Вхід | Реєстрація

Свято Гадяцького куліша

Свято Гадяцького куліша
Уперше в Гадячі організували Свято гадяцького куліша у суботу, 16 жовтня на центральній площі міста. Подібного за масштабом кулінарного дійства у місті ще не було, адже каші приготували майже 300 літрів і нагодували нею всіх охочих.
Отож гадячани не лише занурились в святкову атмосферу, танцювали й співали, а й змогли скуштувати безплатної страви. Кожна сільська рада представила курінь, а міська - відразу три, де кашовари представили власні рецепти козацької каші та додаткових до неї страв. Черги до куренів не кінчалися. Водночас гості свята познайомились з роботами вишивальниць, роздивились творіння рук учнів міських шкіл, гуртківців БДЮТ та вихованців класу образотворчого мистецтва Гадяцької музичної школи. У спритності змагалися учні міських шкіл, які взяли участь у «Веселих стартах». А головне - посмакували кулішем.
«Щодо технології приготування каші, то вона, з першого погляду, проста, - розповідають кухарочки з Веприцького куріню. - Спочатку потрібно закип'ятити воду, що на відкритому багатті не так вже й легко. Потім потрібно по черзі вкинути усі складники: цибулю, крупу, м'ясо та жир. Головне, що дає каші неповторний смак - запах диму, а також правильне помішування, це потрібно робити постійно. Мішати потрібно три рази в одну сторону та два рази в іншу, аби все добре перемішалось та нічого не пригоріло. Окрім того, перемішувати потрібно спеціальною дерев'яною ложкою - дерев’яним копистком, яке чимось може нагадувати весло. Це також дає свій смак страві».
«Смачно і ситно, - діляться враженнями гадячани. - Спробувати всі різновиди каші напевно не зможемо, бо порції великі. Їсти саму кашу важко, а ось з огірочком квашеним чи солоним, оце воно».
Були і огірочки, і грибочки, і бутерброди з салом, і чарчина доброї гадяцької, веприцької, біленченківської, петрівко-роменської, книшівської, харківецької  і т. д. горілки.
А на сцені вирувало театральне дійство підготовлене культармійцями РБК. Козаки мірялися силою, вихвалялися вусами, пробували сили в умінні свистіти та змагалися за звання кращого гармоніста.
Вітали гадячан та гостей міста голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, голова районної держадміністрації В. Беседа, голова районної ради А. Цимбал, міський голова Т. Савченко та кандидат в депутати обласної ради А. Попельнюх (Партія Регіонів).
Профінансувала Свято куліша кандидат на посаду голови міської ради від Партії Регіонів Тетяна Савченко.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2010, 12:33 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації