Вхід | Реєстрація

«Нібулонівські» обіцянки

ТОВ «СП «Нібулон» пообіцяло забезпечити європейський рівень екологічної безпеки у роботі зернового терміналу та майже європейський підхід до вирішення соціальних проблем мешканців Першого Занасипу.
2 червня заступник міського голови Василь Хоменко разом із представниками ТОВ «СП «Нібулон» провів у приміщенні школи № 16 громадські слухання, присвячені екологічним наслідкам будівництва зернового терміналу на території Кременчука. В актовій залі зібралися майже 150 кременчужан, половину з яких становили вчителі та учні. До речі, школярі перед початком слухань не знали ані про захід, ані для чого їх сюди привели. До завершення обговорення вони, звісно, не досиділи.
Другою за чисельністю групою у залі були будівельники, які завзято відстоювали необхідність зведення терміналу, сподіваючись на те, що будівництво забезпечить їх роботою. Завітали на слухання і депутати міської та районної рад. Відчувалося, що наближаються місцеві вибори. Більшість міських обранців вимагали від «Нібулона» додаткових зобов’язань щодо підтримки соціальної інфраструктури міста, зокрема Першого Занасипу. «Ми вам – землю, а ви нам що?», – запитував забудовників депутат Валентин Стасюк.

Начебто сторгувалися

Врешті заступник гендиректора з капітального будівництва ТОВ «СП «Нібулон» Сергій Беседін погодився на будівництво футбольного майданчика зі штучним покриттям на території школи № 16. Нечисленні мешканці мікрорайону, присутні на слуханнях, попросили звести ще й майданчик, де могли б збиратися літні люди, та упорядкувати Комсомольський парк. Забудовник майданчик пообіцяв, а з приводу парку висловився більш обережно, мовляв, готовий взяти участь в його облагородженні. Трохи пізніше представника «Нібулона» змусили погодитись і на шефську підтримку школи № 16 та дитсадка № 60, що розташовані на Першому Занасипу.
У відповідь на занепокоєння мешканців щодо збільшення руху вантажівок по вул. Флотській забудовник заявив, що дорожнє полотно буде розширено. Представники міської влади у свою чергу зазначили, що схему руху буде змінено так, щоб вантажівки оминали житлові будинки. Згодом депутати стали вимагати зробити підземний перехід, очистити озеро у парку, пролунала навіть пропозиція збудувати турбазу на о. Шеломай. Заступник гендиректора Сергій Беседін не наважився нічого заперечувати. На завершення зустрічі секретар міської ради Василь Івко як мешканець Першого Занасипу висловив сподівання, що «Нібулон» виконає всі свої обіцянки.

А гроші де?
Як з’ясувалось у ході слухань, підприємство вже сплатило місту 5 млн  грн за земельну ділянку та внесло до міського бюджету понад 4 млн грн на розвиток соціальної інфраструктури.
«Куди гроші підуть, я не знаю. Нічого у цьому мікрорайоні не робилось і не робиться», – заявив з трибуни мешканець Першого Занасипу Андрій Слюсаренко.
А представник екологічної організації Леонід Куліченко запропонував ТОВ «СП «Нібулон» проконтролювати, щоб міська рада спрямувала сплачені підприємством кошти на вирішення соціальних проблем саме Першого Занасипу.

Все буде під контролем
— Кременчук придбав пересувну лабораторію, яка перевірятиме стан атмосферного повітря. Тож ми зможемо контролювати стан повітря поблизу зернового терміналу, – пообіцяв заввідділу екології міськвиконкому Геннадій Демьохін. Він зазначив, що у виконанні всіх обіцянок «Нібулона»: і щодо екологічних параметрів роботи підприємства, і щодо соціальних зобов’язань, неабияка роль відводиться місцевій владі.
ТОВ «СП «Нібулон» перерахувало до КП «Благоустрій Кременчука» за знесення 295 дерев, які ростуть на місці будівництва, 159 тис. грн. Цих коштів цілком би вистачило для озеленення всього Першого Занасипу.

Про екологію
Начальник відділу охорони навколишнього середовища ТОВ «СП «Нібулон» Алла Ізмєстьєва досить аргументовано пояснила, що шкідливих екологічних наслідків від будівництва та роботи зернового терміналу не буде. За її словами, всі процеси перевантаження зерна закриті, викидів забруднювальних речовин майже немає, обладнання імпортне, а закуплені зерновози «MAN» за своїми характеристиками відповідають вимогам «Євро-4». Санітарно-захисна зона підприємства становить 100 метрів, а відстань до найближчих житлових будинків  – 850 метрів. Тож мешканці жодних незручностей відчувати не повинні. Робота терміналу нібито не зашкодить і міським пляжам.
— «Нібулон» гарантує, що якість життя населення не зміниться на гірше,  – заявила головний еколог підприємства.
Якщо все буде так, як це виглядає на численних малюнках та фотографіях, то представникам «Нібулона» можна було б і повірити. Проте після багатьох невиконаних обіцянок різних фірм, котрі будували свої об’єкти у Кременчуці, сумніви все ж не залишали залу: «Гладко было на бумаге, да попали на овраги?».

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 червня 2010, 15:52 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації