Вхід | Реєстрація

Чи дійшов грип до Гадяча

Чи дійшов грип до Гадяча
Щоб заспокоїти гадячан і отримати інформацію з перших вуст, це питання ми задали головному лікарю Гадяцької районної лікарні Тамарі Іванівні Сизоненко.
«Ситуація у місті стосовно захворювання на ГРВІ і грип є стабільною та контрольованою. Хочу заспокоїти громадян - смертельно небезпечного грипу А/H1N1 у Гадячі та районі не виявлено, тому не потрібно створювати паніку. Але гадячани повинні пам’ятати, що кращий спосіб вберегтися від захворювання – це своєчасна профілактика.
Якщо сказати коротко, то Гадяцький район на рівні захворюваності знаходиться у такому ж стані, як і у минулому році. Щось надзвичайного у нас в районі немає. Сказати, що на даний момент у нас епідемія я не можу. Це просто підвищена захворюваність на осінньо-зимовий сезон. Захворюваність почалася не на цьому тижні, вона розпочалася з початку жовтня. Так само було і у минулому році.
Те, що прийняли міри карантину, що не працюють навчальні заклади, не проводяться масові заходи, це я підтримую і вважаю - це правильне рішення. Якби ж це розуміли і батьки, які контролювали б дітей. Це той випадок, що краще, якби діти сиділи вдома перед телевізором. Чим менше контактів, тим менше хворих.
Те що говорять, що переповнене терапевтичне відділення ЦРЛ, це неправда. Не скажу, що і викликів побільшало. Так, наприклад у неділю, 1 листопада, було 37 звернень у відділення швидкої допомоги, із них 8 з діагнозом ГРВІ. Приємно те, що люди почули звернення про необхідність огляду лікарем. Приходять із нормальною температурою, із нормальним самопочуттям, але ж хочуть перестрахуватися, порадитися. Сказати, що у нас відділення переповнене тяжкими хворими, це неправда. Зараз у нас є така установка, щоб із віддалених сіл району тяжких хворих та середньої тяжкості, а тим паче, якщо це не дай Боже дитина, то стараємося умовити батьків на те, щоб забрати хворого під нагляд лікарів. Вже у суботу, 31 жовтня, ми переглянули увесь контингент хворих, які знаходяться у відділенні, і ті, які можуть доліковуватися амбулаторно, були виписані. На вчорашній день у інфекційному відділенні знаходиться 13 хворих, але не всі вони з ГРВІ. Ми всі готуємося до гіршого та сподіваємося, що це - просто паніка.
На сьогодні (03.11. авт.) ми щеплень від грипу не проводимо. У нас в районі відсутня вакцина. Я була у п’ятницю на обласній нараді і там пообіцяли, що «Полтава-фарм» може забезпечити вакциною «Інфлувак». У понеділок, 2 листопада, це питання піднімалося на рівні райдержадміністрації. Обіцяють на днях доставити цю вакцину. Цим питанням і Лікарняна каса займається.
Чи забезпечений район ліками? Я відповім так, що я відповідаю за наявність необхідних ліків у центральній районній лікарні. Хочу наголосити, що поки панікувати не треба. Для стаціонарних тяжкохворих у нас є необхідні антибіотики, ми зробили заявку на противірусні препарати. Це те, що ми купуємо за рахунок бюджету. Крім цього нам обіцяють надати й благодійну допомогу. На перший випадок у нас є все необхідне. Всі машини, які були в гаражі ЦРЛ ми віддали на виклики. Намагаємося відвідати хворого, як говорять, по першому виклику.
Чи є у Гадячі метод-експрес визначення грипу? Скажу, що немає. Вірусна лабораторія є тільки у Полтаві, тому адміністрацією райлікарні були прийняті рішення про те, що якщо є підозра на тяжкі захворювання, то хворого оглядатиме районний інфекціоніст, і вже потім вирішуватиметься - давати направлення в Полтаву чи ні. Якщо кожен робитиме це сам, то це буде хаос. Ми зробимо все те, що потрібно зробити при грипові.
Головне не панікувати. У тих хворих, які до нас звертаються, діагноз один – гостре респіраторне вірусне захворювання. Відчуття страху з одного боку воно і добре, а з іншого - воно переростає у непотрібну паніку. А паніка – найстрашніша хвороба у всі часи. Не такі ми вже безнадійні і погані, щоб ми не знали що робити. І у нашій лікарні є чим допомогти. Головне - своєчасно звернутися до лікарів.
Свій коментар, щодо оголошення карантину дає головний лікар райСЕС Микола Дмитрович Гладиш:
Всім відомо, що в холодну пору року багато людей хворіють на гострі респіраторні інфекції та так званий сезонний грип. Але в квітні поточного року Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про виникнення нового, досі невідомого, вірусу грипу А (Н1N1). Пандемія грипу в Україні почалася в жовтні з західних областях. Епідемічний процес в Україні тільки розпочався.
Зауважу, що зараз немає підстав до паніки. В Полтавській області та в Гадяцькому районі зокрема захворюваність ГРВІ та грипом не перевищує порогових показників, але епідемія може розпочатися раптово і до цього треба бути готовими. Ще не пізно розпочати щеплення. Вакцини захистять від сезонного грипу і частково від пандемічного.
Міністерство охорони здоров'я звертається до керівників організацій, установ, підприємств, незалежно від форм власності, та громадян: негайно вишукати можливість вакцинації, закликає людей носити захисні маски на роботі, в транспорті та в місцях масового скупчення людей.


Офіційно
В районі створений оперативний штаб для координації дій у вирішенні питань профілактики та боротьби з поширенням пандемічного грипу та гострих респіраторних захворювань. Головою обрано А. А. Середу, заступника голови районної державної адміністрації. До його складу увійшли головний державний санітарний лікар району, головний лікар центральної районної лікарні, завідуючий епідвідділом районної санітарно-епідемічної станції, начальник фінансового управління райдержадміністрації, начальник управління економіки райдержадміністрації, начальник районного управління
ветеринарної медицини, завідуюча інфекційним відділом центральної районної лікарні, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, начальник Гадяцького РВ УСБ України, начальник Гадяцького РВ ГУ МВС України, начальник відділу охорони здоров’я райдержадміністрації, начальник відділу освіти райдержадміністрації, директор ВАТ „Гадяцьке АТП-15337”, завідуючий аптеки № 16 Гадяцької філії КП „Полтавафарм”.
Номери телефонів Гадяцького оперативного штабу 2-06-92 та контактні 2-06-28, 2-06-17. За цими телефонами є можливість цілодобово отримати вичерпну консультацію з питань гострих респіраторних інфекцій та грипу.


Інформаційно
Грип — гостре респіраторне захворювання, для якого характерна інтоксикація, ураження дихальних шляхів, головні болі, болі в суглобах, м’язах, температура тіла 38–40 градусів. А «традиційним» джерелом інфекції є людина.
Основний шлях передачі вірусу від хворої людини до здорової є повітряно-крапельний. Зараження може відбуватися також через побутові предмети, зокрема посуд, іграшки, рушники тощо.
Розмножується вірус у верхніх дихальних шляхах — це безсимптомний період прихованого перебування вірусу грипу в організмі, тобто інкубаційний період. Триває він 12–24 години. В останні години інкубації людина вже заразна, хоча симптоми захворювання ще відсутні. У цей період може з’явитися відчуття дряпання у горлі, чхання.
На початку захворювання відзначається нежить, ускладнене дихання. У розпал захворювання з’являється риніт, ларингіт, бронхіт. Температура тіла підвищується до 38–40 градусів.
Самолікування, особливо антибіотиками, недопустиме, навіть небезпечне. Лікування грипу антибіотиками призначає лікар.
А ось ліжковий режим обов’язковий на період лихоманки (2–3 доби) плюс 2–3 доби після закінчення лихоманки.
Ідеальним заходом профілактики є вакцинація. Рекомендовані вакцини «Інфлувак», «Флюарикс» — якісні та безпечні.
До вакцинації слід готуватися так: за тиждень до щеплення побільше вживати овочів, фруктів, багатих вітаміном С. Полівітамінів без поради лікаря не вживати. Людям, схильним до алергічних реакцій, за порадою лікаря треба пройти десенсибілізуючу терапію.

Автор: www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2009, 11:38 | Гадяч |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації