Вхід | Реєстрація

Час ремонтувати школи

Упродовж останніх 18-ти років капремонти будівель міських загальноосвітніх шкіл не робили,  – говорить начальник міського управління освіти Геннадій Москалик. Проте, за його словами, це не свідчить, що навчальні заклади перебувають в аварійному стані. Принаймні, останнє обстеження критичних недоліків не виявило.
Хоча не критичних, але відчутних проблем вистачає з гаком, мабуть, у всіх шкіл. Капремонтів потребують і спортзали, і ґанки, і харчоблоки. Це питання у поточному році стало найбільш обговорюваним у ракурсі кременчуцької освіти.
— Школи тріщать. На підлозі фарби вже більше, ніж дошок, які туди поклали. Електроустановки – на мотузках, водопровід та каналізація зношені. В усіх школах харчоблоки нікуди не годяться  – все старе, як моє життя,  – коментує ситуацію зі станом міських шкіл начальник управління капітального будівництва Володимир Зибін.
Коштів, які виділяє міська рада для утримання навчальних закладів, на всі ремонтні роботи не вистачає. Проте очевидні «дірки» намагаються закрити. Так, за словами начальника міськуо Геннадія Москалика, гроші цьогоріч виділяють: гімназії № 5  – на ремонт цоколю, ліцею № 4 – на ремонт харчоблоку, школі № 14 – на капремонт фасаду, ліцею № 30 та ЗОШ № 31 – на ремонт покрівлі. Хто має орендарів, роблять ремонти за сплачені ними кошти.

Щоб зробити фасад, треба 510 тис. грн
Після навчального року школи підраховують збитки – розбиті вікна, розхитані двері, поламані крани у туалетах тощо. Все це врешті влітає у копієчку. Зазвичай ремонт класів беруть на себе батьки, ремонт школи – як пощастить. Якщо батьківський комітет вирішить за доцільне допомогти школі, то гроші збирають, якщо ні  – доведеться розраховувати на шкільний бюджет.
— Цього року місто виділяє нам кошти на початок капітального ремонту шкільного фасаду. Загальна вартість ремонтних робіт становить 510 тис. грн. Вочевидь, виділена сума буде меншою, але принаймні ми зможемо розпочати. Нещодавно у школі проводилися загальні збори. Ми говорили про те, що покрівля навчального закладу потребує негайної заміни, батьки вирішили допомогти і зібрати кошти. Як вирішиться питання дрібніших ремонтів, побачимо після ухвалення шкільного бюджету. «Дірок» дуже багато, – зазначає директор ЗОШ № 14 Юрій Борисов.

Учням – постійну прописку
Батьківський комітет школи, звісно, не без підказки педколективу визначає, для чого збиратимуть гроші. Про те, щоб не збирати взагалі жодних коштів, практично ніколи не йдеться. Зазвичай гроші потрібні для ремонту кабінетів або залів, якими користуються абсолютно всі учні, наприклад, спортзали.
У батьківського комітету класу завдання ще більш відповідальне  – причепурити до навчального року кабінет, в якому теоретично діти перебуватимуть упродовж року. Й отут виникають суперечки. У більшості шкіл учні середніх класів перебігають з аудиторії в аудиторію водночас, як батьки наполягають, щоб учителі самі ходили до дітей. І не лише тому, що замість довгоочікуваної перерви на клас чекає тривалий перехід. Батьки воліли б знати, що у цьому кабінеті діти провчаться, наприклад, з 5-го по 12-й клас. Тоді доцільно витрачатися на серйозні ремонти, на кшталт заміни вікон, дверей тощо.

Астрономічна сума
За приблизними підрахунками «КП», батьки кременчуцьких учнів щороку здають на утримання та ремонт шкіл понад 3 млн грн.
Фінансові потоки від батьків спрямовуються у так званий фонд школи та на ремонт класу. Перша витрата – щомісячна, у середньому становить
20-30 грн. Друга – одноразова. Щоправда, завжди різна. Якщо необхідно лише пофарбувати підлогу у класі або замінити шпалери, здають 25 грн, якщо планують серйозний ремонт, сума сягає 500 грн і навіть більше.
«КП» опитала учнів 6-ти міських загальноосвітніх шкіл на предмет щорічної сплати коштів. Виявилося, що кожен учень упродовж року здає 50 грн на ремонт та 180 грн – у фонд школи (сума щомісячних внесків). Усього у кременчуцьких школах, не враховуючи приватних закладів та вечірньої школи, налічують 725 класів. У кожному, як мінімум, 20 учнів. Виходить, 14500 школярів. Кожен з них по завершенні навчального року сплатив 230 грн. Помножимо 230 на 14500, отримуємо – 3335000 грн. І це, якщо враховувати практично мінімальний збір на ремонт класу – 50 грн.
До речі, тямущі люди кажуть – щоб зі школи зробити «лялечку» з пластиковими вікнами і всілякими наворотами, вистачить 1,5 млн грн.

Автор: Віта Коноваленко, Олена Ускова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації