Вхід | Реєстрація

ДП «Полтавастандартметрологія» за 1 півріччя виявила 63% порушень

Фахівцями відділу держнагляду ДП “Полтавастандартметрологія” протягом першого півріччя поточного року було проведено 110 перевірок на підприємствах області. Ті чи інші порушення виявили у 69 з них, що становить 63 % від загальної кількості .
Загалом протягом першого півріччя було перевірено продукції на загальну суму понад 54 з половиною мільйони гривень. Не відповідали вимогам стандартів, норм і правил товари загальною вартістю 137 з половиною тисяч гривень.
Так, в результаті повторної перевірки, проведеної на ТОВ «Агроліс Сервіс     (м. Полтава) було встановлено, що партія пельменів м’ясних «Російські» заморожених вагових не відповідала вимогам стандартів за мікробіологічними показниками, а саме: завищена кількість МАФАМ, КУО в 1 г (за НД не більше 1*104, фактично – 1,2*107). Крім того, на маркуванні транспортної тари не вказано інформацію щодо наявності чи відсутності ГМО.
Загалом протягом першого півріччя заборонено реалізацію 63 партій нестандартної продукції та видано 54 приписи про заборону реалізації всієї продукції.
До 13-х суб'єктів господарювання за реалізацію виробів, які не відповідали вимогам нормативних документів , застосовано штрафні санкції на загальну суму 44 тис. грн.
Винесено постанови про накладання адміністративних стягнень на 24-х посадових осіб на загальну суму 4,437тис. грн.
Крім того, у першому півріччі поточного року фахівцями ДП “Полтавастандартметрологія” було проведено 67 перевірок з державного метрологічного нагляду на підприємствах області. Ті чи інші порушення виявили у 46 випадках, що становить 69% від загальної кількості.
Загалом було обревізовано 2181 одиницю засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), з яких 556 одиниць або кожний четвертий, визнано непридатними до застосування.
Найбільш характерні порушення метрологічних норм і правил, які встановлено в результаті проведених перевірок :
-    виконання вимірювань в умовах не атестованої лабораторії (12% );
-    застосування неповірених та несправних засобів вимірювальної техніки (38% з числа підприємств на яких виявлені порушення );
-    відсутній контроль вихідних параметрів обладнання медичного призначення (12%);
-    порушення методик виконання вимірювань (18%);
-    застосування неатестованого обладнання (10%);
-    відсутність нормативної  документації – НД (12%);
-    результати інспекційної повірки засобів вимірювальної техніки негативні (10%);
-    відсутність переліків ЗВТ, які підлягають повірці (26%);
-    відсутність відповідального за забезпечення єдності вимірювань (10%).
Так, на одному з підприємств Кременчука під час проведення державного метрологічного нагляду за забезпеченням єдності вимірювань у сфері обліку енергетичних і матеріальних ресурсів (теплової енергії) було встановлено, що із 360 одиниць обревізованих засобів вимірювальної техніки, 310 одиниць використовувались із термінами повірки що минули; відсутнє погодження з територіальним органом Держспоживстандарту проектів 57 вузлів обліку теплової енергії, які були допущені до експлуатації; застосовувались 62 одиниці ЗВТ іноземного виробництва, тип яких не внесений до Державного реєстру України та підлягає проведенню державної метрологічної атестації; до переліку не внесені ЗВТ, які використовувались у сфері державного метрологічного нагляду під час вимірювань параметрів потоку: витрати речовин, тиску, температури.
Всього за результатами перевірок 46-м суб'єктам господарювання видані  приписи про усунення виявлених порушень та прийнято 25 рішень про заборону застосування засобів вимірювальної техніки і 21 рішення про заборону проведення вимірювань. 44-х посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності (загальна сума штрафів склала понад 5 тис. грн.).

Автор: Ж.К. Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 серпня 2010, 16:50 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації