Вхід | Реєстрація

Полтавщина: 120 депутатів замість 90

Або 60, або 120 народних обранців — третьої цифри не дано. Депутати Полтавської обласної ради одноголосно вирішили: нехай буде 120.
Це той самий випадок, коли кількість не переросте в якість — вважають одні депутати. Ні, завдяки збільшенню чисельності депутатів можна буде краще вирішувати як проблеми окремих людей, так і проблеми округів, — така думка опонентів. А комуністи вважають, що не зміниться нічого.
Довідково. У Полтавській області 30 округів: 25 районів та 5 міст обласного значення. В обласній раді нині 90 депутатів. У майбутньому на Полтавщині працюватимуть 120 народних обранців: 60 депутатів по мажоритарній системі і 60 — за партійними списками.
Щодо збільшення кількості депутатів обласної ради її голова Володимир Марченко висловився негативно. На його думку, за рахунок кількості окремі політичні сили збільшать свій сплив на прийнятті рішень органу і знехтують при цьому якістю.
— Це політика. Сьогодні всі політичні сили включилися у вибори, спрацьовує політичний інтерес. Всі прекрасно розуміють, що за великого складу є вірогідність проходження невеликих партій у відповідні ради. Тому і відбувається така боротьба, яка, в принципі, на превеликий жаль, не стверджує народної думки. Повинна бути і кількість нормальна, і якість нормальна, — підсумував сьогоднішнє голосування Володимир Олександрович.
Представник «Нашої України» Іван Близнюк прокоментував ситуацію «Полтавщині» так:
— Все очікувано, на мою думку. Але немає інстинкту самозбереження, коли ми збільшуємо кількість депутатів. З іншого боку, у цьому скликанні є райони, які взагалі не закриті депутатами. Тому там не вирішувалися проблеми, які є. Якщо ми збільшуємо кількість мажоритарщиків, за рахунок цього збільшуємо представників. Витрати на утримання депкорпусу зростуть, але вони компенсуються конкретними справами. Наприклад, кожний депутат отримує по 10 тисяч гривень для надання матеріальної допомоги виборцям. Тобто, нині ця сума 900 тисяч. А буде мільйон 200 тисяч гривень — для лікування людей, всілякі побутові справи. Позитиву буде більше після виборів, впевнений.
Регіонал і заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль згоден з Іваном Близнюком:
— Звичайно, 120 — краще, ніж 60. Тепер в обласному органі місцевого самоврядування будуть представлені як увесь спектр політичних сил, так і конкретні обранці з округів. Адже, що ми маємо наразі? В облради більшість — з Полтави, Кременчука та найбільших районів.
— Це голосування — 60 чи 120 — кардинального значення для життя області немає. Могли б зупинитися і на 90 народних обранцях, але треба рівне представництво від кожної громади — відповідно до нового виборчого законодавства. Мене турбує інше. Сьогодні обласна рада голосувала за кількість народних обранців у місцевих радах. А це не відповідає Конституції України, адже є, суті, нав’язуванням своєї думки 30-ти громадам. Це так у свій час розпайовували землю по указу Кучми, а мали — згідно з відповідним законом України, — повідомив «Полтавщині» головний комуніст області Олександр Масенко.
Саме тому комуністи голосували за склад обласної ради, але не голосували — за склад міських та районних рад.
Голова обласної ради бютівець Володимир Марченко вважає таку позицію комуністів неправильною:
— Відповідно до діючого закону про вибори до місцевих рад ми були зобов’язані прийняти рішення щодо кількості складів усіх відповідних рад, тому ніякого порушення немає.

Автор: Анна ДОВГОШЕЙ, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 вересня 2010, 15:41 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації