Вхід | Реєстрація

Майже тисячу полтавців вивели з «тіні»

19 травня під час наради в Полтавській облдержадміністрації розглянули питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення. Питання це роками не втрачає актуальності, адже ще досить значна частина економіки залишається у тіні.
— Значна частина доходів перебуває у тіньовому секторі — вона не легалізована, відсутній вплив на розміри такої заробітної плати, — сказав заступник голови Полтавської облдержадміністрації Олександр Коваль. — Недоотримує внесків Пенсійний фонд: тільки в Полтавській області самозабезпеченість Пенсійного фонду за рахунок власних надходжень становить лише 62 відсотки. Тому проблема легалізації виплати зарплат і надходжень до Пенсійного фонду — пряма лінія, над якою повинні працювати всі відповідні служби. 
Зарплати «у конвертах» і незареєстровані працівники часто є й на цілком легальних підприємствах. На це звернув увагу начальник Полтавського обласного управління Пенсійного фонду України Валерій Руденко. На його переконання, визначити підприємства, на яких є незареєстровані працівники, можна, навіть не проводячи перевірку на місці. Для цього достатньо порівняти обороти і кількість працюючих. На думку Валерія Руденка, підприємство, яке щомісяця реалізує продукції на 500-600 тисяч гривень і має лише 1-2 працівників, та й ті — у бухгалтерії, приховує наявність у себе найманих працівників. 
Інша проблема існує на підприємствах, де третина, а то й більше, працівників, за звітністю, отримують мінімальну зарплату й менше. У області таких підприємств понад три тисячі. У багатьох випадках таким чином маскується видача зарплат «у конвертах», а крім того — ще й експлуатація працівників. Адже люди, які офіційно зайняті неповний день, насправді часто працюють не лише по вісім, але й по 12-14 годин. 
Валерій Руденко вважає, що подібними випадками мають цікавитися відповідні органи, адже за це існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Хоча з тих трьох десятків матеріалів, по яких управління пенсійного фонду пропонувало притягти посадових осіб до кримінальної відповідальності, було порушено лише дві кримінальні справи. 
Утім, багато випадків нелегальної зайнятості виявляється. Так, протягом минулого року робочі групи з легалізації заробітної плати та зайнятості населення виявили 2374 найманих працівників, які працювали без оформлення трудових відносин. Уже з початку нинішнього року виявлено 972 таких «нелегали». Втручання представників влади дозволило 742 з них укласти трудові договори з роботодавцями. 58 громадян зареєструвалися як фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності. До органів прокуратури направлено 75 матеріалів про виявлені порушення.
Олександр Коваль зазначив, що для поліпшення цієї роботи необхідно відпрацювати методологію перевірок, взаємодії різних служб, обміну між ними інформацією й статистичними даними.

Автор: Ганна КОЗЕЛЬСЬКА, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 травня 2010, 16:10 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації