Вхід | Реєстрація

Німецька молодь допомагає спаленому фашистами українському селу

Підлітки із Північного Рейну-Вестфалії протягом двох тижнів знайомляться з Україною. У селі в Шишацькому районі вони вивчають історію другої світової війни і упорядковують пам’ятники її жертвам .
Шестеро підлітків з Німеччини протягом кількох тижнів знайомляться з живою історією другої світової війни у селі Баранівка, що в Шишацькому районі. Там вони, окрім спілкування з місцевими жителями, займаються суспільно-корисною працею — упорядковують разом із українськими однолітками пам’ятний знак жертвам війни та монумент Скорботній матері.
У німецькому інституті гуманітарної освіти Баранівку обрали не випадково. Це село фашисти палили двічі — на початку окупації у 1941 році та у 1943-му, коли відступали. Тепер німецькі діти зафіксують ці події зі слів очевидців, розповів «Німецькій хвилі» керівник проекту «Історична пам’ять Європи» Клаус Нортерсгойзер. Подібні поїздки вже влаштовували в рамках молодіжного соціального проекту до Італії, Чехії, Франції та Греції.
Гості полтавського села також не випадкові. Організатори кажуть, що підлітки походять з небагатих емігрантських сімей, навчаються у професійній школі, начебто, мають проблеми із соціальним оточенням і найбільше піддаються впливу правих радикалів. Координатор акції на Полтавщині Микола Островерхий каже, що жодних подібних проявів не помітив: 
— У одного хлопчика я побачив футболку з написом «Ні нацизму», я запитав його про це, а він каже: «Це моя ідея і я її підтримую». Я знаю, є хвиля реваншизму, неофашизму, але в устах цих дітей я не почув нічого подібного і близько.
Микола Островерхий говорить, що молоді німці готувалися до поїздки: вивчали історію, культуру, мову. Тому, до контрасту між північною Німеччиною та українською глибинкою поставилися з розумінням.
— Вони дивуються нашим поганим дорогам, з розумінням ставляться до того, який рівень життя мають наші люди, відповідно і до їхніх осель. Сприймають це, як дійсність, яка є, без зайвих емоцій, — розповів Микола Островерхий.
Наступного року організатори хочуть запросити шістьох вихованців Яреськівського професійно-технічного училища, що також знаходиться у Шишацькому районі, до Німеччини, а у Баранівці профінансувати реконструкцію стели Скорботній матері.

Автор: Катерина ГАЛАКТІОНОВА, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 червня 2010, 12:51 | Шишаки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації