Не все те квас, що квасом зветься
До речі, варити квас почали ще за часів Київській Русі, спершу він був міцніший за сучасне пиво. А безалкогольний - з'явився лише в ХII столітті. Відтоді його залюбки п’ють і дорослі, і діти.
Отже, відповідно до державного стандарту ДСТУ 2368:2004 «Напої безалкогольні. Виробництво. Терміни та визначення понять.» квас – це безалкогольний напій, виготовлений незавершеним молочнокислим і супутнім йому спиртовим бродінням, вироблений з використанням зернової сировини. Однак у продажу можна зустріти й інші безалкогольні напої на споживчому маркуванні яких читаємо назву «КВАС», нанесену великими літерами, хоча якщо оглянути етикетку пильніше, то нижче, а інколи аж на зворотньому боці пляшки, вже дрібним шрифтом, значиться «напій безалкогольний на ароматизаторах». Як правило, для його виготовлення використовують ароматичну композицію «Квас», тож за зовнішніми ознаками: кольором, запахом та смаком, отриманий продукт цілком схожий на уславлений напій, а за «внутрішньою сутністю: хімічним складом» це не що інше, як - синтетична бовтанка, шкідлива для організму.
До речі, за висновками науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ", лише три види бутильованого квасу виявилися справжніми напоями бродіння, пастеризованими звичайно, адже «живий» квас з дуже малим терміном зберігання взагалі немає сенсу фасувати у пляшки. Усе інше було вищезгаданою продукцією із штучних компонентів. Між іншим, здебільшого вона містить у своєму складі аспартам, синтетичний замінник цукру, який не можна вживати хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років. Втім систематичне споживання газованих синтетичних напоїв може згубно вплинути і на здоровий організм дорослого. Та більшість вітчизняних споживачів в першу чергу орієнтується на смакові характеристики продукту, а не на його натуральність.
Тож перш ніж покласти в магазині вподобану пляшку в свій продуктовий візок, уважно огляньте її та прочитайте етикетку. Подивіться на пляшку на просвіт, справжній квас має бути мутнуватим, з невеликим осадом на дні. У його складі обов’язково повинні значитись дріжджі, цукор і солод. На споживчому маркуванні «правильного» квасу завжди вказано, що це - «продукт бродіння». А ось напис «газований» має навпаки насторожити, адже справжній квас газованим бути не може. Бульбашки в ньому з'являються в процесі бродіння, а не через додаткове збагачення напою вуглекислотою. До речі, відкривши пляшку квасу, уважно постежте за бульбашками. Якщо вони великі, швидко піднімаються на поверхню і швидко зникають, скоріше за все, квас газували навмисне. Ну і звичайно ж, чим більше у його складі ароматизаторів, стабілізаторів, консервантів, барвників і замінників цукру, тим менше користі буде від такого напою.
Що стосується живого квасу, виготовленого за традиційною технологією, то це – «нестійкий» продукт, який не змінюючи смак, може протриматися без додаткової обробки не більше 2-х діб. Справа в тому, що і спиртне і молочнокисле бродіння у ньому не припиняється, від чого у квасі зростає вміст спирту і молочної кислоти і напій стає кислим. Для бочкового квасу це має не таке вже й принципове значення: у спекотні дні його роскупляють миттєво, не те, що дві доби не встигне пройти, півдня - і квасу, як не бувало. А ось для продукту з пляшки стійкість – першочергове завдання, тому бутильований квас пастеризують, що дає йому змогу зберігатися до півроку.
Обробка квасу методом пастеризації – процес неоднозначний. З одного боку, ми отримуємо повністю безпечний продукт, вільний від хвороботворних мікроорганізмів. З іншого - при нагріванні до 90 градусів, знищуються також всі корисні вітаміни, а також змінюється смак і запах традиційного напою.
Тому чимало людей обирають бочковий квас, що цілком виправдано за умови, якщо технологію його реалізації дотримали і він не перетворився на середовище для розмножування усіляких кишкових паличок і бактерій. На кожну бочку такої продукції видається санітарний паспорт, а кожна його партія повинна мати сертифікат якості, в якому зазначено дату розливу. Щовечора бочки мають ретельно мити та дезінфікувати, а вранці наповнювати квасом і опломбовувати. Термін зберігання «живого» квасу не перевищує 48 годин. Єдине застереження до його вживання – не запивати продуктом натурального бродіння солодощі, оскільки в ньому міститься певна кількість живих дріжджів, які в поєднанні з цукром, можуть викликати зайве бродіння в організмі.
А взагалі «живий» квас - це напій здоров’я, який однозначно корисніший ніж усі сентетичні штучно вітамінізовані безалкогольні напої разом взяті. Тож, коли споживачі це зрозуміють і шукатимуть у продажу лише натуральну продукцію, виробникам нічого не залишиться, як піти назустріч їхнім вимогам.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном