Вхід | Реєстрація

Обов’язкові медогляди можновладців: демократична практика чи боротьба з опозицією?

У Верховній Раді України з’явилася ініціатива зобов’язати всіх кандидатів у мери, депутати й Президенти проходити огляд у психіатрів та наркологів, щоб українцями керували люди, на яких не можна було б впливати через їхню наркотичну або алкогольну залежність чи проблеми з психікою.
Така практика в Україні вже давно застосовується для представників найвідповідальніших професій, яких зобов’язує проходити таку процедуру стаття 9 закону «Про психіатричну допомогу».
 «Вказана практика існує щодо деяких окремих категорій державних службовців наразі, ті, які займають особливо відповідальні посади – працівники правоохоронних органів, військових формувань, судді і таке інше», - розповів директор юридичної компанії «Юрекс» Антон Петько.
За його словами, оскільки діяльність Президента, мерів і депутатів є суспільно-значимою, то така ініціатива є абсолютно логічною і законною, проте, напередодні проведення виборів – це може бути одним з каральних механізмів діючої влади у боротьбі з опозиційними кандидатами.
«Я вважаю, що запроваджувати її без належного механізму – прозорого, відповідального роблення таких висновків, тому що всі органи, які мають право давати висновки – це лікарняні заклади, експертні установи – вони всі є державними, тобто вони безпосередньо підпорядковуються органам державної влади. Тому в наших реаліях може виявитися так, що це буде може бути одним із способів впливу на політичних опонентів. Тому запровадження такої норми в сучасним умовах, такі які існують в Україні, я вважаю, що передчасно», - додав юрист.
Пересічні громадяни стикаються з необхідністю проходження примусового медогляду при оформленні водійських прав, бо керування транспортним засобом несе певну небезпеку для оточуючих. А управління містом чи країною безперечно потрібно довіряти лише здоровим людям. Так вважає більшість опитаних нами полтавців.
-Повині обов’язково надавати довідку про своє здоров’я, психічне, перш за все, бо якщо вони будуть нездорові, страждатимуть люди.
- Це прекрасно знати, що тобою керує нормальна людина.
- Ми хоча б будемо знати кого обираємо.
- Звичайно, виборці повинні знати психічний стан керівників, яких ми обираємо.
- Це в обов’язковому порядку, але туди ще треба додати, щоб з них зняли недоторканість.
- Якщо народ їм довіряє, то жодних довідок не потрібно. Не потрібно на них тиснути!
Про можливий тиск і повернення до радянського минулого попереджають полтавські політологи. Кажуть, що через такі медичні огляди опозицію можуть не допускати до участі у виборах.
«Представники нинішньої політичної опозиції висувають вже питання про те, що через отримання довідки може здійснюватися певний політичний тиск на опозиційних кандидатів. У нас є сумний досвід радянської психіатрії, яка була каральною системою в руках тодішньої політичної влади. Чи не повторимо ми нинішню проблему зараз?», - наголошує  політолог, доктор історичних наук Василь Стрілець.
На думку спеціалістів, спочатку необхідно відпрацювати механізм прозорого обстеження і контролю із дотриманням всіх принципів, закріплених в конвенції захисту прав людини і Конституції України, а потім запроваджувати таку норму. І головне – Україні потрібно викорінювати корупцію у владі.
«Найбільша проблема для нашої системи влади, для органів місцевого самоврядування, органів державної влади не наявність в рядах їх представників психічно неадекватних людей чи хворих, наркотичнозалежних, алкогольн залежних, а у поширенні корупції, зловживань, хабарництва… Ось з чим треба боротися, а це вимагає реформування судової системи, правоохоронної системи, розмежування бізнесу і влади, як це робиться в Європі», - підсумував Василь Стрілець.

Автор: Світлана Тарасенко, Олександр Чепур, Роман Коба, www.novyny.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 червня 2010, 12:23 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації