Вхід | Реєстрація

Безробіття відступає

У Кременчуці відзначають ледь помітні ознаки виходу з кризи: безробітних поки що не менше, проте вакансій – більше. Тим часом офіційна статистика в Україні б’є рекорди – у нас один із найнижчих показників безробіття в Європі, попереду – лише благополучна Швейцарія.

П’ятеро на одного
У той час, коли в Європі показники безробіття сягають 15%, в Україні навіть у скрутні кризові часи кількість офіційно зареєстрованих безробітних не перевищувала 4%. Експерти припус­кають, що причина полягає в різних способах підрахунків та, головне – за кордоном фінансові програми допомоги безробітним такі, що деякі громадяни зацікавлені у статусі безробітного. В Україні навпаки – втративши роботу, прагнуть реєструватися у Центрі зайнятості саме для того, щоб знайти нове місце, – зазначає керівник Кременчуцького центру зайнятості Володимир Нападайло. За його словами, реальний показник безробіття вдвічі вищий, ніж зафіксовано на папері.
Останнім часом ситуація зі зростанням безробіття стабілізувалася: тобто ні вгору, ні вниз. Підприємства завершили скорочення і починають потроху подавати відомості про вакансії. Проте якщо порівняти кількість безробітних та вакансій, то умовно на одне робоче місце в Кременчуці претендують 5 осіб. І це оптимістична тенденція, бо лише кілька місяців тому в Україні співвідношення вакансій та безробітних було 1:10, наразі ж – 1:7.

Знову запрошують на роботу
Лише кілька місяців тому кременчуцькі гіганти скорочували працівників, а тепер нарешті знову приймають новеньких.
— ВАТ «КВБЗ» призупинило набір у зв’язку з відсутністю замовлень у жовтні минулого року. Нещодавно набір знову розпочався, у жовтні взяли на роботу 28 працівників, є дефіцит основних робочих спеціальностей – слюсарів, токарів, фрезерувальників, електрозварників, електромонтерів, – повідомляє прес-служба КВБЗ.
На багатьох інших підприємствах теж знову відчиняють двері назустріч шукачам роботи. Кілька пропозицій можна знайти на підприємствах «Кредмаш», ХК «АвтоКрАЗ», НПЗ, «Кремтекс». За словами представників Кременчуцького центру зайнятості, вже кілька років поспіль фіксують незайняті робочі місця у виправній колонії, де наразі не вистачає 43-х інспекторів, та у медичних закладах – понад 35 вакансій лікарів.
До початку кризи у Кременчуці кількість вакансій була майже вдвічі більшою, ніж кількість безробітних. Наразі навпаки  – безробітних у 5 разів більше, ніж пропозицій роботи.

За нелегальні заробітки карають
Щоквартально близько 50 тис. грн повертають державі кременчуцькі безробітні, якщо було виявлено факт нелегального підробітку. У кожному випадку Центр зайнятості проводить розслідування та визначає за спеціаль­ними розрахунками суму повернення. У Центрі не радять безробітним ризикувати, кажуть, що інформація розповсюджується дуже швидко і навіть найменший факт стає причиною для того, щоб покарати безробітного.
— У нас був випадок, коли безробітня кременчужанка брала участь у телевізійній програмі «Ключовий момент», телеканал заплатив незначні кошти за один день зйомок, але це формально стало приводом для того, щоб вирахувати певну суму з цієї безробітної, – розповідають у Центрі зайнятості.

«Кредмаш» увійшов до антикризової програми
Антикризова державна програма передбачає допомогу по частковому безробіттю і буде чинною до кінця 2009 р. Підприємствам, робітники яких працюють неповний робочий тиждень, виділяють кошти. Таким чином, на «Кредмаші» одержують до 500 грн додатково до відпрацьованих годин, пропорційно від суми окладу. Допомогу виплачують всім працівникам підприємства – це понад 2 тис. осіб.
«Кредмаш» – єдине підприємство у Кременчуці, котре одержує фінансову допомогу від держави по частковому безробіттю. ХК «АвтоКрАЗ» теж мала такі наміри, але не виконала одну з умов – на підприємстві не повинно бути заборгованості по зарплаті. За словами керівника Центру зайнятості Володимира Нападайла, для участі в антикризовій програмі треба виконати доволі великий перелік вимог.

Є вакансія!
Економічна криза спричинила хвилю безробіття. Кількість робочих місць за останні кілька місяців поволі зростає.
1 жовтня 2008 р. - 3100 вакансій, 1850 безробітних
1 січня 2009 р. - 859 вакансій, 3624 безробітних
15 червня 2009 р. - 690 вакансій, 4423 безробітних
15 липня 2009 р. - 484 вакансій, 4287 безробітних
18 серпня 2009 р. - 619 вакансій, 4303 безробітних
1 жовтня 2009 р. - 800 вакансій, 4300 безробітних


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 листопада 2009, 11:10 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації