромі відбулося захоплююче дійство. Наїзники показали вміння чудово керувати скакунами. Помітно було, що тварини відчувають кожен рух вершника і чітко виконують його команди. Цього дня у Дібрівці розігрували призи на честь засновника кінного заводу Дмитра Романова.
У першому заїзді коней на дистанціях перше місце зайняв гнідий жеребець 2004 року народження із своєрідною кличкою Спід Свеад-Кемалія (наїзник Тетяна Спиця).
Далі йшли показові виступи. У другому заїзді — на честь видатного майстра, наїзника Григорія Ажажі — перше місце зайняв вороний жеребець Геолог-Героїка (наїзник Дмитро Городинський).
Потім змагалися за приз на честь засновника Орловської рисистої породи графа Олексія Орлова. Перемогу отримала гніда кобила Ковбой Філадельфія з наїзником Григорієм Назаренком. У змаганні за наступний приз — на честь видатного майстра Михайла Стасенка — першою стала гніда кобила Згонка (наїзник 2-ї категорії Григорій Заєць). Закономірно, що цього дня відбулося змагання за приз, присвячений 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У ньому перше місце зайняв гнідий жеребець Гамількар (наїзник Григорій Назаренко).
Запам’ятався виступ студенток факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету Наталії Любас і Євгенії Дегтярьової. Вони дали можливість глядачам оцінити свої досягнення їзди за програмою КЮР — це поєднання спорту і мистецтва, своєрідна хореографія, коли наїзник і кінь нібито танцюють під музику. У цьому номері важливі і техніка, і артистизм. Музика повинна повністю відповідати зовнішньому вигляду наїзника і коня. Тренер Лариса Калініченко прекрасно підготувала дівчат, навчила відчувати мить, коли слід пустити коня в алюр, коли можна довіритися імпульсу скакуна. Виступ юних сумчанок супроводжувався шквалом аплодисментів і вигуками «Браво!».
Глядачів на іподромі цього дня зібралося дуже багато. Свято усім сподобалося. А після закінчення дійства бажаючі мали можливість заглянути за лаштунки — пройтися територією заводу, подивитися, де і як утримують коней.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 травня 2010, 17:19 | Миргород |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації