Вхід | Реєстрація

Миргород: Вирішували нагальні питання сьогодення

Минулої середи відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради. У числі перших розглядалося питання проекту міського бюджету на 2010 рік. Докладно про особливості бюджету цього року інформувала присутніх заступник міського голови, начальник фінансового управління Н.Г.Устименко. З проектом програми економічного й соціального розвитку міста на 2010 рік членів виконавчого комітету ознайомила заступник міського голови, начальник управління економіки С.В.Ширшова (детальну інформацію про вирішення цих важливих питань читайте у матеріалах сорок першої сесії міської ради п’ятого скликання).
Про підготовку житлово-комунального господарства до літнього курортного сезону 2010 року доповідав заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, начальник УЖКГ С.В.Яшний. Зокрема, Сергій Валентинович повідомив, що підготовка житлово-комунального господарства до літнього курортного сезону, враховуючи, що Миргород - місто-курорт, завжди перебуває під пильною увагою міської ради, її виконавчих органів.
Тому одразу ж після завершення довготривалої та досить складної для комунальних служб зими підприємства КП «Спецкомунтранс», КП «Комбінат благоустрою й озеленення», МК ЖЕУ розпочали прибирання вулиць, парків, скверів, житлових мікрорайонів, щоб наше місто набуло охайного вигляду, стало зеленим та привабливим для тих, хто відпочиває, й жителів Миргорода. Активну участь у прибиранні прилеглих територій, парків, зелених зон узяли також працівники підприємств, установ, організацій, учні навчальних закладів, жителі міста. У Миргороді були проведені щорічні акції з благоустрою: «За чисте довкілля», «День довкілля».
У відповідності до рішення №168 від 08.04. 2010р. «Про відзначення в місті 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» здійснено впорядкування братських могил по вул.Д.Гурамішвілі, у парку «Дружба», по вул.Ломиковського, у мікрорайоні «Почапці», по вул.Миргородських дивізій, монумента Вічної Слави, пам’ятного знаку по вул.Братів Козленків.
У весняних толоках взяли участь близько 11 тис. осіб. У місті посаджено 1,5 тис. дерев і кущів, ліквідовано 15 несанкціонованих звалищ сміття, очищені бордюри. Як наслідок, після проведених заходів майже вся територія міста приведена в належний санітарний стан.
Сергій Валентинович повідомив, що ще не повністю завершена очистка бордюрів, ремонт фасадів і вхідних груп до магазинів та інших комерційних закладів, фарбування парканів та елементів зупинок. Ці роботи продовжуються. На сьогодні робітниками КП «Комбінат благоустрою й озеленення» впорядковано та посіяно газонної трави майже на 3350 кв. м газонів, доглянуто квітників із тюльпанами на площі 2250 кв. м, закуплено та висаджено на клумбах міста 680 шт. квітів різних видів. У рамках заходів із підготовки до літнього курортного сезону здійснено поточний ремонт фонтанів на Центральній площі та їх включення. Усього в цьому році для виконання робіт із благоустрою міста КП «Комбінат благоустрою і озеленення» було профінансовано за рахунок коштів із цільового фонду міської ради на суму 72,2 тис.грн.
Також значний внесок у підготовку міста до літнього курортного сезону надає МК ЖЕУ. Це підприємство виконало значну кількість ремонтних робіт у сквері Вічної Слави, алеї Героїв, сквері Чорнобильської Слави та інших територіях міста.
Щодо стану підготовки дорожньо-мостового господарства до літнього курортного сезону, то вже проведено поточний ремонт проїжджої частини вулиць Гоголя, Багачанської, Хорольської, Гурамішвілі, Української, Зеленої. Завершується ремонт вулиць Старосвітської, Сорочинської, шляхопроводу. Розпочато реконструкцію вулиці Незалежності. Але слід визнати, що незважаючи на всі проведені заходи, ремонт доріг у цьому році значно затримується. І це все є наслідком складної зими, після якої значно пошкодженими залишилися майже всі вулиці міста.
Сергій Валентинович наголосив, що на даний час проблемним залишається питання несанкціонованих звалищ у віддалених мікрорайонах міста, адже вони накопичувалися роками, і це потребує досить значних коштів із міського бюджету. Під кінець свого виступу С.В.Яшний зазначив, що в цілому можна вважати, що робота житлово-комунального господарства міста з підготовки до літнього курортного сезону 2010 року знаходиться на належному рівні, але стан справ у галузі потребує постійної уваги з боку міської ради та її виконавчого комітету.
Про підготовку підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг до літнього курортного сезону 2010 року під час засідання виконавчого комітету доповідала заступник міського голови, начальник управління економіки С.В.Ширшова. Зокрема, вона сказала, що це одне із головних завдань нашого міста. У цей період Миргород відвідує велика кількість гостей, і якісне обслуговування, належний санітарний стан підприємств та прилеглої території - це його візитна картка.
Необхідно відзначити, що мережа підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг у місті продовжує зростати. У 2009 році відкрито 67 підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг. Усього в місті на даний час діють 361 стаціонарний магазин, 125 об’єктів дрібно-роздрібної торговельної мережі; 75 підприємств ресторанного господарства; 197 підприємств сфери послуг; 51 аптека та аптечні пункти.
У місті представлена фірмова торгівля переробної та легкої промисловості.
Світлана Василівна підкреслила, що протягом року продовжували оновлювати інтер’єр, змінювати зовнішній вигляд своїх підприємств власники кафе, барів, ресторанів, магазинів. У місті функціонують 3 сучасних маркети з прогресивними методами обслуговування споживачів, а саме: «Фуршет», «Сільпо», універсам «Київський».
Також Світлана Василівна повідомила, що з метою проведення заходів щодо покращення зовнішнього вигляду підприємств та прилеглої території з 1 травня по 1 серпня 2010 року оголошено загальноміський конкурс «На краще квіткове та світлове оформлення об’єктів торгівлі, ресторанного господарства, сфери побутових послуг, підприємств та установ міста Миргорода». Кращі із них будуть нагороджені грамотами та грошовими преміями.
Завершено роботу над підготовкою Законопроекту України «Про оголошення природних територій міста Миргорода Полтавської області курортом державного значення». У зв’язку з цим велика відповідальність лягає і на працівників торгівлі, побуту, ресторанного господарства, бо саме вони задіяні в процесі обслуговування населення. Тому з метою покращення культури обслуговування в місті - курорті Миргороді виконавчий комітет міської ради прийняв рішення від 25 березня 2010 року №161 «Про навчання працівників торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг м. Миргорода».
Із 6 по 25 квітня було проведено перевірку підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг, які розташовані в центрі міста, на околиці та на території курорту з питання підготовки до літнього курортного сезону.
У зв’язку з цим можна сказати, що більшість із них підготовлені до прийому відпочивальників у літній період. Приведені у належний стан підприємства, прилегла територія, керівники підприємств працюють із підлеглими над покращенням культури обслуговування.
Але, на жаль, як констатувала Світлана Василівна, близько десятка підприємств торгівлі ще не підготовлені до роботи в літній сезон. Керівникам цих підприємств надано термін щодо усунення виявлених недоліків та приведення їх у належний санітарний стан. Останнім часом значна увага влади міста приділяється режиму роботи підприємств та зокрема їхній роботі в нічний час. Мають місце нарікання споживачів на незадовільну культуру обслуговування, порушення Закону України «Про захист прав споживачів». Із даного питання в нашому місті серйозно працює служба по захисту прав споживачів при управлінні економіки міської ради спільно із санепідемстанцією. Продовжується проведення рейдів за участю відповідних служб по питанню ліквідації стихійної торгівлі.
У місті функціонує 51 аптека, аптечний кіоск та аптечний пункт. Усі об’єкти мають належний зовнішній вигляд, відповідають сучасним вимогам, забезпечені необхідним асортиментом лікарських засобів. У даних закладах працюють провізори з вищою освітою, які можуть кваліфіковано проконсультувати споживачів. Протягом останніх років значно розширився та зріс перелік побутових послуг, ними користуються не тільки жителі міста, а й відпочивальники.
У цілому, як зазначила Світлана Василівна, підприємства торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг підготовлені до роботи у літній курортний сезон. Управління економіки міської ради й надалі постійно триматиме на контролі це питання.
Про організацію оздоровлення підлітків влітку 2010 року та дотримання вимог санітарного законодавства в закладах проведення оздоровлення доповідав заступник міського голови С.П.Соломаха. Сергій Павлович повідомив, що протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція збільшення рівня захворюваності підростаючого покоління. А здоров’я молоді – це запорука майбутнього нації. У зв’язку з цим одним із найважливіших стратегічних завдань нашої держави в забезпеченні соціального захисту дитинства є реалізація права юних на оздоровлення та відпочинок. Саме тому органи місцевого самоврядування повинні вжити місцеві заходи щодо ефективного розподілу путівок та коштів на їх придбання, забезпечення, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, розробки перспективних планів щодо її відновлення.
Із 1 січня 2009 року набрав чинності Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», згідно з яким була прийнята та проводиться реалізація міської Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2009-2011роки. У м.Миргороді впродовж останніх років наймасовішою формою відпочинку дітей залишається відпочинок у таборах із денним перебуванням при загальноосвітніх навчальних закладах. У минулому році було організовано роботу семи таких таборів, у яких протягом червня відпочили 611 дітей. У цьому році планується організувати роботу не меншої кількості таборів із денним перебуванням при загальноосвітніх навчальних закладах та чотирьох таборів при позашкільних навчальних закладах, а також двох таборів праці та відпочинку при ЗОШ №1 та СШ №5. Усього в цих таборах планується оздоровити близько 730 дітей. У них здійснюватиметься дворазове або триразове харчування (при умові денного сну).
Відділом у справах спорту, сім’ї та молоді забезпечується організоване направлення дітей пільгових категорій, обдарованих і талановитих дітей міста в дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, що знаходяться на території області та узбережжі Чорного, Азовського морів.
За І квартал 2010 року відділом у справах спорту, сім’ї та молоді вже отримано 9 путівок до МДЦ «Артек», із них направлено за бюджетними путівками 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та за 20% путівками - двоє дітей із багатодітних сімей та дві обдаровані дитини, переможці та призери Всеукраїнських конкурсів. Планується отримати від обласного відділу у справах сім’ї та молоді певну кількість путівок до дитячих оздоровчих та відпочинкових закладів Полтавської області та Чорноморського узбережжя не меншу, ніж у минулому році.
Щороку в нашому місті 100% забезпечуються санаторним лікуванням та оздоровленням у дитячих позаміських оздоровчих та відпочинкових закладах діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Як і кожного року, ця категорія дітей у цьому році буде оздоровлена на базі санаторно-курортних закладів міста та в заміських оздоровчих закладах, а також у пришкільних та профільних таборах. Служба у справах дітей планує звернутися за благодійною допомогою для більш ефективного проведення оздоровлення цієї категорії дітей до підприємств, установ організацій та підприємців міста. У 2010 році вже оздоровлено в санаторно-курортних закладах України 57 дітей. Планується протягом літнього оздоровчого сезону продовжити оздоровлення дітей у санаторно-курортних закладах, які перебувають на диспансерному обліку Миргородської ЦРЛ, а також 9 дітей, які мають статус постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС.
Центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді у 2010 році планується залучити близько 100 дітей на оплачувані громадські роботи для впорядкування парків, скверів, міського стадіону та використати на це 10 тис. бюджетних коштів.
Протягом оздоровчого сезону здійснюватимуться узгоджені дії всіх структурних підрозділів місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших організацій, причетних до процесу оздоровлення, в напрямку недопущення масових харчових отруєнь, тяжких травм, скоєння злочинів і найголовніше - збереження життя дітей. Організація оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей та підлітків влітку 2010 року покладається на оперативну групу, до складу якої входитимуть керівники відповідних служб міськвиконкому. Розроблено план заходів управлінь, відділів, комітетів та служб виконкому щодо організації оздоровлення, відпочинку й зайнятості дітей та підлітків улітку, на що складено відповідний кошторис витрат.
У дошкільних закладах в оздоровчий період буде проведено вітамінізацію страв, таким чином буде частково оздоровлено 880 дітей дошкільного віку.
Планується закупівля овочів та фруктів навчальними закладами на міському ринку.
Протягом літнього оздоровчого періоду станцією юних туристів планується організація екскурсій та походів для дітей шкільного віку. Спортивні школи міста в літній оздоровчий період продовжуватимуть заняття спортивних секцій.
Планується організоване оздоровлення дітей спортивних шкіл у позаміських оздоровчих закладах Чорноморського та Азовського побережжя за рахунок батьківської плати. На період літніх канікул відділом у справах спорту, сім’ї та молоді, центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та молодіжними громадськими організаціями «Миргородська молодіжна рада», «За нами майбутнє» плануються проведення ряду спортивно-масових та молодіжно-розважальних заходів із залученням учнівської та студентської молоді міста. Також планується організація проведення занять для навчання дітей пришкільних таборів плаванню.
Передбачається орга¬нізація відвідування міста пересувними атракціонами, цирками, зоопарками, художніми виставками, забезпечення проведення культурно - мистецьких заходів за участю учнівської та студентської молоді. Забезпечення належного порядку та обладнання міського пляжу для дітей проводиться управлінням житлово-комунального господарства.
Медичне обстеження дітей перед направленням до оздоровчих закладів планується проводити дитячим поліклінічним відділенням центральної районної лікарні.
Зі співдоповіддю з даного питання виступив головний державний санітарний лікар Миргородського району М.В.Олефір. Микола Васильович повідомив, що згідно із Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», який набрав чинності з 1 січня 2009 року, табори з денним перебуванням - це заклади, утворені в навчальному закладі, закладі культури, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, у яких забезпечується належний догляд за дітьми, виховний процес, повноцінне дозвілля і т. п., де діти перебувають протягом дня, але не менше 6 годин.
У м.Миргороді влітку 2010 року діти будуть оздоровлені у подібних таборах праці і відпочинку. Термін оздоровлення - 21 день, з обов’язковою організацією денного сну. Кратність харчування - 2-3 разове. Для дотримання правил особистої гігієни в таборі повинні працювати рукомийники із розрахунку 1 на 8 дітей, та 1 мийка для ніг на 12 дітей.
Медпункти повинні бути оснащені необхідним обладнанням для оцінки ефективності оздоровлення, медикаментами для надання першої медичної допомоги й оздоровлення дітей диспансерної групи. Крім цього, необхідно обладнати ізолятори для тимчасового перебування інфекційних хворих. При виявленні ознак інфекційних хвороб у дітей та персоналу забезпечити їх своєчасну ізоляцію в інфекційне відділення з наданням термінового повідомлення в рай СЕС. Усі заклади повинні бути забезпечені доброякісною питною водою, гарячим водопостачанням та резервним водопостачанням на випадок аварії..
Під час роботи виконавчого комітету були розглянуті й інші питання, не передбачені планом підготовки даного засідання. У ході активного обговорення усіх питань, винесених на порядок денний засідання виконавчого комітету, були прийняті відповідні рішення.

Автор: Ольга ЧЕРКАСЬКА, www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 травня 2010, 15:53 | Миргород |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації