Вхід | Реєстрація

Рудий Дніпро. У водосховищах різко збільшилася концентрація марганцю

22 липня у Кременчуцькому та Дніпродзержинському водосховищах зникли синьо-зелені водорості, натомість вода набула рудого кольору. Це означає, що у Дніпро пішов марганець. Вперше з цим лихом Кременчук зіткнувся в 2002 р.

Першими загинули водорості
Надмірна спека спровокувала інтенсивне цвітіння синьо-зелених водорос­тей, але вони не такі страшні, як марганець, різке збільшення концентрації котрого було зафіксовано у Дніпрі минулого тижня. Марганець  – сильний окиснювач, він забирає з води розчинний кисень. Як наслідок  – настає замор риби й усього живого. Першими загинули водорості, на черзі – рачки та дрібна риба, береги біля островів уже вкрилися дохлими бичками та верховодками. Рівень кисню у воді наблизився до критичної межі, – повідомив «КП» у понеділок, 26 липня, старший іхтіолог ГУ «Полтавадержрибохорона» Ярослав Беззубенков.

Звідки ж ти, руде лихо?
З масовим замором риби у Дніпрі Кременчук вперше зіткнувся у липні 2002 р. Тоді вміст марганцю у річці за один день збільшився в 150-180 разів. Санстанція заборонила вживати воду з центрального міського водогону. Численні комісії шукали джерела появи марганцю у Дніпрі, але остаточного висновку так і не дійшли. Найбільше грішили на викиди підприємства «Черкасиазот».
— Ми перевіряли. «Черкасиазот» не використовує у своїй технології виробництва марганець, – зазначає Ярослав Беззубенков. Фахівці сходяться на думці, що джерело марганцю знаходиться на дні, посередині Кременчуцького водосховища. Версій щодо цього дві:
• перша – у водосховищі незаконно захоронили контейнери з відходами, що містять марганець;
• друга – на дні штучного моря знаходяться природні поклади марганцевих руд.
Чому марганець раптом піднявся з дна? Через спеку, – кажуть фахівці. Минулого тижня, за даними рибінс­пекції, температура води у Дніпрі досягла 27? С.

З кранів почало тхнути
27 липня стан води у водосховищі різко погіршився. Трупний запах відчувався поблизу Дніпра, на пляжі та уздовж набережної Придніп­ровського парку. Увечері погіршилося водопостачання, і представники водоканалу заявили, що змушені зменшити обсяги подачі питної води та збільшити кількість реагентів. Мешканці нарікали на слабкий тиск води у кранах (подекуди вона зникла зовсім) та відчутний неприємний запах. При цьому заступник директора водоканалу Олександр Пісковий зазначив, що показники питної води у нормі, і додав, що підприємство не може гарантувати безперебійного водопостачання, доки ситуація у водосховищі не покращиться.

Марганець у питній воді на критичній межі
Гранично допустима концентрація марганцю у питній воді – 0,05 мг/дм3. Як повідомили у міськСЕС 27 липня, очисні споруди водоканалу ще справляються – марганцю щонайбільше 0,051 мг/дм3. Перевищення показника на тисячні долі не дає підстав офіційно заявляти про невідповідність питної води нормам. При цьому стан Дніпра вкрай поганий – рівень кисню у кілька разів менший, ніж потрібно для життєдіяльності рослин і риби, а вміст марганцю різко підскочив угору.
— Норма кисню у природних водоймах – не менше 4 мг/дм3, а в Дніпрі наразі цей показник впав до 0,54 мг/дм3, тому риба й задихається,  – коментує фахівець комунального відділу міськСЕС Надія Рєзнікова. На її думку, причина загибелі риби саме в цьому, не варто звинувачувати підприємства Черкас. Проте заперечувати шкідливий вплив заводів теж не слід, Дніпро страждає не лише від одного чи кількох хімічних підприємств, а взагалі від нещадної промислової експлуатації.

Споживай, але помірно
Хронічне отруєння марганцем може мати неврологічну та легеневу форми. Якщо страждає нервова система, то пацієнт скаржиться на апатію, сонливість, втрату апетиту, головний біль, а за більш тяжкої форми – на біль у спині, судоми, порушення координації, утруднення при ходьбі. Іноді медики констатують погіршення розумової діяльності, хвороби судин та шкіри. Проте найбільша небезпека полягає в тому, що при хронічному отруєнні марганцем руйнування організму не завершується навіть тоді, коли людина припиняє пити шкідливу воду.

Автор: Інна ДАНИЛОВА, Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2010, 12:47 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації