Вхід | Реєстрація

Один — малий, другий — дурний, вирішили покататися на чужому авто

Сашко (ім’я змінене) виріс у багатодітній родині, у початкових класах навчався добре, жодного разу не залишався на другий рік.
Зараз навчається у дев’ятому, але на навчання ходить рідко, оскільки на уроках йому не цікаво, проте з захопленням грає у футбол та теніс. Інколи палить та вживає алкогольні напої. У школі друзів майже не має, частіше спілкується з старшими за нього односельцями. З батьками має посередні відносини, бо вони сварять його через поведінку у школі, саме тому він інколи не ночує вдома.

«Я міг взяти з портфеля однокласників без дозволу гроші…»
Злочинний шлях 14 річний школяр почав з дрібних крадіжок, які скоював в школі. «Я міг взяти з портфеля однокласників без дозволу гроші в розмірі 2-7 гривень, - розповідає Сашко, один чи два рази, вже не пам’ятаю, заходив до викладацької та з сумки учителя без дозволу також брав гроші у невеликому розмірі близько 5-10 гривень».
У 2009 році працівниками кримінальної міліції у справах дітей Полтавського РВ Сашко був поставлений на облік за погану поведіну та схильність до вчинення різного роду правопорушень. Однак профілактична робота правоохоронців на нього не діяла.

«Я вставив пилочку у замок запалювання і автомобіль завівся з першого разу»
19 листопада повертаючись з дискотеки, ідучи повз подвір’я одного з мешканців с.Валок Полтавського району біля будинку побачив автомобіль червоного кольору «ВАЗ 21013» і вирішив покататися. Автомобіль був не замкнений, сівши за водійське кермо неповнолітній біля автомагнітоли побачив жіночу пилочку для нігтів. «Я вставив пилочку у замок запалювання  і автомобіль завівся з першого разу», - розповідав Сашко. Доречі, в ході опитування матері Сашка, вона розповіла, що її син ніколи не мав навиків водіння автомобілем. І де б він міг навчився їздити вона не мала найменшої уяви. Покатавшись по нічному місту, угонщика наздогнали власники автівки, та Сашку вдалось втекти.

«Оскільки Сашкові 14 років - він не є суб’єктом даного злочину»
Наступного дня до Сашка завітали правоохоронці. В ході опитування він повністю визнав свою вину. По даному факту слідчим відділом Полтавського РВ порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 289 Кримінального кодексу України (Незаконне заволодіння транспортом). За вказаною частиною статті відповідальність настає з 16 років. А оскільки Сашкові 14 років, він не є суб’єктом даного злочину. Працівниками райвідділу міліції в присутності законного представника та захисника було проведено роз’яснювальну та профілактичну роботу. В подальшому до Сашка будуть застосовані заходи виховного характеру. В свою чергу батьки Сашка за невиконання батьківських обов’язків будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.

«Тепер Сашко та його товариш нестимуть кримінальну відповідальність»
Та й після цього хлопець так і не зробив для себе належних висновків. Неповнолітній зловмисник у вечірній час 3 грудня цього року разом з 33-річним, раніше судимим односельчанином після розпиття спиртних напоїв вирішили покататися на автомобілі, що належить хрещеному батькові Сашка. Вони проникли до гаражу, звідки викотили автомобіль на дорогу.  Сашко, сівши за кермо, за допомогою ключа, який знаходився в замку запалювання, завів авто і крадії поїхали до Полтави.
Та подорож хлопців тривала не довго. На заваді стали працівники ДАІ, які й затримали злодіїв.
За даним фактом слідчим відділом Полтавського РВ порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України (Крадіжка). За вчинення злочину тепер Сашко та його товариш нестимуть кримінальну відповідальність.

Автор: Лілія Овчаренко, старший інспектор Полтавського РВ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2010, 15:18 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації