Вхід | Реєстрація

Гербіцидна історія

Гербіцидна історія
Цьогорічний травень видався на диво дощовим. Безумовно, достатня кількість вологи призвела до гарного розвитку більшості сільськогосподарських культур. Та водночас додала сільгоспвиробникам і городникам і зайвих клопотів. Адже разом із культурними рослинами на полях і городах бурхливо розвиваються бур’яни. Для того, щоб їх побороти і зберегти врожай, селяни активно застосовують різноманітні гербіциди. Щодня на поля та городи виливають десятки, а то й сотні тонн отрутохімікатів. І далеко не завжди ці заходи приносять лише користь. У війні з бур’янами інколи страждають і люди.
Двадцятишестирічна Вікторія Фещенко із невеличкого села Пилипенки, що на території Комендантівської сільської ради, 28 травня була доставлена у Кобеляцьку центральну лікарню із тривожними симптомами. Жінка втрачала свідомість, у неї «віднімалися» ноги і руки. Спочатку її помістили у реанімаційне відділення. А через кілька днів перевели у терапевтичне.
За словами самої жінки та її близьких родичів, їй стало зле після того, як один із тамтешніх сільгоспвиробників обробив гербіцидом поле кукурудзи, що знаходиться за 50–70 метрів від садиби Фещенків.
«Це було часів у три дня, — розповідає жінка. — Я була на городі. Коли щось як завоняє. Дивлюсь, а по кукурудзі трактор з оприскувачем їздить. Я підійшла до нього і кажу трактористу: «Та не можна ж у селі бризкати. У мене ж діти малі, їдьте звідси». А вони все одно бризкають ядом. Я його не займала, тільки требувала, щоб прекратили роботу».
За кілька хвилин до суперечки із Геннадієм Онищенком, якому належить поле кукурудзи, долучилися і родичі Вікторії — чоловік Сергій та його батько Олексій. Згодом і Фещенки, і Онищенко поїхали в Комендантівську сільську раду. Осмисливши ситуацію та проконсультувавшись у телефонному режимі із фахівцями управління агропромислового розвитку, сільський голова Неоніла Шпорт заборонила продовження робіт. Адже, згідно із вимогами техніки безпеки, обробіток посівів отрутохімікатами не може проводитися ближче аніж за 300 метрів від населеного пункту.
А коли Вікторія Фещенко приїхала додому, їй через кілька хвилин стало зле. Жінка, втративши свідомість, упала прямо посеред двору. У неї почалися судоми. «Я її і по щоках ляскав, і водою відливав. Нічого не помагало, — розповідає її чоловік Сергій. — Аж поки батько не прибіг і дав їй нашатиря понюхати». Зрозумівши, що із Вікторією відбувається щось недобре, чоловіки поклали її в причіп моторолера «Муравей» і повезли в Озерську лікарню, що за п’ять кілометрів від Пилипенок. Перед тим зателефонували місцевому лікарю Олександру Пирожкову.
Коли Фещенки приїхали в лікарню, медик їх уже чекав. Він одразу ж почав надавати хворій першу допомогу. «Люди сказали мені, що хвора нібито отруїлася парами гербіциду. Я ввів їй антидот. І, слава Богу, вгадав, адже точно не знав, чим саме вона отруїлася», — говорить Пирожков. Лікарю було відомо лише те, що поле обробляли препаратом, похідним від загальновідомого гербіциду «амінна сіль». «Що це було отруєння, сумнівів не виникало, — продовжує розповідати медик. — У мне кілька десятків років стажу, захищена кандидатська. Такі симптоми, як у цієї хворої, є вельми специфічними». За словами Олександра Вікторовича, в той же день у мережі Інтернет він знайшов підтвердження правильності поставленого ним діагнозу. Кілька років тому у Росії відбулося масове отруєння. Тоді до лікарні потрапили більше сотні людей, які вийшли на ручне просапування поля, недавно обробленого гербіцидом. Симптоми у них були ідентичні із проявами хвороби Вікторії Фещенко. Зрозумівши, що хворій потрібна більш інтенсивна терапія, Пирожков направив її на госпіталізацію у Кобеляцьку районну лікарню. Її туди на власному автомобілі відвіз Сергій Кравченко.
З моменту події минуло вже кілька днів, а сім’я Фещенків не може вийти із шокового стану. Вони майже нікому не вірять і підозрюють усіх у змові проти себе. Усіх — це фермера Геннадія Онищенка, медиків, санітарну службу та районну владу. Дякують люди лише Олександру Пирожкову, який урятував Вікторію. «Скору помощь нам не дали, сказали — бензину немає. Віту в больниці не лічать, поки скандалити не почнеш. Де міліція, де прокуратура, чого це дєло не розслідують», — обурюються батько і син. Водночас вони заборонили Вікторії приймати від фермера Онищенка будь-яку допомогу — чи то ліки, чи то гроші.
Головний лікар Озерської лікарні Юрій Діденко категорично заперечує твердження щодо відмови у транспортуванні хворої до Кобеляк. «Я розумію, що люди схвильовані, що вони у шоковому стані. Але ж потрібно правду говорити, ніхто їм не відмовляв, — пояснює медик. — Їм сказали почекати двадцять хвилин, доки із Солошиного приїде водій нашого санітарного автомобіля. Вони за цей час знайшли іншу машину і поїхали у Кобеляки. Бензин у нас є, машина є, ніхто Фещенкам ні в чому не відмовляв».
Завідуюча терапевтичним відділенням ЦРЛ Любов Півень теж відкидає будь-які претензії щодо неякісного лікування Вікторії Фещенко. Вона говорить: «Чи було це отруєння — ще не доведено. Аналізи у хворої в нормі. Її родичі просто знервовані і самі не знають, чого хочуть. Не можемо ж ми ставити їй крапельниці через кожні півгодини».
Ситуація щодо отруєння Вікторії Фещенко знаходиться на контролі у кількох служб району — від санепідстанції до управління екології та станції захисту рослин. Знає про неї і голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич. У Пилипенки виїжджали вже кілька комісій. А у понеділок санітарний лікар Зейдулло Єлбегієв взяв із злощасного поля кілька проб грунту та рослинності. Їх відправлять на аналіз у лабораторію обласної санітарної служби.
Під час відбору проб був присутній і Геннадій Онищенко, якому належить поле кукурудзи, і його компаньйон Олександр Козар, котрий вносив гербіцид.
«Та не так воно було, як вони розповідають. Роблять з мене врага народа, — викладає свою версію подій Онищенко. — Да, ми почали бризкати, да, запах був. Коли Віта підійшла і сказала, щоб ми не бризкали, бо в неї малі діти, ми виїхали з поля. Ну хіба що Саша ще один розворот зробив, бо не чув мене».
«Я ще здалеку побачив гурт людей, Гена руками махає і щось кричить, — підтверджує Олександр Козар, — я зразу поняв — це скандал».
Обидва аграрії запевняють, що одразу після виникнення конфліктної ситуації виїхали з поля і використали гербіцид на інших посівах. На підтвердженя своїх слів вони продемонстрували санітарному лікареві Зейдулло Єлбегієву та своїм опонентам різні ділянки кукурудзяного поля. «Ось, бачите, — тут бур’яни і падалишній соняшник в’януть, бо ми гербіцидом обробили. А ось бур’ян свіженький, бо ми тут не бризкали», — пояснює Козар. Геннадій Онищенко під час обстеження поля помітно хвилювався, курив цигарку за цигаркою. «Раз зібрав гроші на путній обробіток, купив гербіциду і отак влип», — розводить руками чоловік. І Онищенко, і Козар визнають факт порушення 300‑метрової санітарної зони. Але сумніваються, що саме дія гербіциду призвела до розладу здоров’я у Вікторії Фещенко. Дивує їх і той факт, що родичі потерпілої навідріз відмовилися від будь-якої допомоги.
«Ми обробляли кукурудзу «Естероном», спеціально брали цей гербіцид, бо він дуже лояльний як до людей, так і для довкілля, — пояснює Олександр Козар. — Та я кожного дня з гербіцидом роблю і ніяких розладів здоров’я. Та щоб таке случилось, його пити нада».
Те, що «Естерон» офіційно дозволений для використання в Україні і належить до класу малотоксичних хімікатів, підтверджує і начальник інспекції захисту рослин Юрій Біденко. Водночас він не заперечує, що випадки порушення аграріями санітарних норм у розділі дотримання 300‑метрової зони трапляються. Особливо грішать цим дрібні виробники, такі як Онищенко. «Я вже про той «Естерон» купу літератури прочитала, — висловлює своє бачення ситуації заступник головного санітарного лікаря району Валентина Семиног. — Так, в цілому він безпечний. Але ж у людей різний імунітет, різне сприйняття хімікатів. Міг спрацювати ефект накопичення. Адже кругом Пилипенків кілька полів. І всі їх обробляють пестицидами. Вікторія могла надихатися всього потроху, а «Естерон» її «добив».
За словами Валентини Іванівни, випадок у Пилипенках повинен стати тривожним сигналом для всіх сільгоспвиробників і для влади. Вона підкреслила: «Голова РДА Анатолій Таранушич дав чітку вказівку: скрупульозно розібратися у цій ситуації і вжити конкретних заходів по недопущенню її повторення. Будемо проводити роботу з усіма без винятку товаровиробниками, землі яких межують із населеними пунктами».
У сім’ї Фещенків, крім дорослих, є ще двоє маленьких діток — півторарічний Саша і шестирічна Наташа. А поряд із селом розташовані землі п’яти сільгоспвиробників. На них посіяні кукурудза, соняшник, пшениця і ячмінь. Усе це по кілька разів обробляється пестицидами. «Витравлять нас, як колорадських жуків», — сумно підводить риску Сергій Фещенко.

Довідка

«Естерон 60» — післявсходовий гербіцид системної дії. Випускається у вигляді концентрату емульсії, що вміщує 564 г/л дихлорфенксиоцетної кислоти (у вигяді 2,4 Д-етилгексилового ефіру). Засосовується на посівах пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 червня 2010, 12:54 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації