Вхід | Реєстрація

Електронні книги «витісняють» паперові

Кременчужани стали читати менше, а молодь все частіше замість звичайної книги віддає перевагу Інтернету.
Усе більше людей надають перевагу новим модним пристроям: сучасній мобілці або електронній книзі. Адже таким чином у кишеню можна покласти цілу бібліотеку! Можна переписати книгу з Інтернету і читати з екрану. Саме так любить робити сучасна молодь.
– Практично будь-яку художню літературу можна знайти та скачати з Інтернету. Її можна роздрукувати або взагалі читати з монітора – так дешевше вийде. Але хіба що вже дуже цікава або нова книга, яку важко знайти у світовій мережі, може поповнити мою книжкову шафу, – каже 18-річний кременчужанин Антон Колесник.
Із ним погоджується і 20-річний Павло Прочкаєнко:
 – Востаннє я читав Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея». Це було приблизно три-чотири місяці тому. А взагалі, думаю, що книги для молоді відходять на другий план, зараз всі сидять в Інеті. Там і грають, і спілкуються, і читають!
Підтверджує це і студентка Іра Власенко, яка не розуміє, навіщо витрачати даремно час у бібліотеках, якщо всі контрольні, реферати та твори є в Інтернеті. На їх пошуки у всесвітній павутині йде набагато менше часу!
– Якою раніше трудомісткою була підготовка реферату: іти в бібліотеку, весь день шукати потрібну книжку, читати та писати реферат. Сьогодні Інтернет замінив мені багато книг. А якщо не хочеш читати, то для цього існують аудіокнижки, які можна скачати і слухати через колонки або в плеєрі, – ділиться з нами Ірина.
У книгарнях цьому не дивуються, адже електронні книги дійсно економічно вигідний варіант:– На мій погляд, це цілком реально, що електронна книга може витіснити паперову, – каже і продавець книгарні «Книголенд» Тетяна Ковальова. – Особливо, коли у людини немає грошей на звичайну книгу, а в Інтернеті є можливість її знайти. Більшість моїх знайомих, що належать, в основному, до молодого покоління, шукають книги в Інтернеті, адже там є практично вся необхідна література. Але онлайн-книги також мають свої недоліки. Наприклад, швидка стомлюваність очей, а також велика кількість помилок у текстах. Так що, моя думка відносно виграшної позиції електронних книг, приблизно «50 на 50».
У бібліотеках розповідають, що на превеликий жаль, у сучасних школярів видатні класики російської та української літератури зараз не викликають особливого інтересу. Якщо і читають підлітки їхні твори, то в основному в скороченому варіанті, або взагалі користуються критикою на твір.
Такі тенденції спостерігаються не лише у Кременчуці. Дослідження також підтверджують, що зараз Україна є найменш читаючою нацією в Європі. За статистичними даними, кожен українець купує мінімум одну книжку у рік. Проте ще зовсім недавно цінність книги і читання в нашій країні була незаперечна, а 70-80 роки названі бумом книгозбирання. Багатотомні видання російської та зарубіжної класики до цих пір заповнюють нескінченні книжкові полиці багатьох квартир. Престиж читання в суспільстві, і особливо «серйозної» літератури, в ті роки був дуже високий.
Утім, бібліотекарі впевнені, що книга не помре, бо вона зручніша. І краще читати паперову книгу, бо швидкість читання з екрану монітора приблизно на чверть нижча. А ще вони впевнені, що чудово оформлена книга з глибоким і цікавим змістом, ілюстраціями завжди бажана для вимогливого читача. Її не зможуть з’їсти віруси і її не зітре неуважний користувач, вона не вимагає програм для свого прочитання і її не треба переводити в інше кодування. Книга не закидає вас електронною поштою і не зависне на тому моменті, коли герой зважився поцілувати героїню. На думку бібліотекарів, книга не біжить попереду нас, вона йде з нами в ногу.
«Читач має бути зацікавлений книгою!»
У книгарнях кажуть – кращий засіб відновити інтерес до книги – заінтригувати читача різноманітністю і викликати цікавість.– Коли читач зацікавлений, він обов’язково купить книжку або піде до бібліотеки. Книгу не можна нав’язати. Немає ніякого сенсу розповідати про неї тим, хто сидить у клубі. Її необхідно популяризувати через засоби масової інформації, в університетах та школах, знімати художні фільми за сюжетами популярних літературних бестселерів. Зараз сама система освіти у нашій країні сприяє зменшенню читацького інтересу серед молоді. Хрестоматії подають лише уривки творів і витяги з них. А це не сприяє популяризації книги, а навпаки зменшує кількість потенційних читачів серед молоді, – впевнена продавець книгарні «Книголенд» Тетяна Ковальова.
Відома кременчуцька письменниця Наталія Лапіна також вважає, щоб повернути довіру до книги спочатку треба зробити так, щоб молодь захотіла читати.– Напевно, мають бути твори, які зацікавлять молодь. Один студент нещодавно мені сказав, що йому дуже подобаються книги Любка Дереша. Все-таки він пише про студентів, про старшокласників, тобто про те, що хвилює молодь. Мені, до речі, теж подобається його роман «Поклоніння ящірці», – розповідає пані Наталія і радить його молодим читачам.

Автор: Клим Соколов, www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 травня 2010, 13:32 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації