Вхід | Реєстрація

Головне у боротьбі із ведмедкою — системність

«Ведмедка», або «вовчок», або «капустянка», або «пидидень» (так цього шкідника звуть у Пирятині)вже давно є одним із найбільш злісних городніх шкідників. Він може знищити практично всю вашу розсаду. І боротися з ним надзвичайно складно.
Ведмедка — ледве не ідеально пристосована до життя комаха. Вона літає, повзає, плаває. А найголовніше — прориває своїми суперпотужними лапами підземні ходи, в яких і живе. І нищить, нищить, нищить все на своєму шляху. А от знищити її є проблемою.
Наш консультант Іван чесно зізнався, що не знає перевіреного засобу боротьби із цим шкідником. Ось що він сказав: «Раніше у великих господарствах використовувалися спеціальні препарати для знищення ведмедки та інших шкідників, котрі живуть під землею. Приміром «Фамідофос» слугував і добривом, і отрутохімікатом. Дуже ефективно діяв «Вофатокс». Після нього ведмедка сама з-під землі вискакувала. Але зараз усі ці препарати заборонені як дуже токсичні і зняті з виробництва. Хоча «Вофатокс» напівпідпільно купити можна.». Сам городник-аматор зариває в грунт вже підготовлені для використання препарати «Рембек» та «Медвецид». Іван розповів, що на його погляд «Рембек» діє краще. У всякому випадку, після обробітку ним він бачив на землі більше здохлих ведмедок. Також городник закопує у рівчачки по городу протруєне зерно. Рецепт приготування отрути для ведмедки дуже простий. Іван каже: «Я беру 2 кілограми пшениці. Варю її, щоб не проростала. А потім додаю розведений в 0,5–1 літрі води пакетик «Актари» або «Регенту» і обробляю цим розчином зерно. Розсипаю його по канавках та ямках, накопаних по городу. Як бачу нірку — сиплю зерно і в неї. У яд додаю трішечки олії. Шкідник іде не цей запах».
Взагалі Іван вважає, що перемогти ведмедку можна лише систематичною боротьбою з нею. Для цього потрібно і восени приманки із кінського гною готувати. І на пиво її ловити. І отруєним зерном годувати. «За місяць цього шкідника не здолаєш, а ось за рік — можна», — підводить підсумок наш консультант.

Пиво для ведмедки
Деякі городники беруть півлітрові банки, на 2/3 заливають їх водою і додають для запаху трішки пива. Банки закопують у землю «по плечі». Шкідник іде на запах пива, падає у воду і тоне в ній. Вибратися із пастки по слизьких стінках ведмедка не може.

Ловильні ями
Треба під осінь зробити ловильні ями з кінським перегноєм завглибшки 60–80 см. Коли стане холодно — шкідники зберуться до них на зимівлю. А коли вдарить мороз, потрібно гній вибрати і розкидати по поверхню грунту. «Мінусової» температури шкідники не витримують.

«Конфідор» проти шкідника

Один фермер-городник поділився своїм рецептом: 2 пакетики «Конфідора-максі» розвести  0,5 літра теплої води і додати на 1 відро вареної пшениці, заправивши свіжою олією  — 50-100 грам. Цю «їжу» розкидати по городу перед весняною культивацією.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 червня 2010, 12:53 | Полтавщина | Суспільство
1. Віктор / 17 серпня 2013, 04:54
Вивчайте, будь ласка, українську мову. У тексті багато помилок. Найсерйозніші з них: Немає слова "приміром" в українській мові, слідговорити: "наприклад". Немає слова "яд" в українській мові, слід говорити "отрута". Недоречно вжитий вираз: "У всякому випадку", слід говорити: "У будь якому випадку". А звідки взяли слово "ловильні (ями)"? Краще вжити вираз: "ями пастки (пасткові ями)".
2. Віктор / 17 серпня 2013, 04:58
Вивчайте , будь ласка , українську мову . У тексті багато помилок . Найсерйозніші з них : Немає слова приміром в українській мові , слідговорити : наприклад . Немає слова яд в українській мові , слід говорити отрута . Недоречно вжитий вираз : У всякому випадку , слід говорити : У будь якому випадку . А звідки взяли слово ловильні ( ями ) ? Краще вжити вираз : ями пастки ( пасткові ями ) . ( Вибачте за попередній коментар : слова в лапках , чомусь , не відтворилися )
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації