Вхід | Реєстрація

«Горбатими» не народжуються, ними стають

«Горбатими» не народжуються, ними стають
Сьогодні в усьому світі молоді хлопці та дівчата пробують розібратися в собі і зрозуміти, що вони представляють собою в емоційному, фізичному і духовному плані. Уже в ранньому віці їм доводиться приймати важливі рішення. Дослідження показало, що рішення прийняті молоддю в віці від 11 до 18 років, визначає подальший хід їхнього життя.
Сучасна молодь зіштовхується з тими проблемами, що і їх однолітки в минулому, однак у багатьох країнах через розповсюдження ВІЛ/Сніду, наслідки їхнього вибору можуть бути дуже серйозними. Деякі молоді люди заражаються ВІЛ-інфекціями не досягнувши повноліття. У всім нам відомій Біблії говориться про те, що підлітки можуть робити правильний вибір, якщо будуть зберігати себе в чистоті (внутрішній).
Молодь повинна знати правду про ВІЛ/СНІД і про те, як уникнути зараження, щоб встояти перед сучасним суспільством. Крім цього, молоді хлопці та дівчата повинні приймати участь у просвітницькій роботі в сфері профілактики ВІЛ/Сніду, а також сексуального виховання, але не секрет, що молоді люди більш за все прислуховуються до думки однолітків ніж дорослих.
На сьогоднішній день більшість випадків інфікування ВІЛ серед молоді – 15-24 роки. В період з 11 до 18 років в тілах підлітків проходять гормональні зміни, і вони вступають в дітородний вік. У ці роки їм доводиться стикатися із своїми сексуальними бажаннями. Якщо молоді хлопці та дівчата не намагаються робити правильно, то вони потрапляють у складні ситуації.
Приклади:
Під натиском однолітків, хлопці починають думати, що їм пора стати «справжніми чоловіками» і робити те, що роблять їхні друзі.
Малозабезпечені дівчата, що знаходяться в не легких життєвих обставинах, більше схильні до інтимних стосунків заради матеріальної вигоди. Деякі залежні від наркотиків дівчата вступають в сексуальні відносини для отримання чергової дози.
Експерименти із алкоголем і наркотиками в значній мірі руйнують здоровий спосіб життя молоді.
Підлітки можуть вступати в інтимні стосунки, щоб відчути себе потрібними і коханими.
В наслідок цього, а також інших факторів, молодь становиться беззахисною перед загрозою ВІЛ/СНІД.
Коли, і в які роки, варто пояснювати нашій молоді, що справжнє доросле життя це не перша викурена сигарета чи випиті 100 грам? Хто пояснить їм, що доросле життя це відповідальність. І чим більше відповідальності, тим більш зріла і більш впливова особистість, більш самостійна і незалежна. А можливо замало просто правильних слів. Можливо потрібно показати гідний приклад.
Мені, на жаль, доводилось зустрічати «дорослих», яким вже за сорок, а вони так і не виросли, як особистість. Чому? Хтось скаже : горбатого могила справить. Але що робить нашу молодь «горбатими»? «Горбатими» не народжуються, ними стають.
Що ж, щоб виховати відповідальність у майбутнього покоління, треба їй показати на ділі, а не на словах. Те, як ми справляємось з цим завданням, показує хто ми: дорослі і незалежні, чи ті, хто «копіює» дорослих. От і напрошується, давно відомий, висновок: змінювати щось потрібно починати з себе самого.
Батьки впливають на дітей і тому їм потрібно приймати активну участь у їхньому житті. Але на молодь впливають й інші джерела: друзі, а також ЗМІ.
Друзі. Молоді люди прислуховуються до думки своїх друзів (і це нормально), тому друзі можуть мати великий вплив, як негативний, так і позитивний. В Біблії написано: «Не дайте себе звести, – товариство лихе псує добрі звичаї!» Що є добрими звичаями розуміє більшість. Втримуватись від сексу до шлюбу, вірність в шлюбі, відмова від пияцтва, наркотиків, ведення здорового способу життя а також елементарна повага до оточуючих.
Місце зустрічі. Багато молодих людей, у проведенні свого вільного часу, віддають перевагу футбольним і танцювальним клубам, церковним і молодіжним групам, а дехто барам і ресторанам. І атмосфера, що царює в цих місцях, може впливати на рішення, які приймаються молоддю. Дорослим не треба побоюватись бувати в тих місцях, де збирається молодь.
Музика, телебачення, радіо та інші засоби масової інформації впливають на молодь. При цьому підліткам нав’язують думку, що секс без обов’язків не несе в собі ніяких негативних наслідків. Той факт, що контакт породжує емоційну прихильність, або може привести до венеричних захворювань – не дуже популярна тема для пісень і історій.
ЗМІ можливо використовувати, як інструмент позитивного впливу на молодь, показуючи новому поколінню реальну картину сексуальних відносин, використовуючи силу музики, щоб допомогти приймати правильні рішення.
Багато молодих людей, щось чули і знають про секс. Про це вони дізнаються від друзів, через ЗМІ. Від рідних і близьких. Більше того, багато з них знають про ВІЛ/СНІД. Але є деякі уявлення про це захворювання, які не зовсім правдиві. Дуже важливо запитувати підлітків, що вони думають відносно цієї теми. Можливо їхні уявлення про інтимні стосунки і ВІЛ/СНІД не вірні. Наприклад: молодь знає, що ВІЛ передається статевим шляхом, але вони вірять тому, що серед їхніх друзів немає хворих на цю хворобу, тому не бояться мати статеві стосунки.

Автор: Юрій Вусан


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 липня 2009, 12:25 | | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації