Вхід | Реєстрація

У кредитних товариствах «товаришів» не знайдеш

Цей рік стане для кредитних спілок вирішальним у битві за виживання. У Кременчуці з дев’яти КС офіційно залишилося лише дві – «Полтава та полтавці» і «Перше кредитне товариство». Чи надовго?
Свого часу для того, щоб врятуватися в часи фінансової нестабільності, керівництво спілок почало скорочувати персонал і витрати на утримання офісу. Потім одні заморозили видачу депозитів, інші – обмежилися зниженням ставок. Звісно, щоб допомогти собі. Для недосвідчених клієнтів «підводного каміння» в кредитних угодах вистачає. Відтак, до недобросовісних позичальників стали відправляти колекторів. До сумлінних іноді теж.

Криза не гумова – всі не влізуть
Прикриватися страшною фінкризою для декого стало дуже зручно. Наприклад, так званим «спілкам-смертникам». Лише деякі з них підкосили фінансовими махінаціями самих себе. В основному ж вони легко ошукали десятки тисяч людей по всій країні. Такою є і горезвісна спілка «Лубно», що зникла разом із грошима клієнтів. Мучить своїх вкладників і «Перше кредитне товариство», керівництво якого не коментує ситуацію.
«Усім довелося пережити подвійний удар. З одного боку, вкладники почали масово забирати депозити – через загальну паніку і послаблення гривні. З іншого – позичальники припинили повертати борги, часто користуючись цією метушнею», – коментує спеціаліст кредитної спілки «Полтава і полтавці”.
Звісно, фінансисти знають, на що звернути увагу при оформленні угод з кредитними спілками і банками, щоб потім не шкодувати про втрачені кошти.
«Звісно, люди ще налякані. Проте, якщо кредит потрібен, вони все одно його візьмуть. Лишається тільки обрати надійного партнера у вигляді КС. Будьте пильними, консультуйтеся з юристами перед тим, як ставити свій підпіс», – радить спеціаліст організації «Кредит-маркет» пані Тетяна.

Як розпізнати організації-шахраї?
Для того, щоб визначити, що кредитна спілка працює нормально і не створюватиме у подальшому проблем, слід звернути увагу на таке.
«Передусім, інформація про кредитну спілку має бути у Державному реєстрі фінансових установ і у неї мають бути діючі ліцензії, а не просто ті, що для окозамилювання бовтаються на стіні. Також КС, яка намагається працювати цивілізовано, як правило, належить до асоціацій. Мова йде про одну із двох всеукраїнських асоціацій – ВАКС (Всеукраїнська асоціація кредитних спілок) або НАКСУ (Національна асоціація кредитних спілок України) та обласну асоціацію. Важливий момент – досвід та стабільна ділова репутація. Нормальна кредитна спілка має надавати інформацію на вимогу члена КС – ту, розкриття якої гарантоване законом. Інакше – тікайте», – коментує в одному зі своїх інтерв’ю радник голови Держфінпослуг України Андрій Оленчик.
Тривожна ознака – послуги кредитної спілки значно відрізняються від середніх по ринку. Наприклад, йдеться, скажімо, про 7% річних на нерухомість. Але позичальникові при зустрічі повідомляють, що спершу він має побути якийсь час у групі, вкладаючи кошти за графіком. У кращому випадку грошима покористуються і повернуть без відсотків, у гіршому – з ними можна попрощатися.

Що ж робити, якщо вас ошукали?

Не панікувати і звертатися по допомогу. Чим швидше – тим краще. Адже у подібних організацій немає фонду гарантування вкладів.
«Звісно, якщо вам не повертають вклади – звертайтеся до суду. Якщо гроші зникли разом із кредитною спілкою – вимагайте у суді не тільки стягнення, а й накладення арешту на майно та розрахункові рахунки спілки. Сьогодні у багатьох кременчужан є на руках судові рішення. Потім вони передаються до виконавчої служби. А з виконавцями потрібно тісно співпрацювати. Можна навіть ознайомитися з їхньою роботою, але перед цим написавши відповідну заяву. Якщо прописані законом ваші вимоги не виконуються або ж затягується виконання справи з незрозумілих причин, можна подати до суду і на виконавчу службу, або написати до Міністерства юстиції. А загалом, щоб виграти ошуканим, потрібно діяти разом», – радить фахівець ГО «Наш захист» пан Анатолій.

Автор: Ольга Дерев’янко, www.kremenchuk.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2010, 09:46 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації