Вхід | Реєстрація

27 червня на полтавців очікує ніч у музеї та почесна варта

За доброю традицією у червні до Полтави приїжджають туристи з усіх кінців України та з-за кордону. Вони бажають поласувати смачними полтавськими галушками на веселому та улюбленому мешканцями міста Святі полтавської галушки та відвідати історичне поле Полтавської битви. Якщо перше дійство відбудеться 19 червня уже вчетверте, то святкування річниці Полтавської битви — тільки вдруге. Організатори свята хочуть привернути увагу туристів до нашого історичного краю.
Про те, які сюрпризи очікують на полтавців та гостей міста на цих заходах, «Вечірня Полтава» запитала в начальника відділу туризму та охорони культурної спадщини Полтавського міськвиконкому Віталія Павлова (на фото).
— Віталію Володимировичу, розкажіть, що цього року побачать полтавці на Святі галушки?
— Перш за все, нагадаю, що 2 роки тому полтавська галушка, як найбільша в Україні, була внесена до Книги рекордів Гіннеса України. У цьому році, наскільки мені відомо, такою гігантоманією ми займатися не будемо, але традиційно відбуватиметься конкурс на найкращу та найсмачнішу галушку. Працюватиме Містечко майстрів. Культурно-розважальна програма буде, як завжди, насиченою. Відзначу й те, що до нас почали звертатися члени військово-патріотичних клубів, яких в Україні, на жаль, не дуже багато, з бажанням взяти участь у міських святкових заходах. Зокрема, хлопці з військово-патріотичного клубу «Апостол» (місто Миргород) запропонували показати свої здібності на Святі галушки та урочистостях з нагоди 301-річниці Полтавської битви.
—У минулому році Полтава масштабно відзначила 300-річчя Полтавської битви. Тоді основний акцент робився на дружбу між народами. Яка мета буде цьогоріч?
— Безперечно, ставка знову робитиметься на дружбу. Ідею примирення після війни треба продовжувати пропагувати. Зазначу, що розголос про минулорічну подію пішов не тільки Полтавщиною та Україною, а й країнами близького зарубіжжя. Щоб не втратити туриста, який приїздить до нас, ми повинні прикласти максимум зусиль для відзначення події. Традиційно будуть покладені квіти до підніжжя усіх пам’ятників, присвячених Полтавській баталії. Музей історії Полтавської битви 26 —27 червня працюватиме з 9 до 20 години. Його двері будуть відчинені і 28 червня. У зв’язку зі спекотною погодою, яку синоптики нам пророкують на ці дні, культурно-масова програма запланована на післяобідню пору 27 червня.
— Скажіть, будь ласка, чи приїжджають цього року до Полтави представники офіційних делегацій?
— Поки що заявок до міськвиконкому з цього приводу не надходило. Мій досвід підтверджує, що після ювілейних дат наступного року представники влади не приїжджають. Хоча я можу помилятися. Звісно, будуть громадські делегації з російських та шведських міст.
— Які заходи полтавці та туристи побачать уперше?
— Біля Ротонди знаходитиметься почесна варта, яка змінюватиметься кожні півгодини. Квінтесенцією свята стане те, що на території музейного містечка ансамбль скрипачів гратиме музику XVIII століття. Зазначу, минулого року до нас приїздили камерні ансамблі з Росії і Швеції, які грали автентичну музику XVIII століття на стародавніх інструментах. Біля музикантів розмістять майстрів, а гончар проводитиме майстер-клас для всіх бажаючих. Козацьке бойове мистецтво демонструватимуть юнаки з військово-патріотичного клубу «Воїн», які детально вивчають цей вид боротьби.
На завершення бажаючих чекатиме ніч у музеї із фінальним фаєр-шоу. Люди зможуть доїхати автобусом до поля Полтавської битви, який чекатиме о 20.00 біля кінотеатру імені І.П. Котляревського. Але попередньо на поїздку варто записатися. Для цього зателефонуйте за номером 2-95-12. Запис на нічну екскурсію можна здійснити в кінотеатрі імені І.П. Котляревського. Вартість екскурсії — 55 гривень.
Наголошу, що біля відновленого редуту заходи не проводитимуться. Усе відбуватиметься на майданчику між музеєм, Свято-Сампсонієвською церквою та Ротондою.
— Чи можна вже зараз сказати, скільки туристів відвідає свято?
— Прогноз, як кажуть, справа не вдячна. Але минулого року, 27 червня, музей відвідало близько
7 тисяч туристів. Це велика цифра. Якщо їхня чисельність цього року буде становити хоча б половину від минулого, — це добрий показник. А географія гостей у нас різноманітна: Харків, Київ, Дніпро-петровськ, Запоріжжя. Із-за кордону лідирують росіяни. Але приїжджають і шведи, і фіни, і поляки.
— 27 червня відбудеться й фінал квесту «Скарб Мазепи». Відзначення річниці Полтавської битви й цей захід відбуватимуться в різний час?
— «Скарб Мазепи» стартуватиме опівдні, о котрій годині буде фінал, ще достеменно невідомо. Але я впевнений, що обидва заходи будуть розведені в часі. До речі, фінал квесту відбудеться на Театральній площі, куди, швидше за все, завітають хлопці із гурту «Бум Бокс». Зараз організатори дійства ведуть з ними переговори.
— Віталію Володимировичу, люди, які розцінюють Полтавську битву, як поразку українців, говорять, що цю подію взагалі не варто відзначати. Що ви можете зауважити на це?
— Такі розмови мене, як історика за фахом, завжди обурюють. Скептикам я завжди говорю одну і ту ж фразу: після Полтавської битви, коли була здійснена остання спроба вибороти незалежність, таких спроб аж до 1917 року не було. Тому цей факт треба не відкидати, а гордитися ним. Адже червень 1709 року довів, що частина українців прагне бути незалежною. На жаль, історія розпорядилася по-своєму й козаки тоді програли. Відомий французький просвітитель Вольтер говорив: «В истории воен есть такие поражения, славе которых позавидуют даже некоторые виктории». Думаю, що сказане в першу чергу стосується Полтавської баталії.

Автор: Ольга ГНАТЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 червня 2010, 09:58 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації