Вхід | Реєстрація

Лубни вчора відсвяткували День міста

Лубни вчора відсвяткували День міста
Лубни — це одне з найстаріших поселень на Полтавщині.
Місто засноване Великим князем Київським Володимиром Святославичем в 988 році як одна з фортець Посульської оборонної лінії для захисту південних кордонів Київської Русі від степових нападників. Спочатку це була невелика дерев’яна (луб’яна) фортеця над Сулою (в районі урочища «Верхній Вал»).
Сьогодні Лубни — значний промисловий і культурний центр. Найбільші підприємства: заводи «Лічмаш», «Лубнифарм», «Автомаш», м’ясокомбінат, молокозавод, цегельний завод, заводи «Комсомолець» та «Шліфверст» (колишній «Комунар»), меблевий комбінат, хлібозавод.
У місті виробляють 45 видів морозива, лубенський хліб відомий в усій Україні, добре знають у столиці та інших містах лубенську цеглу..
Навчальні заклади: 10 загальноосвітніх, технікуми (коледжі): лісовий та бухгалтерського обліку; техшкола Південної залізниці, художня і спортивна школи, медучилище, музична школа.
Місто має свою футбольну команду ФК «Лубни». Вона володар Кубка Полтавщини — 2005/06 та 2006/07 років, другий призер чемпіонату області 2005/06, третій призер — 2006/07 та 2007 (осінь). Волейбольний клуб «Фаворит» в 2010р. здобув право грати в Супер-лізі України. Виходить газета «Вісник».
Є галерея мистецтв, краєзнавчий музей, кінотеатр «Київська Русь», міський Будинок культури. Місто вважається «літературною столицею області».

Автор: Ян ПРУГЛО, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2010, 10:44 | Лубни | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації