Вхід | Реєстрація

Полтаві подарували «Місто Оригамі»

У залі дитячої творчості Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкрилася Всеукраїнська виставка паперопластики та оригамі, у якій взяли участь діти з різних міст України — Києва, Полтави, Харкова, Донецька, Львова, Чернігова, Черкас, Житомира, Ужгорода, а також із інших країн світу — Нідерландів, Молдови, Росії. Виставка пересувна. Організували її Український державний центр позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України, головне управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації, управління освіти виконкому Полтавської міської ради та Полтавський міський центр позашкільної освіти Полтавської міської ради. Назвали виставку «Місто Оригамі».
У залі розмістилася лише частина дивовижного паперового міста, подарованого Полтаві організаторами виставки. У «Місті Оригамі», як і в справжньому, є усе необхідне: житлові будинки, магазини, церква, пошта, дитячий садок, театр тощо. Саме полтавцям уперше в Україні відкрила світ оригамі керівник гуртка, який діє при Полтавському міському центрі позашкільної освіти, Ольга Сухаревська. Вона — фанат свого захоплення: співпрацює з однодумцями з Японії — батьківщини оригамі (до неї приїжджають керівники тамтешніх гуртків), видає книги.
— Років 15 тому ми розпочали цю справу в Полтаві разом із керівником гуртка «Кусудама» Миколою Яременком, — розповідає Ольга. — Ми вважаємо, що це не тільки дитяча гра. Оригамі використовується, наприклад, у рекламі по  телебаченню, в моделях одягу, в архітектурі й космічних технологіях.
В експозиції представлений паперовий дитячий майданчик, виготовлений ученицею 4-А класу Полтавської гімназії №33 Тетяною Остренко. Таня відвідує гурток Ольги Сухаревської вже четвертий  рік.
— Мені дуже подобається займатися оригамі, — каже вона, — адже завдяки цьому мистецтву з якогось одного листочка паперу можна скласти цілий світ. У вільний від занять час я приходжу у свій колишній дитсадок, який знаходиться поряд зі школою, і навчаю там діток оригамі. Їм подобається, у них виходить.
Дитячий майданчик для «Міста Оригамі» Таня складала впродовж двох із половиною тижнів.
— Це заняття допомагає мені і в навчанні, зокрема в математиці, і вдома зробити свято для рідних, — говорить однокласниця Тані Влада Нестеренко, яка також займається в гуртку. — У школі вчителька дозволяє мені проводити урок праці: я показую однокласникам, як виготовляти вироби з паперу без клею і ножиць. У Центрі позашкільної освіти, де я відвідую заняття, можна за бажанням працювати в окремій кімнаті, щоб ніхто не заважав. Ми з подружкою Сашею Хмельницькою сідаємо окремо і робимо кусудаму, — розповіла дівчина.
«Кусудама» у перекладі означає — трав’яна куля, яка лікує: її вішають удома, поклавши всередину пучок цілющої трави. Кажуть, що завдяки цьому в людини головний біль проходить, вона одужує. Вважається, що в кусудамі концентрується енергія Космосу.
— А я думаю, що то енергетика побажання добра людиною, яка зробила цю кулю, зцілює нас, — говорить Ольга Сухаревська.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 червня 2010, 11:30 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації