Вхід | Реєстрація

«За? Проти? Однозначно!»

«За? Проти? Однозначно!»
15‑го травня відбулася двадцять шоста сесія Новосанжарської районної ради. Депутати розглянули півтора десятка питань. І за всі проголосували майже одноголосно.
Дійсно, якісь останнім часом сесії стали нецікаві. Всі голосують «за», практично ніхто –«проти». Зрештою, кого це останнім часом дивує? Але в автора цих рядків одностайність депутатів іноді викликає досить протилежні між собою емоції. З одного боку — позитивні. Якщо депутати голосують за це питання одностайно, то вони цілком переконані у вірності свого рішення. І твердо знають, що якщо проголосують «за», то жити в районі (селищі, селі) стане краще. З іншого боку, ні-ні та й влазить якийсь непроханий негатив. А якщо депутати (давайте хоча б гіпотетично припустимо) не зовсім упевнені у правильності того, за що голосують? Або навіть переконані у його невірності. Але все одно піднімають руку «за», бо так робить більшість. Що тоді? Невже депутати таким чином можуть прийняти рішення, яке не лише не покращить, але й погіршить комусь життя? Ви знаєте, напевно, можуть. Ну, суто гіпотетично. Адже опозиція зараз у районній раді досить-таки квола і, якщо навіть може якось вплинути на голосування, то лише хоробро утримавшись від участі у ньому. Тут вам не Верховна Рада, шановні, в якій баланс сил все ж таки більш рівний. Але і там, як ми вже бачили останнім часом, «потрібні» рішення приймаються «потрібною» кількістю голосів. Але, здається, ми трохи відволіклися від теми, саме час повернутися до наших шановних депутатів.
Сесія розпочалася традиційно — з вітань та поздоровлень. Цього разу досить тривалих та урочистих. І не дивно, адже з відзначенням ювілею вітали не кого-небудь, а самого голову районної ради Юрія Лебедина. Вітали його і голова РДА Сергій Шовкопляс, і делегація від сільських голів, і колеги-депутати. При цьому не шкодували красивих слів та не менш гарних квітів. Юрій Якович на більшість привітань традиційно віджартовувався:
— Мне на юбилей напомнили старый тост: «Чтобы все ваши желания всегда совпадали с вашими возможностями!». Но, вы знаете, чем дольше живешь, тем больше возможностей и тем меньше желаний.
Привітала голову райради і депутат-опозиціонер Світлана Джала, яка з місця іронічно прокоментувала деякі поздоровлення:
— Ви побажайте, щоб голова на сесію не спізнювався!
Юрій Лебедин із відповіддю, як завжди, не забарився:
— Светлана Михайловна, отмечал свой день рождения — потому и опоздал!
Після короткої словесної перепалки нагородження продовжилися. Зокрема, Юрій Лебедин з нагоди ювілею вручив почесну грамоту обласної ради начальнику відділу культури та туризму РДА Валентині Давиденко. А відомого тренера із кульової стрільби Анатолія Старєлова нагородили відзнакою районної ради орденом «За заслуги».
Після привітань та оплесків депутати перейшли до роботи. Голосували, як завжди, швидко і на розгляді питань практично не зупинялися. Так, шість бюджетних питань, з яких доповідала начальник фінуправління РДА Любов Кибкало, прийняли буквально за кілька хвилин. Юрія Лебедина, котрий на якийсь час залишив залу засідань, у ролі головуючого замінив його заступник Борис Федоренко. І, напевно, від швидкості проведення голосування, досить цікаво обмовився:
— За? Проти? Однозначно!
Втім депутати, зосереджені на роботі, схоже, різниці не почули. І швидко проскочили і наступні три питання. А от на десятому увагу колег спробувала зупинити інший депутат від опозиції — Тетяна Десятун. Вона засумнівалась у необхідності виділяти 99 тисяч гривень на потреби інформаційного центру «Новосанжарщина» і висловила побажання отримати якійсь звіт про фінансову діяльність цієї організації. Але її пропозиція ентузіазму в колег не викликала, питання проголосували і пішли далі.
У обговоренні наступного питання Борис Федоренко рішуче рекомендував управлінню праці та райдержадміністрації доопрацювати Програму з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної.
Далі депутати зробили більш тривалу зупинку на розгляді питання дванадцятого. Зокрема, Сергій Рак поцікавився у доповідача:
— А що означає пункт — тримати на контролі можливе перепрофілювання дитячих таборів «Зміна» і «Фонтан»?
Доповідач — заступник голови РДА Андрій Любко — пояснив, що табір «Фонтан» здали в оренду церкві Київського Патріархату, а табір «Зміна» виставлений на продаж. Це повідомлення викликало у залі неабияке пожвавлення.
— Та ми вже «Буревісник» продали! — вигукнув хтось із депутатів.
— Якщо ми будемо відсторонюватися, то скоро будемо мати не дитячі, а сектантські табори! — емоційно додала депутат Світлана Левицька.
Депутати вирішили тримати питання на контролі, щоб, у разі необхідності, запобігти можливій зміні профілю закладів.
Потім до депутатів знову звернувся Борис Федоренко:
— Ви мене наймали на роботу, як і голову, тепер я прохаю вас надати Юрію Яковичу право призначати мені премію, не чекаючи чергової сесії. Інакше я так і ходитиму від прокуратури до СБУ, надаючи матеріали черговій перевірці.
Після нетривалого обговорення депутати позитивно проголосували за це питання.
Наостанок, вже у «Різному», свій депутатський запит зачитав Олександр Омелич. Точніше, це був не зовсім запит, а лист мешканців кооперативу «Молодіжний» по вулиці Чкалова. Його жителі стривожені наміром селищного голови Андрія Реки збудувати на пустирі біля їхнього будинку дві нових багатоповерхівки. На думку жильців, зводити будинки в цьому місці було б невірно — і місця під їх розміщення там не вистачає, і доведеться знести деякі господарські будівлі, які належать вищезазначеним мешканцям.
Андрій Река, даючи відповідь на цей лист, був на диво спокійним:
— Хай розбереться головний архітектор району. А якщо Олександр Романович просто хоче мене якось вкусити, то нехай підійде — я покажу місце, де можна!
Після розгляду всіх питань порядку денного до депутатів звернувся Сергій Шовкопляс. Він повідомив, що нещодавно мав зустріч із Президентом України Віктором Януковичем. І тепер має донести до присутніх деякі тези, почуті від голови держави. Якщо коротко: Президент націлює на навчання, роботу з інвестиціями, відновлення будівництва та постійну турботу про благоустрій.
На цьому сесія, власне, і закінчилась. Як завжди, під Гімн України.


Депутатизми
— Желаний мало — возможностей много!
— А він живий чи ні?! (Про депутата, який давно не відвідує сесії).
— Дайте п’ять хвилин, я на дві минути.
— Вы хоть вверх ногами ходите по Санжарам, а столько довольных не будет!
— Нечего ляпать просто языком! Или к порядку, или к демократии!
— Любые затраты чиновника накладны для бюджета!
Ми просто приречені наводити лад!


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 травня 2010, 12:06 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації