Вхід | Реєстрація

Полтавці масово позбуваються євро

Панічні настрої на світових валютних ринках, пов'язані із різким падінням курсу євро, поширюються і в Україні, де у багатьох банках чи обмінних пунктах населення масово намагається здати євро. Експерти розходяться з думками щодо подальшої його долі - одні з екранів телевізорів переконують, що панікувати і швидко здавати євровалюту не варто, оскільки вже скоро її курс стабілізується, інші  ж - навпаки,  говорять, що євро може падати й далі.
Більшість опитаних нами полтавців слідкують за курсовими коливаннями валюти, і зокрема, падінням євро, проте деяких – хвилює зовсім інша проблема – неможливість купити в обмінниках міста російський рубль.
«Хотіла купити російські рублі, бо збираюся їхати в Москву на весілля онука, але їх у продажу чомусь мало. Ось сьогодні купила тільки 320 рублів, бо більше не було», - розповіла пенсіонерка Ганна Гусак.
«Я брав кредит у банку в євро і чим більше буде він падати, тим для мене і всіх, хто брав кредити, буде краще, бо треба буде менше платити в банк. Хай ще падає», - висловив свою думку приватний підприємець Андрій.
«Падіння євро – для мене це болюче питання. Бо я його купував, коли він коштував більше 12 гривень, а зараз він постійно падає. Не знаю, що й робити -  здавати, поки він ще не впав нижче, чи зачекати? Боюся прогадати і втратити свої гроші», - зізнався молодий полтавець Віталій.
«А мені все одно який там курс долара чи євро, бо мені їх немає за що купувати. То хай у багатих голова болить, а я думаю, як прожити на 700 гривень», - обурюється літній чоловік.
«Я в шоці від падіня євро. Коли кілька років тому долар різко падав, усі говорили, що його ера як світової грошової одиниці закінчується, і треба купувати євро, яке будуть підтримувати країни Євросоюзу. Я всі свої заощадження поміняв на євро. А що тепер? Євро також не стабільний і його курс падає, а гривні я не довіряю, бо у нас в країні немає стабільності і постійно йде боротьба за владу», -  висловив свою думку підприємець Максим.
За коментарем щодо ситуації на валютному ринку Полтави, а також настроїв городян звернулися до начальника відділу валютних операцій АБ «Полтава-банк» Марини Мацицької.
«Ситуація на ринку долара є достатньо стабільною. Різких коливань його курсу не відбувається.  Протягом місяця курс долара якщо і зростає, то не суттєво.
Євро ж, навпаки, на світовому ринку суттєво впав по відношенню до долара, а тому це відобразилося і найого курсах в Україні і населення відразу ж почало активно реагувати, тобто, здавати євро», - повідомила Марина Мацицька.
Коментуючи ситуацію з євро, експерт відзначила, що різке падіння  курсу євро спричинила складна економічна ситуація в Греції.
 «Це сталося на початку травня, коли була оприлюднена негативна інформація про економічну ситуацію в Греції. Відбувся різкий обвал курсу євро відносно до долара на світовому Форексі і це потягнуло за собою стрімке падіння курсу євро в усіх регіонах країни.
У перші дні, коли курс різко впав, то населення у паніці намагалося масово і якнайшвидше здати євро, а зараз, коли ситуація трохи заспокоїлася, то ажіотаж серед городян трохи спав. Проте, все одно ми спостерігаємо певний перекос і кількість бажаючих здати євро набагато більша», - зазначила керівник відділу валютних операцій «Полтава-банку».
За її словами, переважна більшість полтавців, які здають євро, купують гривню, інші ж – євро обмінюють на долар. І тому курс долара трохи підвищився, а євро продовжує дешевіти.
«На сьогоднішній день найнестабільніша ситуація із євро. Саме європейську валюту полтавці здають найбільше і такого ще не було з моменту створення євровалюти. Якщо раніше попит на євро лише зростав, то зараз його лише продають, а купувати – ніхто не бажає», - наголосила Марина Мацицька.
У банківській установі прокоментували і ситуацію щодо нібито відсутності в обмінних пунктах міста російських рублів.
«Це чутки, які нічим не підтверджені. Готівкового російського рубля в місті дуже багато і він завжди є у продажу у будь-якому відділенні «Полтава-банку», - наголосила керівник відділу валютних операцій.
І додала, що наразі різких коливань курсу долара не відбувається, проте євро продовджує зазнавати різких курсових коливань.
Загалом же, експерти банківського ринку радять населенню не панікувати і не намагатися позбутися євро саме зараз, а трохи зачекати - хоча б того моменту, доки фінансові ринки дещо заспокояться. А тим, хто має зайві євро витратити їх з користю для родини - на поїздку до Європи або на покупку європейського авто.

Автор: Світлана Тарасенко, www.novyny.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 червня 2010, 17:22 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації