Вхід | Реєстрація

На Полтавщині зросла дитяча смертність на воді

На Полтавщині ще не розпочався купальний сезон, а на водоймах області у травні вже загинуло восьмеро людей, із них дві дитини.
Із початку року вода забрала життя 14 осіб, в тому числі чотирьох дітей. Дитяча смертність на воді за цей період вже перевищила аналогічну статистику за минулий рік.
Нещодавно цей список доповнився черговою жертвою — вчора зі ставка в с. Калинівка Машівського району люди дістали тіло 14-річної мешканки Селещини, яка потонула 22 травня під час відпочинку. Причина утоплення — необережне поводження на воді.
Тому управління з питань надзвичайних ситуацій Полтавської облдержадміністрації звертається до мешканців області із попередженням, текст якого публікуємо повністю:
«Пам’ятайте: не можна купатися в необладнаних для цього місцях, пірнати в незнайомому місці, заходити у воду в нетверезому стані, підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання, заходити глибше, ніж по пояс людям, які не вміють плавати. Ні в якому разі не можна залишати біля води чи у воді без нагляду малолітніх дітей.
У воду заходьте повільно, щоб тіло звикло до зміни температури повітря і води. Ніколи не пірнайте запалу у спекотну погоду, адже судини сильно розширені, а при різкому охолодженні виникає рефлекторне скорочення м’язів, що може призвести до зупинки дихання.
Не панікуйте, коли у воді судома зводить м’язи. У цьому випадку треба лягти на спину, максимально розслабитись і рукою з силою потягти на себе ступню за великий палець. Пам’ятайте, що судома — це напруження м’язів, тому занадто активні рухи лише ускладнять ваш стан. Допоможіть собі масажем або вщипніть „заморений“ м’яз. Як правило, через 3-5 хвилин судоми минають. При відчутті стягування пальців руки потрібно швидко, з силою стиснути пальці кисті руки в кулак, зробити різкий відкидаючий рух рукою у зовнішній бік і розтиснути кулак.
Якщо вас захопила бурхлива течія, не боріться, а пливіть за нею, поступово, під невеличким кутом наближаючись до берега.
Якщо ви потрапили у вир, необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти;
Обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею — захлеснути, також з них може вийти повітря і вони втратять плавучість.
Будьте обережні! Цінуйте своє життя, воно дається лише раз. І у ваших силах зробити його безпечним!».

Автор: Ян ПРУГЛО, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 травня 2010, 17:28 | Полтавщина | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації