Вхід | Реєстрація

Народити, щоб… заробити

Минулого тижня до журналіста «ЕХО» із листом звернулися жителі новосанжарського села Супротивна Балка. Вони скаржилися на свою односельчанку, яка, за їх словами, всі гроші, отримані на маленьку дитинку, витрачає на алкоголь та сигарети.
Ту ж жительку вони обвинувачували ще у хуліганстві, постійних конфліктах із односельчанами та влаштуванні бійок. Щоб припинити це, жителі вирішили написати заяву начальнику райвідділу міліції Сергію Махну та головному прокурору району Віктору Каралашу.
А для того, щоб якось захистити права маленької доньки цієї односельчанки, жителі вирішили звернутися до голови РДА Сергія Шовкопляса та журналіста «ЕХО». Тут варто процитувати уривок із листа, який підписали дванадцять жителів Супротивної Балки: «… Хоча N вже позбавлена батьківських прав на трьох дітей, вона народила четверту і отримує допомогу, яку пропиває. На наші усні звернення в соцбез відповідають, що це не їх справа призначати допомогу, вони лише гроші розподіляють. А з цих грошей дитина не бачила нічого — всі гроші йдуть на цигарки, пиво, горілку…».
Крім цього, один із авторів листа — Олександр Китайгора — поділився із журналістом іншою інформацією про громадянку N:
— Ця мати регулярно вживає. По 900 гривень на місяць тратить на самогон. А дитині там нічого не попадає! Чому так — у нормальної матері ще й заберуть якусь допомогу, а такій платять і ніхто не контролює?!
Відповісти на ці питання виявилося непросто. Якщо не сказати — неможливо. Адже вже давно ні для кого не секрет — на народженні дітей саме неблагополучні сім’ї роблять такий собі «бізнес». Як це страшно не звучить, але вони свідомо народжують дитину не для того, щоб любити її, виховувати і передати їй щось розумне, добре і вічне, а елементарно, щоб отримати на дитинку чималеньку суму грошей. Яку незабаром можна буде використати на власні потреби — горілку, цигарки та «веселе» життя. Про саму дитину при цьому вони думають в останню чергу.
Але ж є державні установи, які мають контролювати виплати, стежити за витрачанням отриманих на дитину коштів, перевіряти умови проживання маленького громадянина чи громадянки? Так, звичайно, є. До них ми і вирушили, щоб знайти відповіді на чисельні «чому».
Першим таким місцем був центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Там ситуацію прокоментували так:
— Ми здійснюємо соціальний супровід таких неблагополучних сімей у нашому районі. На жаль, відвідати усіх ми просто не маємо можливості — власного авто у нас немає, тому виїжджаємо у проблемні села або із медиками, або на авто райдержадміністрації.
Щодо громадянки N., то вона давно перебуває у своєрідній базі даних установи. Спеціалісти центру також підтвердили, що на трьох старших дітей вона позбавлена батьківських прав і вони на даний час перебувають у полтавському інтернаті. Також працівники центру запевнили, що при першій можливості обов’язково відвідають цю проблемну родину. Щоправда, вони були не зовсім певними у позитивному результаті такого візиту:
— Все, що ми можемо — це провести консультаційну бесіду із такою матір’ю, дати їй поради щодо виховання та поводження із дитиною. До речі, вона може і відмовитися від спілкування з нами. І добре, якщо це не буде висловлено у грубій формі…
Наступною організацією, де ми вирішили отримати коментар, була служба у справах сім’ї, молоді та спорту. Там журналісту пояснили, що погану матір дійсно можуть позбавити фінансових виплат, але зробити це не так просто:
— Жодній матері, яка постійно вживає алкоголь, не припинили виплату грошової допомоги. Таких прецедентів немає навіть в усій області. Чому так? Та тому,  що навіть якщо матір п’є, то все одно хоч щось із тих виплат дитині лишається. А якщо не виплачувати матері допомогу взагалі, то першою ж постраждає дитина.
Хоча, як пояснили у тій-таки службі, спосіб позбавити матір-п’яницю грошей є. Але він теж не належить до надто популярних. Отже, працівники служби спільно із представниками сільської ради можуть провести у неблагополучній сім’ї обстеження, за результатами якого складають відповідний акт. Якщо умови проживання дитини будуть незадовільними, то матері (батькам) буде винесене попередження. Якщо через певний строк (два-три тижні) умови проживання не покращуються і горе-матір не береться за розум, то у неї, згідно розпорядження голови РДА, можуть забрати дитину. І вже після цього відповідний документ надають управлінню праці, яке і зупиняє виплату. Але до такого варіанту розвитку подій вдаються лише у крайньому випадку. Пояснюють це так — дитині буде краще навіть із п’яною матір’ю, ніж у будинку-інтернаті. Тому вплинути на таку мамочку намагаються переконанням — викликають на адмінкомісії у сільраду, погрожують відміною виплати і так далі.
До речі,  у службі журналістові пояснили, що використання грошей на дитину має контролювати державний соціальний інспектор управління праці. Саме до цієї установи ми відправилися, щоб таки переконатися — чи дійсно громадянка N. витрачає виплату на дитину виключно на власні потреби?
На питання журналіста погодилася відповісти начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Наталія Гомля:
— Дійсно, ця жінка отримує у нас виплату при народжені дитини. Так як на трьох дітей вона позбавлена батьківських прав, то ця дитина рахується як перша, а тому вона отримає на неї 12240 гривень протягом року. У кінці грудня наш державний соціальний інспектор Надія Шустова відвідувала цю родину — тоді соціально-побутові умови були цілком задовільними. Щоб перевірити нинішню обстановку, ми виїдемо просто зараз до цього села, проведемо обстеження умов проживання і дамо вам відповідь.
Наступного дня Наталія Гомля дійсно надала журналісту потрібну інформацію:
— Ми відвідали цю сім’ю разом із сільським головою Володимиром Попівничем. Обстежили умови проживання. Мешкають вони у невеличкому будинку з двох кімнат.  До речі, жінка придбала його саме на допомогу при народженні. Мати показала нам манєж, дитячий одяг та взуття. Подивилися ми, звичайно, і на дитинку. Дев’ятимісячна дівчинка жвава, весела, зовсім не схоже, щоб вона недоїдала чи потерпала від побоїв, як це, на жаль, трапляється в інших подібних сім’ях. А їх,  таких по району не мало…
— Щодо алкоголю, то вона клянеться-божиться, що п’є лише пиво, — додає заступник начальника управління праці Микола Плахотнік. — Ми її попередили, щоб кошти використовувалися на дитинку, націлювали, щоб вона не вживала алкоголь, поприбирала в будинку. Ну,  а загалом,  після проведення обстеження ми зробили висновок, що в даній ситуації немає потреби припиняти виплату. Адже в першу чергу постраждає дитинка.
Начебто, все добре. І в даній історії ситуація насправді виявилася не такою гнітючою, ніж це видавалося спочатку. Але сама проблема від цього нікуди не зникає. І один із співрозмовників вже у більш неофіційній розмові це підтвердив:
— Ну заберемо ми у неї четверте! А вона візьме і народить п’яте. І буде на нього отримувати гроші. От і все…
І після цього автору цих рядків не лишається нічого іншого, як цілком серйозно пошкодувати про відсутність у нашій країні примусової стерилізації питущих жінок. Інакше, як іще можна убезпечити суспільство від появи дітей, народжених лише для того, щоб мама заробила грошей?

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 травня 2010, 11:59 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації