Вхід | Реєстрація

Утеплюйся, хто може. Хто не може – тому мерія допоможе

Цього року в Кременчуці буде продовжено практику утеплення фасадів житлових будинків за рахунок коштів бюджету. Місто виділяє на ці роботи 1,8 млн грн. Грошей вистачить на 4 будинки, утеплення ж, за оцінкою фахівців, потребує більшість житлового фонду.
Цього тижня мерія проводить тендер на використання 1,8 млн грн для утеплення фасадів та заміни вікон у під’їздах чотирьох будинків. Усі – панельні, п’ятиповерхові, відібрані за кількістю скарг мешканців на вологість і плісняву в квартирах та за станом залізобетонних конструкцій і швів на фасадах, – зазначають у міському УЖКГ. Наприклад, у буд. 140 по вул. 60 років Жовтня стики панелей зруйновані на 2-х з чотирьох під’їздів, а щілини майже наскрізні.

Зменшення вартості комунпослуг у перспективі
Проект і кошторисні розрахунки по кожному будинку на замовлення УЖКГ розробляла кременчуцька будівельна фірма «ВЛАН». Проект комплексний, окрім утеплення фасадів, передбачає реконструкцію й утеп­лення покрівлі, заміну елеваторних вузлів, встановлення теплових лічильників з автоматичним регулюванням теплоподачі, залежно від температури на вулиці. Лише в такому разі можна говорити про економію енергоресурсів на рівні 33% як результат утеплення, – зазначає керівник фірми «ВЛАН» Сергій Бутко.
Міський бюджет, виділивши 1,8 млн грн, фінансує лише утеплення фасадів та заміну вікон. Щодо решти робіт, то місто сподівається на допомогу Києва в рамках державної програми енергозбереження в житловому фонді. Крім того, за словами начальника міського УЖКГ Олександра Любенка, як варіант розглядається можливість реконструкції елеваторних вузлів за рахунок внесків мешканців будинків. Заміна одного вузла коштує 11-18 тис. грн.
Зацікавити жильців може перспектива зменшення вартості комунальних послуг у результаті економії тепла. Головне – щоб будинок був обладнаний лічильником і регулювалася температура теплоподачі.

До використання державних грошей готові
Першими у Кременчуці новий яскравий фасад, нову покрівлю, нові вікна у під’їздах, новий тепловий вузол й, як наслідок – Ташкент узимку в квартирах, отримали мешканці буд. 101 по вул. Красіна у 2008 р. Цей будинок став пілотним у реалізації державної програми енергозбереження. Роботи обійшлись у 850 тис. грн. У 2009 р. гроші на програму від держави Кременчук не отримував й утеплення 3-х будинків на Першому Занасипу проводив за свій кошт. Цьогоріч до Міністерства ЖКГ місто подало заявку аж на 6,3 млн грн. Проекти утеплення розроблено загалом на 25 будинків.
Можна не чекати «милості» від влади, а замовити індивідуальне зовнішнє утеплення своєї оселі. Теплі стіни з пінополістиролу обійдуться господарям у 240-280 грн за 1 м2 утеплювача плюс вартість самої роботи. Товщина утеплювача – 50 мм.

Дочекалися?
Анна Василівна мешкає у буд. 140 по вул. 60 років Жовтня вже 40 років, відколи будинок заселили. Каже, що за радянських часів і ремонт у під’їздах робили, і фасад фарбували. Але ось вже кілька років, як тече дах у будинку,  – говорить мешканка п’ятого поверху. Зверталися й до ГЖЕПу, й до керую­чої компанії – марно. Нещодавно обвалилася частина бетонного піддашшя над першим під’їздом, добре, що ніхто не постраждав.
Будинки, які підпадають під утеплення у 2010 р. за рахунок міського бюджету:
– вул. 50 років СРСР, 7 та 15;
– пров. Героїв Бреста, 59;
– вул. 60 років Жовтня, 140.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 червня 2010, 18:00 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації