«Солодка водичка» може бути небезпечною
Разом з тим, любителям «солодкої водички» слід уважно ознайомитися з інформацією на етикетці, перш ніж покласти пляшку з напоєм до споживчого кошика, адже використання різноманітних добавок, які у народі називають «єшками», при їх виробництві Мінздравом не забороненене. Постановою Кабінету Міністрів України від 4 січня 1999 року № 12 затверджено перелік харчових добавок, дозволених для використання у харчових продуктах, на жаль, він доволі обширний. Тож споживач повинен робити свій свідомий вибір в залежності від наданої виробником інформації.
Перш за все, варто знати, що відповідно до державного стандарту України ДСТУ 4069-2002 «Напої безалкогольні. Загальні технічні умови.», розрізняють 8 груп безалкогольних напоїв: соковмісні (з вмістом соку від 1 до 9,9%), сокові (з вмістом соку від 10 до 40%), на ароматизаторах (з використанням ароматизаторів, ароматичних основ, емульсій та інших компонентів), на пряно-ароматичній рослинній сировині (з використанням екстрактів, настоїв, концентратів рослинної сировини, тощо), на зерновій сировині (з використанням зернової сировини і продуктів її переробки), напої бродіння (ферментовані) (виготовлені шляхом незавершеного молочнокислого і супутнього йому спиртового бродіння), напої спеціального призначення та штучно мінералізовані води. Вищезгаданий стандарт забороняє використовувати в назві продукту назви натуральних фруктів, плодів і ягід, за умови вмісту у складі напоїв менше ніж 10% натурального соку або сиропу.
Обираючи напій важливо звернути увагу на його колір, якщо він надто яскравий, це свідчить про наявність синтетичних барвників. Особливо небезпечні для дитячого організму шість із них: Е122 - азорубін, штучний червоний барвник, Е102 - тартразин, штучний жовтий барвник, Е133 - штучний синій барвник, Е104 – хіноліновий штучний жовто-зелений барвник, Е110 – штучний помаранчево-жовтий барвник, Е124-Понсо 4R штучний пурпурно червоний барвник (потужний канцероген). В країнах Європи на маркуванні продукції, до складу якої вони входять, зазначають "можуть спричинити небажаний вплив на активність і увагу дітей". Тож краще віддавати перевагу «газировці», яка не відзначається їдкою яскравістю. До речі, якщо прокип’ятити «натурально забарвлений» напій з ложкою соди (метод підходить для коричневих, зелених чи жовтих напоїв), він змінить своє забарвлення на буре. Коли цього не станеться - перед Вами «досягнення» хімічної промисловості.
Окрему пересторогу викликають консерванти, які подовжують деяким напоям «життя» до 1-2 років. В цій якості, зазвичай використовують бензоат натрія (Е 211), ще відомий, як складова ліків від кашлю чи сорбіт калія (Е 202). Ці речовини не лише виявляють сильну пригнічуючу дію на дріджеві бактерії і плісняві гриби, а й пригнічують активність необхідних людині ферментів, які відповідають за окислювально-відновні реакції чи розщіпляють жири і крохмаль, що призводить до порушення обміну речовин і сприяє ожирінню. Продукти, які містять бензоат натрія і калія, не рекомендується вживати астматикам і людям, чутливим до аспірину. Вони несприятливо впливають на слизову оболонку всього шлунково-кишкового тракту, що може призвести до виникнення запальних процесів та виразки. Між іншим, коли бензоат натрію вступає в реакцію з вітаміном С, з’являється бензол - сильний канцероген. Тож чим менший термін зберігання (бажано хоча б від трьох до шести місяців), тим краще.
Крім того, лікарі попереджають: понаднормове вживання солодких газованих напоїв може призвести до цукрового діабету, ожиріння, хвороб серцево-судинної системи, авітамінозу та інших неприємних «сюрпризів». Калорії, якими вони багаті, легко засвоюються, ненадовго тамують почуття голоду і переходять в жирові клітини. Людина може споживати без остраху 10 чайних ложок цукру на день, але не більше. Саме таку дозу містять 200 мілілітрів солодкої газировки. А ми п’ємо її літрами, особливо в спеку. Вже через 20 хвилин після того, як Ви «пропустите» склянку таких газованих солодощів, у Вас підскочить рівень інсуліну в крові, а печінка почне переробляти цукор в жири. Це прямий шлях до цукрового діабету.Наперекір оманливому ефекту, подібним питвом спрагу не втамуєш, адже після нього в роті лишається солодкий присмак, який змушує людину пити знову і знову. До складу таких напоїв додають речовини, які збуджують смакові рецептори людини, тому ними неможливо напитися.
Що стосується так званих «дієтичних» солодких безалкогольних напоїв, то низька кількість калорій у них, як правило, досягається за рахунок штучних підсолоджувачів. Постановою Міністерства охорони здоров’я України від 28.12.2002 року №42 затверджено гігієнічні нормативи по використанню харчових добавок аспартам (Е-951) та ацесульфам-К (Е-950), які є синтетичними цукрозамінниками. Щоправда, маркування харчових продуктів, виготовлених з використанням цих речовин, повинно обов’язково містити попередження «Аспартам є джерелом фенілаланіну. Продукт не рекомендовано хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років.» Пояснюється це тим, що фенілаланін, який міститься в цьому цукрозаміннику, змінює поріг чуттєвості нервової системи та зменшує запаси сіротоніну («гармона радості»). Отже, якщо вживати продукти з аспартамом у великих дозах, це може посприяти розвитку маніакальної депресії, нападів паніки, злості та агресивності. Втім, виробники нерідко використовують цю добавку при виробництві продуктів харчування, в тому числі безалкогольних напоїв, адже для отримання одного й того ж солодкого смаку аспартама потрібно у 200 разів менше, ніж цукру. Незважаючи на те, що у більшості підсолоджувачів така ж калорійність, як і в цукру, організмом вони засвоюються набагато гірше, звідси і «дієтичний» ефект.
Крім того, купивши пляшечку солодкої води, Ви не можете знати, як і де її зберігали, а це теж має не останнє значення. Добре якщо напій зберігався на прохолодному складі, а якщо на сонячній вітрині магазину? При нагріванні до +30градусів аспартам розкладається із утворенням високотоксичного метанола і канцерогену формальдегіда, який за класифікацією належить до тієї ж групи речовин, що й миш’як та сінільна кислота - смертельні яди!
При виробництві солодких напоїв використовують лимонну (Е330), яблучну (Е296) або ортофосфорну кислоти (Е338). Остання дуже негативно впливає на зубну емаль та кістки людини, вимиваючи з них кальцій. По цій причині вживання газованих напоїв з Е338 небажане підлітками, у яких скелет лише формується. За активністю ортофосфорна кислота перевершує сірчану, вона виявляє токсичну дію на нирки, печінку та нервові клітини. Виходить нагрій колу, потримай відкритою, пригости товариша і він матиме, щонайменше, гастрит. А якщо випити кілька літрів теплого лимонаду з аспартамом, то можна й отруєння отримати.
Всі безалкогольні напої рекомендують вживати охолодженими. Але якщо запивати їжу холодними напоями (наприклад, пепсі-колою з льдом), то за дослідженнями лікарів, час перебування їжі в шлунку скорочується з 4-5 годин до 20-и. Це, по-перше, прямий шлях до ожиріння, так як такою їжею неможливо насититися і відчуття голоду настає дуже швидко. По-друге, саме так починаються процеси гниття в кишківнику, тому що, нормального перетравлювання не відбувається. До речі, це саме той шлях, на якому "МакДоналдс" і зробив собі величезні гроші. Запиваючи їжу (сендвічі, гамбургери, хот-доги) крижаними напоями, людина ніколи не може наїстися фаст-фудом, а значить, прийде перекусити ще не раз. При цьому на гарячі напої - чай, каву – встановлюється достатньо висока ціна і вони не включаються в комплексні набори, зате крижана "Кока-Кола" коштує порівняно дешево. Із вищесказаного можна зробити висновок: щоб уникнути проблем з травленням, ніколи не запивайте їжу холодними напоями!
Тож обираючи безалкогольний напій, уважно ознайомтеся з інформацією на етикетці, а вже потім вирішуйте, що годиться для частого споживання, чим можна побалувати себе тільки на свята, а від чого й взагалі варто відмовитися.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном