Вхід | Реєстрація

Уряд України має намір підвищити пенсійний вік для жінок вже цього року

До кінця вересня на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект, згідно з яким пенсійний вік українок збільшується на 5 років. Отже, на пенсію жінки виходитимуть у 60 років, і на заслужений відпочинок їм залишиться років 13, бо, за даними демографів, середній вік життя українок - 73 роки.
Вимогу підвищити пенсійний вік для жінок обумовлює меморандум, підписаний урядом нашої держави із Міжнародним валютним фондом. Якщо умови меморандуму будуть виконані, валютний фонд надасть Україні кредит у сумі 15,5 млрд. доларів США. Збільшувати пенсійний вік українкам планують поступово: починаючи з 2010 р. до пенсійного віку щорічно будуть додаватися по 6 місяців. Крім того, збираються збільшити на 10 років мінімальний страховий стаж, який дає право на отримання половини мінімальної пенсії. Щоб мати повноцінну пенсію за віком, чоловікам доведеться працювати 35 років, а жінкам – 30 (на цей час відповідно 25 та 20).
Поки що всі ці нововведення – лише проекти. І дехто з політиків натякає, що такими вони й залишаться, аби тільки закордонні кредитори заспокоїлися. Інша річ, що непокояться українці, бо аргументів проти підвищення пенсійного віку в них чимало.

Аргумент 1. Життя коротке
Мешканці Казахстану, Таджикистану і навіть Російської Федерації живуть менше за українців. На жаль, це єдине, чим ми можемо пишатися. Бо серед європейських країн Україна – передостання, а з японцями і взагалі, як то кажуть, і поруч не стояла. За тривалістю життя навіть Гондурас вище за нас, а ми кажемо «Не ту країну…». Узагалі ж серед 223 країн світу Україна на 150-му місці за тривалістю життя.
Середній вік українця – 68 років. Наші жінки живуть десь 73 роки, чоловіки – 63. Порівняно з закордонними пенсіонерами ми у виграші: в Японії, як для чоловіків, так і для жінок пенсійний вік 70 років, у США – 65, у Франції – 62. Щоправда, треба зробити поправку на тривалість життя у цих країнах - відповідно 82, 78 та 80 років.
Усе це Міжнародний валютний фонд, звісно, не врахував. От і виходить, що працювати українські жінки будуть практично до самої смерті.

Аргумент 2. Важкі умови праці
Це у них, у закордонних, все за людину робить машина. А в нас все, як у давні часи. Жінка нарівні з чоловіком і на гарячому виробництві трудиться, і залізничні колії прокладає, і асфальт на пекучому сонці латає. У Кременчуці більш як 10 великих промислових підприємств, це тисячі жінок, яким доведеться провести в цеху зайві 5 років.

Аргумент 3. Постійні лікарняні
Навряд чи роботодавці будуть задоволені 60-річними працівницями, які раз за разом перебуватимуть на лікарняному. Бо за станом здоров’я 55-річна українка нині дорівнює 65-річній європейці.

Аргумент 4. Низька зарплата
Лікарі кажуть, що довголіття можна досягти. Для цього треба зовсім небагато: кинути палити, вживати алкоголь, жирну їжу та почати займатися спортом. Істини прості і зрозумілі, але для більшості – недоступні.
Середньостатистичний українець скаже: «Ну добре, я палити кину і, можливо, гірку питиму тільки на великі свята, але, щоб добре харчуватися, я маю добре заробляти». І матиме рацію. На сьогодні співвідношення зарплата – оплата компослуг – ціни на продукти дуже плачевне. І через це ми обираємо дешеву ковбасу замість хорошого шматка м’яса або риби.


У Крюківському районі Кременчука 21 тис. пенсіонерів, із них більше 5 тис. працюють. В Автозаводському районі проживають 41,8 тис. людей пенсіонного віку. Скільки з них працюють, невідомо.

Хто у світі живе довше?
За даними на 2008 р. середня тривалість життя у світі становить 66,3 роки (64,3 для чоловіків та 68,4 – для жінок).

Секрет довголіття – в рибі
Визнаними довгожителями сьогодні є японці. Складно уявити, що 50 років тому японці жили менше, ніж українці на 2-3 роки.
Однак японська влада запровадила спеціальну програму національного харчування, яка, до речі, діє й досі. Програма харчування японців передбачає зменшення споживання солі, цукру та обов’язкову наявність у раціоні морепродуктів, овочів та фруктів. Як результат, сумлінні японці стали рекордсменами в тривалості життя: жінки живуть у середньому 86 років, а чоловіки - 79.
За словами науковців, одним із секретів довгожителів є вживання в їжу риби та морепродуктів, які становлять 30-50% раціону. Дієтологи кажуть, що впроваждення одного рибного дня на тиждень здатне зменшити на 20 % захворюваність на серцево-судинні недуги. Світові медичні норми передбачають щорічне споживання риби та морепродуктів у межах 20 кг.
Дари моря містять поліненасичені жирні кислоти, що знижують концентрацію в крові «поганого» холестерину. А йому, як відомо, належить провідна роль в утворенні атеросклеротичних бляшок, що закупорюють судини і призводять до інфарктів та інсультів.

Дозвілля пенсіонерів
Чоловіки-пенсіонери склавши руки не сидять. Ці три історії про українських винахідників доводять, що пенсіонер – у багатьох справах піонер.

Теплиця з пластикових пляшок
Пенсіонерові з Зарічного Миколі Шустаковичу довелося стати винахідником через скрутне матеріальне становище. Дідусь надумав зробити тепличку, але от біда – поліетіленова плівка занадто дорога. Тому пенсіонер не придумав нічого кращого, як змайструвати парник із пластикових пляшок. Матеріал міцний, та й цього добра на смітниках валом.
Такого парникового ефекту годі було передбачити навіть складними науковими розрахунками, тож середовище в теплиці вийшло найблагодатнішим для рослин. Навіть на самого господаря, який частенько працював у парнику, воно впливало дуже позитивно.
— Свіжі огірки мали до самих морозів, – вихваляється Микола Шустакович.

Газ із гною
Уже понад десять років пенсіонер Микола Джумчак із с .Ковалівка на Прикарпатті видобуває газ із гною.
Корови Ласуня та Павунка, безіменне порося та з десяток таких самих курей - основні «постачальники» сировини для «газового агрегата». Сюди ж «під’єднаний» і господарський туалет.
За словами винахідника, із тонни гною можна дістати до чотирьохсот кубометрів блакитного палива. Процес утворення газу із гною порівнює з тим, як роблять вино. Нині на власному газі Джумачуки тільки їжу собі готують, бо немає як підігрівати «сировину» до необхідних +38о - зламався вітряк, який давав дармову енергію. Дружина Катерина над задумом чоловіка колись тільки сміялася, а тепер - не натішиться.

Херсонець живе на дереві
Борис Куртович - пенсіонер. Раніше він працював лісником у Криму, а тепер живе в с. Буркути. Кілька років тому він здійснив свою дитячу мрію - побудував на двох осиках невеликий будиночок у стилі Тома Сойєра.
Увійти в будиночок можна, піднявшись залізними сходами. Всередині є ліжко, робочий стіл, портрети батьків, на протилежних стінах висять годинники, причому обидва хронометри показують час неправильно. На кожній стіні є по вікну з видом на село, озеро, і поле з лісом. Унизу під будиночком - столик і дві лавки.

Робочий день – з темна і до темна
Катерині Філоненко із с. Середпілля Глобинського району 83 роки. Старенька й нині не може сидіти без діла і не дає відпочивати натрудженим рукам.
Катерина Філоненко каже, що дуже любить землю, а ще радіє кожному дню. Працювати в полі почала з 16 років. Доводилось буряки полоти, городину доглядати і навіть тютюн вирощувати. Нерідко в колгоспі трудилася без обідньої перерви і майже до ночі, щоб не відстати від інших. Та й план треба було виконати – кожен мав виполоти по 5 га буряків. А вдома чекали троє дітей, чимале господарство і 25 соток городу. Тому ночами доводилося прати, готувати їжу та пекти хліб.
Катерина Данилівна пропрацювала ланковою у градизькому колгоспі «Україна» 20 років, хвалиться: коли вийшла на пенсію, то отримувала аж 150 рублів. На той час це були чималі гроші.
Жінка вважає, що немає непосильної роботи, і радить ніколи не втрачати оптимізму, бути терплячими і організованими та поменше звертати уваги на всілякі болячки, мовляв, «там стрельнуло, а там кольнуло».

Автор: Олена Ускова, www.panorama.pl.ua, за матеріалами інтернет сайтів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2010, 11:41 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації