Вхід | Реєстрація

Привид смерті. Концтабір «Дахау» очима кременчуцьких мандрівників

Привид смерті. Концтабір «Дахау» очима кременчуцьких мандрівників
Головний лікар шпиталю для інвалідів війни Микола Литвиненко неодноразово чув розповіді про концтабори від пацієнтів медустанови. Нещодавно, подорожуючи Німеччиною, лікар вирішив побувати в «Дахау», де смертельний конвеєр діяв найдовше в Європі – понад 10 років.
У 30-ті рр. минулого сторіччя, коли аристократична Європа навіть не підозрювала про небезпеку, у мальовничому куточку Німеччини започаткували новий спосіб перевиховання політичних злочинців. Жорстокий експеримент винищення людей у концтаборах починається саме з «Дахау». Вже тоді машина смерті працювала на повну силу – нацисти ніби випробовували всі можливі способи катування і примусових робіт, щоб потім, під час Другої світової війни, запустити десятки і сотні конвеєрів смерті у різних країнах.
— Минуло понад півстоліття, а в «Дахау» й досі живе дух смерті. Це місце справляє гнітюче враження: навкруги надзвичайно гарні краєвиди, а «Дахау» посеред них – ніби острів зла, – розповідає про свої враження Микола Литвиненко. – Повірте, люди там говорять пошепки, бо після побаченого охоплює просто тваринний страх. І це ще відкривають не всю правду про «Дахау». Екскурсовод нам зізналася, що на виставці лише експонати 30-х рр., бо пізніші матеріали й документи просто неможливо демонструвати. Страшно навіть уявити, що відбувалось у роки війни. Ми були настільки шоковані умовами життя (точніше – виживання) і праці в’язнів, що вирішили не оглядати крематорій.
Поїздка Миколи Литвиненка в «Дахау» припала саме на 29 квітня  – День визволення табору військами союзників. Він взяв у мандрівку свого онука – теж Миколу, 9-класника однієї з кременчуцьких шкіл.
— Ця подорож стала для мене знаковою, адже мій другий дідусь, Георгій Шапошников, був в’язнем «Дахау» у підлітковому віці. Майже таким хлопцем, як я зараз, він потрапив до табору смерті й зміг вижити. Дідусь пройшов через це пекло, а коли повернувся на батьківщину, був ви­знаний зрадником. Лише через багато років таких в’язнів таборів, як він, назвали учасниками війни й офіційно зняли з людей безпідставні несправедливі обвинувачення, – розповідає Микола Литвиненко-молодший.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 червня 2010, 10:42 | Кременчук | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації