Працюйте менше, живіть довше
Запам’ятайте: ґрунт — живий!!! Це складне суспільство найрізноманітніших організмів. Це мільярди бактерій, грибів, водоростей, черв’яків, комах та їх личинок найрізноманітніших форм і видів, які займають верхній шар землі глибиною до 15 см. У ґрунті проживає основна маса мікрофлори нашої планети, яка й становить половину біомаси живого ґрунту (в 1 гектарі цілинних чорноземів, на яких не застосовувалась наша агротехніка, розміщується 15–20 тонн мікроорганізмів). Дякуючи своїй всеїдності та потужному ферментному апарату, вони забезпечують ґрунт всіма необхідними для життя рослин мінеральними та органічними речовинами в доступній для засвоєння формі, добуваючи їх з навколишніх мінеральних речовин, газів та органічних залишків. Поки мікроорганізми живі — вони харчуються, використовуючи рослинні та тваринні залишки. Та час їхнього життя дуже малий — приблизно 20 хвилин, після їх загибелі всі накопичення використовуються рослинами. Це і є перегній або гумус — їжа для рослин. Таким чином, мікроби «годують» рослини. Верхній шар ґрунту (8–10 см) забезпечує життя аеробних бактерій (яким для життя потрібен кисень), нижній шар — анаеробних (для яких кисень згубний). Крім цього, в живому ґрунті міститься величезна кількість іншої живності, зокрема, дощових черв’яків, які переривають ґрунт системою ходів і перетворюють органіку в бактеріально-гумусний концентрат — біогумус. Маючи унікальну властивість розщеплювати целюлозу, черв’яки з’їдають все, що містить клітковину: солому, тирсу, папір, опале листя, траву та ін. У зроблених ними ходах (100 черв’яків на 1 квадратному метрі прокладають за рік 2 км. ходів) циркулює повітря, накопичується волога. (До речі, вологи з повітря в ґрунті акумулюється вдвічі більше, ніж з опадів). Усі ці організми, харчуючись, розмножуючись та відмираючи, забезпечують відновлення родючості ґрунту. Треба тільки створити їм необхідні умови. Перш за все — відмовтеся від глибокої оранки та перекопування! Не руйнуйте налагоджений симбіоз. Переворотом пласта ґрунту ми відправляємо аеробів на глибину, згубну для них, а анаероби потрапляють у верхній шар і також гинуть. Руйнується вся система каналів та капілярів. Ґрунт перестає дихати, ущільнюється, вода не потрапляє на глибину, опади замулюють верхній шар, рослини не можуть одержати вологу, мінеральні речовини з нижніх шарів ґрунту. Порушений баланс мікроорганізмів призводить до зростання хвороб рослин. І ці всі проблеми ми створюємо собі самі. А нагодувати цю «живність» простіше і дешевше, ніж поливати, заполювати, купувати міндобрива та іншу «хімію» і працювати не покладаючи рук. Про це поговоримо пізніше.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном