Вхід | Реєстрація

Відродження славного імені О.Д.Засядька

20 листопада 2009 року в Українському домі у м.Києві за ініціативи Національної спілки краєзнавців України, Національної академії наук України, Всеукраїнської організації «За Помісну Україну» та громадської організацієї «Славетні імена Полтавщини» відбулися урочистості з нагоди 230-річчя від дня народження Олександра Дмитровича Засядька – славетного українця, видатного інженера, винахідника, воєначальника, автора першої у світі порохової ракети.
Урочистості розпочалися виступом заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України, що надавало заходу ореолу вишуканості.
У заході взяли участь видатні державні та громадські діячі України, вчені, представники вузів, ракетобудівної галузі та Збройних Сил України, офіційна делегація Полтавської області, краєзнавці, українська діаспора, іноземні дипломатичні представництва, засоби масової інформації: Голова Національної спілки краєзнавців України, академік НАН України, Герой України Петро Терентійович Толочко, Руденко Анатолій Панасович – уродженець Миргородщини, заслужений творець космічної техніки (м.Москва), Борис Ілліч Олійник - уродженець Полтавщини, відомий поет та громадський діяч, онук Івана Франка - Роланд Тарасович Франко, Ігор Рафаїлович Юхно́вський - академік НАН України, народний депутат України І - IV скликань, Герой України, Голова Українського інституту національної пам’яті, Зиновій Петрович Пак— екс-міністр оборонної промисловості РФ.
З вітальним словом від полтавців виступив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Михайлович Асадчев, який зазначив, що полтавська земля найбільше серед регіонів України подарувала країні, світу відомих митців, науковців і серед них вагоме місце займає основоположник ракетної галузі, уродженець с.Лютенька Гадяцького району Олександр Дмитрович Засядько. Валерій Михайлович наголосив, що наше головне завдання - відродити пам'ять про цих славних людей: знімати фільми про них, писати картини, книги, на їх прикладі, їх цінностях виховувати молоде покоління.
Від гадяцької делегації (начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Л.В.Труш, депутат районної ради С.М.Бондаренко, директор Лютенської ЗОШ I-III ст., краєзнавець І.Ф.Чайка) до учасників урочистого засідання звернувся Іван Федосійович Чайка. Він розповів про життєвий шлях О.Д.Засядька, його наукові пошуки по створенню бойових ракет, про його мужність, відданість справі, козацький дух і любов до рідного краю. Іван Федосійович висловив сподівання, що завдяки і сьогоднішньому представницькому заходу, вдасться відродити в Україні славне ім'я Олександра Дмитровича Засядька, належно вшанувати його в рідному селі Лютенька. За досягнення в краєзнавчій роботі Іван Федосійович отримав звання «Почесний краєзнавець України», свідоцтво вручив Голова Національної спілки краєзнавців України П.Т.Толочко.
Всі виступаючі говорили багато теплих слів про Засядька, про його наступників – ракетобудівників, космонавтів, наших земляків: Юрія Кондратюка, Сергія Корольова, Валентина Глушка, Михайла Янгеля, Павла Поповича.
Від Прем’єр – міністра України Ю.В.Тимошенко було зачитано вітальний лист з нагоди 230-річчя від дня народження О.Д.Засядька. Валентина Михайлівна Асадчева презентувала книгу «Славетні імена Полтавщини. Олександр Засядько».
Після урочистого засідання всі бажаючі могли ознайомитися з художньою виставкою «Україна космічна» із колекції Проекту Петра Ющенка «Українці в світі» та фондів Полтавського державного краєзнавчого музею. Загалом вся виставка «Українці в світі» справляє незабутнє враження, переповнює гордістю за українців та Україну – тисячі портретів українців, які прославили своїми досягненнями нашу країну на весь світ.
Урочистості закінчилися і кожен їх учасник ще раз переконався, що Олександр Дмитрович Засядько - гідний нащадок козацького роду, який десятки разів демонстрував мужність, хазяйновитість, допитливість, кмітливість і лицарську безкорисливість. Такими маємо бути і ми та наші нащадки.
Славним іменам – слава і пошана у віках!
Р.S. Велика вдячність за допомогу в організації поїздки до м.Київ голові райдержадміністрації Ірині Володимирівні Гулей.

Автор: www.hadiach-rajon-vlada.org.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 листопада 2009, 10:25 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації