Вхід | Реєстрація

«Бюджетно-газетна» сесія

«Бюджетно-газетна» сесія
Під час чергової сесії Кобеляцької районної ради виникла гаряча і довга суперечка з приводу виділення 100 тисяч гривень на утримання газети «Колос».
Починалася сесія досить спокійно, ніщо не віщувало емоційного спалаху. Оголосивши, що у залі присутні 59 депутатів із 83 та поставивши на голосування інші регламентні питання, голова райради Володимр Жуков нагородив спеціальною відзнакою «Почесного громадянина Кобеляцького району» Валентина Голяника. Валентин Платонович удостоївся цієї честі за особистий внесок у збереження історичної пам’яті про Голодомор 1932–33 років. Він зібрав і узагальнив тисячі свідчень людей, які пережили голод, і видав про це книгу.
Від душі поаплодувавши Валентину Голянику, депутати взялися розглядати питання повістки денної. Про районний бюджет на 2010 рік мав доповідати завідуючий фінвідділом РДА Андрій Дацко. Довго говорити йому не довелося. Депутат Володимир Вовк з місця запропонував: «Давайте голосувати вцілому, ми ж це питання на всіх комісіях розглядали». Депутати з колегою погодилися. А ось сільські голови, запрошені на сесію, почали висловлювати незадоволення. Один із них сказав: «А чого думки сільських голів ніхто навіть не питає? Навіщо ми тут сидимо?»
Андрій Дацко відповів, що збирати сільських голів спочатку дійсно планували. Але коли ознайомилися із бюджетними цифрами, «спущеними» «згори», зрозуміли — необхідності у цьому немає. Андрій Іванович відзначив: «Все розподіляється по формулі. Там нічого не зміниш і не обговориш».
Володимир Жуков додав: «Все зрозуміло? Районні депутати для сільрад грошей не ділять. Їх вже до нас поділили».
Після цього перейшли до обговорення другого питання повістки денної. Воно звучало звично і безневинно: «Про уточнення показників районного бюджету на 2010 рік». Депутатам було запропоновано розподілити кошти, які залишилися в районному бюджеті з минулого року. Прозвучала конкретна пропозиція — виділити гроші виключно на районні програми. Перевагу віддати тим програмам, де закладені витрати на зарплату людям. Якщо зовсім детально, то 90 тисяч гривень пропонувалося виділити регіональному ландшафтному парку «Нижньоворсклянський», 54 тисячі — на соціальний захист населення, 50 тисяч — районній раді ветеранів, 5 тисяч — громадській організацій «Захист дітей війни», 57 тисяч — районному радіомовленню, 100 тисяч — газеті «Колос», 57 тисяч — на утримання закладів позашкільної освіти, 105377 гривень — на ремонт фасаду районної ради.
І ось тут почалося. Тон дискусії задав депутат-нашоукраїнець Володимир Струк. Він обурився: «Оце, виходить, найважливіші для району проблеми? «Нижньоворсклянський», «Колос», фасад райради — оце людям найбільше болить? А фінансування сільської медицини — нульове. А сільські дороги — убиті насмерть. А ми тут «губи красимо».
Голова фракції БЮТ Ніна Ясинська виступила категорично проти виділення 100 тисяч гривень районній газеті «Колос». На її думку, газета не виконує поставлених їй завдань по висвітленню діяльності районної ради. Одразу відреагував Юрій Тагадюк. Він заявив, що відмова у фінансуванні «Колоса» є спробою політичної розправи. Далі посипалися взаємні обвинувачення. В основному сперечалися «бютівці» і «регіонали». Голова РДА Анатолій Таранушич висловив здивування з приводу того, що виникла така проблема. Адже ні під час засідання постійних комісій райради, ні під час засідання Президії ніхто не заперечував з приводу виділення газеті грошей. Анатолій Олексійович наголосив: «Це показова помста за ненадрукований матеріал. Давайте не чудити. Через якусь статтю без зарплати люди залишаться».
Врешті-решт вияснилося, що «Колос» не друкував агітаційні статті на користь Юлії Тимошенко під час виборів Президента. А буквально за кілька днів до сесії не вийшла у світ публікація із критикою нинішнього Президента України Віктора Януковича. Більшість із депутатів тих документів в очі не бачили. І тому були змушені лише під час сесії вислухати дискусію між лідером районного БЮТу Ніною Ясинською та редактором «Колоса» Наталією Пузиною. І вірити тій чи іншій стороні спору, як кажуть, на слово.
Пояснюючи ситуацію, Наталія Пузина повідомила, що районна рада надає дотацію у розмірі 21,8 % від загальних фінансових потреб «Колоса». Решту редакція заробляє самостійно. Невдовзі витрати на видання можуть зрости. Адже видавництво «Кобеляки» перебуває на межі банкрутства і цілком можливо, що «Колосу» доведеться друкуватися у Полтаві.
А ось депутат Володимир Рева висловився проти виділення грошей парку «Нижньоворсклянський».
Із часом дискусія переросла у банальну сварку. Все це настільки нагадувало сесійні засідання у Верховній Раді України, що із місць почали вигукувати: «Ну давайте ще й яйцями покидаємося!». Цікаво було спостерігати, як, закликаючи своїх опонентів не політизувати обстановку, депутати самі «підливали олії» у вогонь. Так регіонал Петро Лаврик заявив: «Що з того, що «Колос» відмовився друкувати критику на діючого Президента». Деякі його колеги з місць почали бурчати: «А на Ющенка ж критику друкували. І нічого — живий залишився».
Ледве не криком відчаю прозвучав виступ Миколи Сердюка. Він сказав: «Давайте про сільські громади згадаємо. Через рік вибори, що ми людям скажемо? Ми ж за п’ять років нічого для них не зробили».
Коли через годину крику перейшли до голосування, то рішення про виділення грошей не набрало необхідної кількості голосів. Потім покричали ще з півгодини і вирішили проголосувати. І в кінці-кінців 518377 гривень пішли «Колосу», «Нижньоворсклянському», соціальному захисту, фасаду районної ради та на інші потреби.


Депутатизми
Член лічильної комісії Микола Андрієнко: «Двоє не голосують. Одного я вже вичислив, другого теж знайдемо».

Голова райради Володимир Жуков: «Районні депутати для сільрад грошей не ділять. Їх вже до нас поділили».

«То кришують бютівці, то кришують регіонали, а Попельнюх робить своє діло».

«В моєй груді клекоче гнів. Не перетворюйте сесію на політіческу драку».

— Я працюю.
— Ні, то «Вона» працює.

«Пока не виступила, я не сяду».

Ольга Киричко: «Газета — це ж лице району». Репліка із залу: «Або жопа».

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 травня 2010, 11:34 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації