Вхід | Реєстрація

Дніпро – на пенсію. Замість річкової води місто споживатиме артезіанську?

Альтернативою забезпечення міста водою з Дніпра мають стати артезіанські свердловини на Глобинщині. Найближчим часом мерія готується представити цей проект Уряду й одержати фінансову підтримку у вирішенні актуальної проблеми якості питної води, що споживає Кременчук.
На Дніпрі кременчуцька влада ставить хрест, бо вважає, що вже за кілька років річка буде не здатна забезпечувати місто якісною питною водою. Точніше очисні споруди міськ­водоканалу будуть не спроможні боротися з брудом та шкідливими речовинами, котрих щороку у Дніпрі більшає. У мерії активно думають над альтернативою і вже знайшли.
Як повідомив міський голова Микола Глухов, йдеться про артезіанську свердловину на Глобинщині, за 35  км на північ від Кременчука. Щоправда, об’єми цього джерела  – близько 50 тис. м? води на добу, менші, ніж споживає Кременчук сьогодні  – 90 тис. м?. Однак міська влада вважає, що можна зменшити втрати питної води у мережі постачання  – наразі вони становлять близько 20%, крім того, добову потребу міста забезпечувати шляхом змішування води – артезіанської та з інших джерел.
— Це перспективна і дуже велика робота, вже сьогодні треба починати працювати. Я наказав готувати відповідне обґрунтування, взявши за основу аналіз ситуації у Дніпрі за останні 10 років. Цю концепцію ми плануємо винести на розгляд Уряду з тим, щоб Кременчук внесли до державної програми «Питна вода», – зазначив мер.
За попередніми оцінками, вартість будівництва водогону з Глобинщини становитиме 50-60 млн грн. Чи реальний цей проект? Мер каже: «Так». Проблему коштів, на його думку, можна вирішити шляхом державної підтримки, залучення інвестицій або передачі міськводоканалу в концесію (передача об’єктів в експлуатацію без права приватизації – авт.). Над останнім, до речі, наразі активно працюють керівники міста та водоканалу.
У 2010 р. на водозаборі у Власівці заплановано збудувати 2 градирні для збагачення води киснем, – повідомив мер М. Глухов.

Північна прорізь не виправдала сподівань
5-6 років тому проблеми з питною водою в місті сподівалися вирішити за рахунок Північної прорізі міського водозабору у Кременчуцькому водосховищі. Її розглядали як резервне джерело у період літньої спеки, коли у Дніпрі «зашкалює» марганець.
На облаштування прорізі залучали державні кошти, будували й завозили обладнання, однак виявилося, що вода там набагато гірша, ніж у Дніпрі. «Ми відмовилися від Північної прорізі», – повідомив міський голова М. Глухов. Проте, як запевняє мер, закуплене обладнання, насамперед для аерації води, не пропало, його демонтували й встановили на інших об’єктах водоканалу.

Автор: Інна Данилова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2010, 15:44 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації