Вхід | Реєстрація

Працюйте менше, живіть довше

Уже ні для кого не є секретом той факт, що ми з вами живемо у час зміни епох. І супроводжується цей перехід природними катаклізмами, які нещадно руйнують усе навкруги, забирають людські життя, благодатні землі перетворюють на пустелі… На наше щастя, ми живемо в такій географічній зоні, що нам не загрожують вулкани, землетруси, торнадо, цунамі. Та нам загрожує інше: зливи, посуха, ерозія ґрунту, різко континентальний клімат (жарке літо, дуже холодна зима, влітку вдень спека, а вночі досить прохолодно). Додайте сюди ще й економічну кризу з усіма її проблемами та наслідками. Що ж із цього всього виходить? Фільм жахів, «сценарій» до якого пише природа. А ми, досягши високого рівня технічного прогресу, безсилі перед стихією. Як вижити в такій ситуації? Перш за все, перебудувати свою свідомість під вимоги часу, змінити ставлення до природи і вона віддячить нам сторицею. У нашому регіоні майже кожен, у більшій чи меншій мірі, займається сільським господарством. І, незалежно від площ земельних угідь, постає проблема: як відродити родючість ґрунту. Наочно бачимо, що на узбіччі все квітне і буяє без ніякого догляду, а на добросовісно перекопаних, вигребених, щедро здобрених «мінералкою» городах ростуть миршаві рослини, а врожай мав би бути кращим у відповідності до вкладеної у нього праці. Та не в усіх городників такі проблеми. Уже немало наших земляків працюють за принципами природного землеробства, мають відмінні результати. Його девіз: «Врожаї — вищі, роботи — менше, здоров’я — краще!» — беззаперечно себе оправдовує. На жаль, в коротеньких статтях розширено не висвітлиш нові агротехнології, та спробуємо хоч познайомити Вас з основними принципами нового землеробства. Перш за все,  розглянемо, що таке ґрунт і як правильно за ним доглядати.
Запам’ятайте: ґрунт — живий!!! Це складне суспільство найрізноманітніших організмів. Це мільярди бактерій, грибів, водоростей, черв’яків, комах та їх личинок найрізноманітніших форм і видів, які займають верхній шар землі глибиною до 15 см. У ґрунті проживає основна маса мікрофлори нашої планети, яка й становить половину біомаси живого ґрунту (в 1 гектарі цілинних чорноземів, на яких не застосовувалась наша агротехніка, розміщується 15–20 тонн мікроорганізмів). Дякуючи своїй всеїдності та потужному ферментному апарату, вони забезпечують ґрунт всіма необхідними для життя рослин мінеральними та органічними речовинами в доступній для засвоєння формі, добуваючи їх з навколишніх мінеральних речовин, газів та органічних залишків. Поки мікроорганізми живі — вони харчуються, використовуючи рослинні та тваринні залишки. Та час їхнього життя дуже малий — приблизно 20 хвилин, після їх загибелі всі накопичення використовуються рослинами. Це і є перегній або гумус — їжа для рослин. Таким чином, мікроби «годують» рослини. Верхній шар ґрунту (8–10 см) забезпечує життя аеробних бактерій (яким для життя потрібен кисень), нижній шар — анаеробних (для яких кисень згубний). Крім цього, в живому ґрунті міститься величезна кількість іншої живності, зокрема, дощових черв’яків, які переривають ґрунт системою ходів і перетворюють органіку в бактеріально-гумусний концентрат — біогумус. Маючи унікальну властивість розщеплювати целюлозу, черв’яки з’їдають все, що містить клітковину: солому, тирсу, папір, опале листя, траву та ін. У зроблених ними ходах (100 черв’яків на 1 квадратному метрі прокладають за рік 2 км. ходів) циркулює повітря, накопичується волога. (До речі, вологи з повітря в ґрунті акумулюється вдвічі більше, ніж з опадів). Усі ці організми, харчуючись, розмножуючись та відмираючи, забезпечують відновлення родючості ґрунту. Треба тільки створити їм необхідні умови. Перш за все — відмовтеся від глибокої оранки та перекопування! Не руйнуйте налагоджений симбіоз. Переворотом пласта ґрунту ми відправляємо аеробів на глибину, згубну для них, а анаероби потрапляють у верхній шар і також гинуть. Руйнується вся система каналів та капілярів. Ґрунт перестає дихати, ущільнюється, вода не потрапляє на глибину, опади замулюють верхній шар, рослини не можуть одержати вологу, мінеральні речовини з нижніх шарів ґрунту. Порушений баланс мікроорганізмів призводить до зростання хвороб рослин. І ці всі проблеми ми створюємо собі самі. А нагодувати цю «живність» простіше і дешевше, ніж поливати, заполювати, купувати міндобрива та іншу «хімію» і працювати не покладаючи рук. Про це поговоримо пізніше.

Автор: Ірина Крейс-Устименко, представник Полтавського клубу органічного землеробства


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 червня 2010, 12:44 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації