Вхід | Реєстрація

Боротьба за довкілля чи курячий слід?

Боротьба за довкілля чи курячий слід?
Четвертые сутки пылают станицы,
Горит под ногами донская земля…

Білогвардійська пісня

Станіци, а точніше села в Кобеляцькому районі, поки що не горять. А ось не донская, а рідна земля таки палає. Палає запалена кимось стерня. Незважаючи на сувору директиву РДА щодо заборони спалювання стерні, незважаючи на відповідні рішення сільрад, сільгоспвиробники палять солому, яка залишилась на полях після збирання пшениці та ячменю. В зв’язку з цим в районі навіть виникло кілька гучних скандалів.
Про перший із них повідомила редакцію «ЕХО» керівник дрижиногреблянського сільськогосподарського підприємства «Україна» Зінаїда Норка. Ось що вона розповіла: «Мені на мобільний зателефонував голова РДА Олег Решетило. Він запитав: «Зіна, у тебе на полі нічого не горить?» Я відповіла: «Ні, не горить». А потім сіла в машину і поїхала об’їжджати поля, котрі орендую. На одному із них, розташованому поряд із автодорогою Полтава-Кременчук, помітила дим і полум’я. Дійсно, то горіла стерня. Тут вже знаходився голова РДА. Він на підвищених тонах почав докоряти мені і викликав співробітників МНС, управління екології та міліціонерів. Доки йшла «дискусія» з головою РДА, який в деяких моментах вів себе просто по-хамськи, запалало ще одне моє поле – поряд із селом Свердловське». Зінаїда Норка категорично заперечує свою та своїх підлеглих причетність до підпалів. Вона каже: «По-перше, я щойно придбала за 150 тисяч прес для підбирання соломи. Витрачати такі гроші і палити солому? По-друге, навіть якщо уявити, що підпалити стерню розпорядилась я. То чи робила б це серед білого дня понад трасою, де щогодини проїжджають представники різних контролюючих органів? В мене достатньо інших полів».
За словами Зінаїди Норки, її насторожив і той факт, чому у вихідний день голова РДА знаходився саме поряд з полем, на якому горіла стерня. Вона вважає цей інцидент спланованою провокацією, спрямованою проти неї, як активного противника побудови в районі птахокомплексу.
Голова РДА Олег Решетило, в свою чергу, заперечив будь-яку можливість провокації. Він розповів: «Я того дня дійсно знаходився в районі. Але не в Дрижиній Греблі. Мені подзвонили, що горить стерня. Я й поїхав до поля. І звернув увагу на те, що поряд, в лісопосадці знаходяться працівники Норки. Вони нібито посадку чистили. Так цю ж роботу зазвичай взимку роблять! А як валки соломи горіли! Дружно, в ряд, протягом кількох кілометрів! Які курятники, яка провокація?! Та карати потрібно таких варварів. І землю в них відбирати!»
Історія з підпалами стерні отримала своє продовження 28 липня. В цей день на мобільний автора статті зателефонував житель Кобеляк і повідомив: «Приїжджайте на Стрижку, на поле за насипом, і подивіться на той жах, що там коїться!»
На Стрижці (місцина в міському мікрорайоні Ведмедівка) горіло 56-гектарне поле, яке обробляє фермерське господарство «Громада». Ним керує Сергій Жук, син заступника голови райради Миколи Жука. Горіла не лише стерня, а й скочена в тюки солома. Через 20 хвилин на той же мобільний зателефонував керівник «Громади». Сергій Миколайович повідомив: «Це справа рук конкурентів. Ті тюки з соломою я планував безкоштовно роздати людям».
В середу 29 липня в кабінеті Олега Решетила відбувся своєрідний «розбір польотів». В ньому взяли участь, крім голови РДА, ще й підгорянський сільський голова Зінаїда Лісова, її колега з Кунівки Валентина Бабенко, представник МНС Олександр Бутко, інспектор обласного управління з охорони навколишнього середовища Юрій Калюжний та представник підприємства «Агросвіт» Валерій Андрушко. Мова йшла про все ті ж підпали стерні.
«Справу Жука» розбирали найдовше. Зінаїда Лісова повідомила, що її депутати налаштовані рішуче боротися з підпалами. Вони говорять: «Чому ми не палимо, а в Жука все горить! І на Стрижці все було підготовлено до спалювання. І стерня висока, і тюки не зв’язані». Крім того, сільський голова розповіла, що вона разом із депутатами бачили на полях, котрі обробляє цей фермер кількох чоловіків із смолоскипами. Одного з них вони впізнали. Заява про це направлена в райвідділ внутрішніх справ.
«Ось нехай тепер цього чоловіка в міліції допитають і вияснять, хто дав йому команду палити», – сказав голова РДА.
– Але ж тому чоловіку дали наказ.
– Нічого. Тепер знатиме, що не можна виконувати злочинні розпорядження. Нехай люди кажуть своїм керівникам: «Орати буду, сіяти буду, палити – ні! Тільки так ми наведемо порядок. А з Жуком ми ще матимемо індивідуальну бесіду.
Валерій Андрушко був запрошений як представник господарства, де теж горять поля. Він, в свою чергу, також заявив, що підпали є справою рук недругів. Ось така «вогняна» конкуренція виходить.
Підсумовуючи результати бесіди, Олег Решетило закликав і екологів, і сільських голів нещадно штрафувати орендарів, на чиїх полях горить стерня. А РДА, в свою чергу, боротиметься із паліями шляхом не надання їм землі.
А на завершення статті надамо слово незалежному експерту. Житель району, професійний агроном на умовах анонімності прокоментував ситуацію так: «Щодо шкоди довкіллю від спалювання стерні, то питання це неоднозначне. Є технології, котрі пропагують люди із професорськими званнями, згідно з якими палити стерню можна і навіть потрібно. Таким чином знищуються шкідники і насіння карантинних бур’янів. Хоча я особисто стерню не палю. Щодо історії з Норкою, то на мою думку це дійсно схоже на провокацію. Вона не найгірший в районі господарник, а один із кращих. Поля в інших господарствах горять вже давно і ніхто на це уваги не звертає. Думаю, що це показова розправа над противником курників. Це все той вонючий курячий слід. Ви проведіть розслідування, скільки перевірок за червень-липень витримали ті депутати райради, які виступають проти курників».
Таке розслідування ми обов’яз­ково про­ведемо. Аби лише самі депутати не мовчали.
І останнє, можливо, найголовніше. Спалюючи стерню, виробники економлять на обробітку грунту по меншій мірі 50 гривень на кожному гектарі. А розмір штрафу за спалювання стерні становить 850-1190 гривень і не за гектар, а за всю земельну площу. Тобто за 50, 100, 1000 гектарів. А ціни на пшеницю ледве перевищують 700 гривень за тону. От і думайте – палитимуть чи ні.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 липня 2009, 12:54 | | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації