Вхід | Реєстрація

«Збудника дизентерії» продовжують шукати у суді

Харчоблок Кременчуцької гімназії №6, де минулого року сталося масове отруєння дітей, фахівці освіти та міськСЕС неодноразово перевіряли на дотримання норм сангігієни. Порушень там не знайшли. Тож звідки інфекція?
Про відсутність вищезгаданих порушень під час судового засідання, яке відбулося 11 травня, у Крюківському суді, зазначали свідки – працівники гімназії, обласного управління освіти та спеціалісти міськСЕС. Потерпілі ж – батьки та учні навчального закладу – навпаки, вказували на незадовільний стан харчоблоку.

Не визнають своєї вини
Відтак, у залі суду були присутні близько 30 осіб (діти та їхні представники), яких викликали у даній справі. Процес вирішили фіксувати за допомогою технічних засобів.
Першим виступив представник прокуратури Олег Могильчук. Він наголосив, що, згідно з матеріалами слідства, дії підсудних – директора гімназії №6 Олени Шаповал та колишньої заввідділенням гігієни дітей та підлітків (а нині лікаря того ж відділення міськСЕС) Ольги Ямпольської – визнані небезпечними і такими, що спричинили масові отруєння дітей.
Обидві обвинувачувані не визнають себе винними у даній кримінальній справі. Для з’ясування обставин до суду були викликані свідки та потерпілі.

Сосиски чи риба?
«Моя дитина буквально лежала на парті без свідомості. Про те, що вона захворіла, повідомили її однокласники. Чомусь жоден дорослий не зробив цього. Вже вдома у дитини почалися судоми, температура тіла підскочила до 40 градусів. Усе супроводжувалося блювотою, проносом та маренням…» – таку картину змальовували батьки, діти яких були госпіталізовані з ознаками отруєння. Історії різнилися тільки тим, що одні потрапили до лікарні 15 вересня, інші – 16 та в наступні дні. Лікарі свого часу пов’язували це явище із тим, що у дітей різний імунітет. Когось хвороба скосила буквально через три години, інших – через добу.
Пізніше, після обстеження, групі хворих учнів початкової школи було поставлено діагноз дизентерія. Лікарі також визначили хворих на гастроентереколіт. Були й діагнози, які не підтвердилися – апендицит та ГРВІ.

Даючи свідчення у суді, батьки зі слів власних дітей зазначали, що «епідемія» почалася через неякісну їжу. Більша половина вказує, що причиною отруєнь могли послужити сосиски Кременчуцького м’ясокомбінату, що запропонували дітям 15 вересня у їдальні. Дехто «звинувачує» рибу, яку подали на сніданок 16 вересня минулого року.
«Діти розповідали, що сосиски липли до рук, не мали смаку, були холодні, наче їх і не піддавали термічній обробці. А якби їх принаймні зварили, отруєння могло б і не бути», – розповідає одна з потерпілих.
Батьки захворілих вказують, що від здорових у гімназії намагалися приховати інформацію про отруєння. Та інфекція взяла гору.
Виступаючи перед головуючим суддею у даній справі Іваном Дядечком, батько однієї з потерпілих вказав на незадовільний стан харчоблоку та туалетів гімназії.
«Я заходив до харчоблоку, щоб знати, де саме їсть моя дівчинка. Коли взяв до рук виделки та ложки, то відчув на них неприємні масні сліди. Отже, посуд працівники мили неякісно. Щодо туалетів, то їх стан був жахливий: постійний неприємний запах, відсутність мила, не кажучи вже про рушники», – коментує батько.
Натомість діти початкових класів гімназії, які прийшли до суду, стверджують, що перед їдальнею вони завжди мили руки. Батьки також регулярно здавали гроші на придбання паперових рушників. Класні керівники ретельно стежили за дотриманням норм гігієни учнів.

Куди зникла добова норма?
Коли всі потерпілі, що з’явилися у даній справі на судове слухання, були допитані, настала черга свідків.
«Комісія, до складу якої входили представники освіти та міськСЕС, зокрема пані Ямпольська і я, ретельно обстежували гімназію №6, чи готова вона до нового навчального року. Зауважень щодо харчоблоку винесено не було», – зазначив заступник начальника міського управління освіти з навчально-виховної роботи Валерій Лобода.
Виконуючий обов’язки головного лікаря міськСЕС Віктор Самойленко наголосив, що віддразу після отруєння було організовано розслідування його причин.
«Цим займалися провідні спеціалісти не тільки Кременчука, але ЩО або ХТО конкретно поширив інфекцію, з’ясувати не вдалося. Першопричиною визначили харчоблок… Я не допускаю, що наша співробітниця могла навмисно заподіяти такої шкоди і, визначивши джерело небезпеки під час комісії (яка відвідала гімназію 13 серпня), поставила свій підпис на дозвільних документах», – говорить пан Самойленко.
Плутанина виникла навколо добової дози, яку, за свідченням медичної сестри гімназії, відбирав на пробу шеф-кухар. Спеціалістам з міськСЕС так і не надали ці підозрілі сосиски та рибу для проведення аналізів на виявлення збудника хвороби. Порція, яка має зберігатися у холодильнику впродовж доби, зникла.
«Добової норми могло й не бути, у школі вона не є обов’язковою. Це вимога для закладів закритого типу, а не шкіл», – зазначила пані Шаповал.
Медична сестра, дитина якої є учнем закладу і теж потрапила до лікарні 16 вересня 2009 року, вказала, що у її обов’язки входить вести журнал бракеражу готової продукції. 16 вересня пообіді жінка на власні очі бачила добову порцію у холодильнику гімназії. Куди вона зникла потім – невідомо.
«Я неодмінно здійснюю проби всього, що готують для дітей. У ті дня я їла і рибу, і сосиску, та не захворіла», – вказала свідок.
Розповів і про своє перебування у лікарні працівник гімназії, що не має ніякого відношення до харчоблоку. Його запроторили до лікарні із підозрою на дизентерію. Чоловік три тижні пролежав під наглядом медиків, але жоден аналіз не підтвердив підозри.

Ми завжди оперативні…
Славнозвісне приватне підприємство «Діадема», яке займається постачанням продуктів харчування до шкіл та дитсадочків Кременчука, на суді представляла Валентина Цибульник:
«Ми виграли тендер з постачання. Здійснюємо його згідно зі схемою, затвердженою санстанцією. Освіта складає меню, шеф-кухарі шкіл зазначають перелік необхідних продуктів і ми їх щодня привозимо, адже транспортом забезпечені».
Щодо оперативності, то тут виплила цікава обставина. Якщо продукти, в тому числі зокрема й м’ясні, необхідні школі на понеділок, то «Діадема» може доставити їх у п’ятницю. А дві доби у шкільних холодильниках, які далеко не нові, дорогого коштують…
«М’ясокомбінат зазначає, що зберігати ті самі сосиски можна десять діб у холодильниках. На нашому підприємстві для цього створені всі умови. Максимальний термін, який продукти можуть зберігатися у нас, – це доба», – зазначає представник ПП.
Нині ж харчоблок гімназії капітально відремонтовано. Але виконати такий ремонт в усіх школах в управління освіти просто немає коштів.

***

Нагадаємо, однією з обвинувачуваних у справі є директор гімназії №6 Олена Шаповал, якій висувається обвинувачення за статтею 325 частиною 1 Кримінального Кодексу України – порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Друга обвинувачена особа – колишня завідуюча відділенням гігієни дітей та підлітків Ольга Ямпольська. Фахівцю міськСЕС інкримінують звинувачення за статтею 366 частиною 1 ККУ – службове підроблення.

Автор: Ольга Дерев’янко, www.kremenchuk.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кременчук | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації