Вхід | Реєстрація

Грошей уже немає, а земля ще є

Як вирішити проблему дефіциту міського бюджету і наповнити грошима управління житлово-комунального господарства міськвиконкому. Це тема номер один сесії міської ради, де говорили не стільки про гроші, як про землю. Вартість її оренди для підприємців можна підвищити і таким способом наповнити міський бюджет.
Тож яким буде підвищення і цікавить присутніх депутатів-бізнесменів. Окремі з них вважають, що через високу вартість оренди землі, яке обов’язково перекладуть на плечі кременчужан, буханець хліба може зрости в ціні до 6 гривень. Втім це погані прогнози, а є більш втішні. В інших містах України, де вже запроваджені нові ціни на землю, хліб у кіосках не коштує так дорого. Керівник управління земельних ресурсів міськвиконкому Тетяна Дворова наголосила, що у місті давно, вже 9 років, не переглядали вартість оренди землі для бізнесових структур. Через це – у нас за землю збирають втричі менше коштів, ніж у Дніпродзержинську.
Нові розцінки оприлюднені керівником управління земельних ресурсів міськвиконкому, такі. Оренда ділянки під кафе по вулиці Манагарова, площею 200 метрів квадратних, розташованого неподалік Дніпра, обійдеться у 460 гривень на місяць. Аби підвищення не було п’ятикратним, мерія вводить спеціальний знижуючий коефіцієнт. Тож ітиметься лише про підвищення удвічі, проти чого і протестують. За словами бізнесмена й депутата міської ради Миколи Черниша, який не так давно скоротив з 400 працівників ТОВ "КрАСЗ", нове рішення погіршує економічну ситуацію в місті, де й так уже є понад сім тисяч безробітних.
Протилежну точку зору до опонента має міський голова Микола Глухов: не варто все класти до себе в кишеню й інколи слід ділитися з бюджетом. Довгі дебати, в яких депутати й керівники міста переконували самих себе, що "ми всі живемо однаково", несподівано зупинив власник центрального ринку й депутат міської ради Євген Холод. Його пропозиція про те, що все слід порахувати іще раз, – перемогла. Тож з ціною оренди кременчуцької землі депутати спробують розібратися за місяць, на наступній сесії міської ради.
"Звісно, вартість оренди буде змінено, але поступово. Це не пов’язано з 50-а гектарами землі, які виділено під будівництво заводу у Кременчуцькому районі, – коментує головний опонент пропозиції мера Микола Черниш для "Програми плюс". – Про міський бюджет слід було думати раніше. "Хоча б минулого року, коли всі міркували, як витратити 26 мільйонів гривень, отриманих за рахунок перевиконання надходжень, і не думали про майбутнє.

Ділянки заберуть і кому віддадуть?
Це теж тема депутатських дебатів на сесії міської ради. Депутатка Ольга Гежа раптом перейнялася долею земельної ділянки, що знаходиться за адресою: вул. Першотравнева 46-Б. Ця ділянка, яка належить дніпропетровському "Автосервісцентру", забруднена і погано утримується. Тож можна спробувати ініціювати повернення землі місту. Що буде далі з нею – вже інше питання і про нього теж згадали. У ще одному рішенні міськради йдеться про виділення земельних ділянок для житлового будівництва. І вже в цих паперах землю передають як мешканцям Харкова, так і Онуфріївки. До всього, у переліку йдеться про родинний підряд – коли кожному з членів пересічної" сім’ї (тим, хто у список потрапив) видають земельні ділянки площею по 1000 квадратних метрів для будівництва житла.

Райвиконкоми існуватимуть
Депутати міської ради переважною більшістю це підтвердили. Відповідне рішення прийнято з огляду на наступні вибори Президента та існування виборчих дільниць, якими опікуватимуться районні чиновники. Тож районам міста, де "чиновники в поті чола свого все працюють на благо людей", дали ще пожити. "Думаю, хвилювання у двох керівників районів – Автозаводського та Крюківського Коваленків уже зникло", – прокоментував прийняте рішення мер міста Микола Глухов.

Міськводоканал отримає гроші
Два мільйони гривень кредиту на два роки візьме у комерційного банку "Полтавабанк" комунальне підприємство "Міськводоканал". Тож у підприємства з’являться вільні кошти. Щодо намірів їх витратити, то йдеться "…про поповнення обігових коштів підприємства під заставу майнових прав на прийняті платежі та інші комунальні послуги". Тож якщо комунальники кредит вчасно не виплатять, то гроші за воду і каналізацію отримуватиме комерційний банк.

Кіоски будуть, але без пива
Громадяни почали заставляти вулиці кіосками. Все відповідно до урядової постанови, яка спростила порядок оренди землі для власників малих архітектурних форм.
А скільки їх з’явиться у місті в найближчому майбутньому – теж тема обговорення сесії міської ради. За повідомленням головного архітектора міста Віктора Труша, в його управління таких "кіоскових" заяв уже понад сто й ніякого регуляторного акта в місті, аби зупинити цей процес, немає. Депутати міськради наполягають, що вони все-таки мають його регулювати. Тож для початку підприємцю, який прагнув встановити пересувний кіоск на вулиці Першотравневій, відмовили. А тим, кому дозволили, записали, що торгувати пивом та слабоалкогольними і алкогольними напоями – заборонено. Надалі ж появу кіосків мають взяти під контроль. Для початку знову порахують, скільки їх є в місті й визначать правила встановлення, щоб уникнути нарікань мешканців міста.

Депутати перевірять свою газету
Відповідне рішення щодо перевірки газети "Вісник Кременчука", незважаючи на дію спеціальної постанови Верховної Ради про заборону перевірок ЗМІ під час виборів, теж прийнято на сесії міської ради. Депутати знову прагнуть підправити підлеглого їм редактора, аби він правильно писав. Як саме підправлятимуть, не уточнювали, але, за словами депутата міськради Миколи Чернича, "…надають по одному місцю, якщо заробить". Що означає для журналіста слово "заробить" й у кого саме – не конкретизували.

У місті побільшає матерів-героїнь
Міська рада погодила кандидатури жінок щодо присвоєння почесного звання України "Мати-героїня". Цього разу йдеться про кременчужанок Катерину Васильченко, Ольгу Степаненко, які народили та виховали п’ятеро дітей, та Валентину В’язовську, яка народила і виховала десятеро дітей.
За словами представника відділу сім’ї та молоді, з новими кандидатами у місті має бути всього 19 матерів-героїнь, але всі документи про присвоєння ним нагороди, десь застрягли у столиці.

Автор: www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2009, 10:30 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації