Вхід | Реєстрація

Полуниця і черешня дорожчі, ніж апельсини

На ринку з’явилася кременчуцька полуниця по 25 гривень за кілограм, і черешня з Криму по 35 гривень.
Ранні червоні ягідки їсти вже можна, кажуть у ветлабораторії центрального ринку і радять, як не придбати отруту.
Полуниця та черешня з’явилися на ринках ще минулого тижня. «Місцеві» ягоди коштують недешево – від 25 гривень за кілограм, або 15-18 гривень за півлітрову банку. – Купуйте полуницю. Вона смачна і в ній багато вітамінів. Коштує недорого – 25 гривень... Минулого тижня продавали по 35, – нахвалює свій товар продавець, яка каже, що вирощувала полуницю у Кохнівці під Кременчуком.– Щось вона дуже червона. Сумніви закрадаються, ви випадково, не кропили її селітрою, щоб прискорити дозрівання? – запитую я. – Боїтеся нітратів? Не бійтеся, я її під плівкою ростила, гадістю не поливала! – наче виправдовується продавець.– А спробувати можна? – Хіба що оту – невеличку беріть.– Так, наче смачна.– Дати вам пакуночок? – не вгамовується жінка і зважує кіло.– Так може дешевше продасте? А то кілограм вітчизняної полуниці дорожчий, ніж кілограм іноземних апельсинів, – нахабнію я.– Так, чоловіче. Не берете, то й не морочте голову...Полуницю я так і не придбав. Натомість вирішив з’ясувати у ветлабораторії, чи дійсно в полуниці немає нітратів.
Лаборант Володимир Гузенко вичерпно розповів, що до 25 травня полуницю на ринку продавали лише із південних областей України і вся вона проходила суворий контроль.
Везли її переважно з села Копані, що на Херсонщині. У вівторок, 25 травня, у нас з’явилася місцева полуниця. Її привезли з Білецьківки, Чечелево та Кам’яних Потоків. Всю-всю полуницю ми перевіряємо на нітрати та на органолептику, тобто дивимося на її вигляд і смакові якості. В перевіреній полуниці ми не виявили нічого зайвого, – каже пан Гузенко.
Він також розповів, що на ринку продається і черешня.
Її завозять із Криму та південних областей. Сорт цієї черешні – «Майка». Її також перевірили. Їсти можна, – каже лаборант ветлабораторії центрального міського ринку.
Сама ця черешня мені не дуже сподобалася. Вона була якась дрібна і коштувала недешево – 35 гривень за кілограм. Тож я також вирішив ще почекати на розпал сезону. 
Натомість придбав кіло редиски за 3 грн, кіло помідор за 14 грн і стільки ж огірків за 9 грн.
Як не купити отруту Імпортну полуницю та черешню привозять в Україну найчастіше з Іспанії і Туреччини. Лікарі пояснюють – нашу полуницю легко відрізнити від закордонної за зовнішнім виглядом. На відміну від заморських ягід, вона може бути непривабливою на вигляд, зате солодка, запашна і багата вітамінами. В імпортній може не бути нічого отруйного, але й нічого корисного. Тільки яскравий колір і великий розмір. Якщо продукт має легкий запах нафтопродуктів (буває й таке), а на дотик ніби змащений висохлим клеєм – це явна ознака того, що купувати товар не варто. Крім підвищеного вмісту нітратів, в полуниці можуть бути інші шкідливі для здоров’я домішки.До речі, лаборант ветлабораторії центрального ринку Володимир Гузенко нагадує, що покупці мають право спитати у продавців «Експертний висновок», в якому повинно бути зазначено, що продукт доброякісний.

Автор: Клим Соколов, www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 травня 2010, 12:03 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації