Вхід | Реєстрація

Зміни для платників єдиного податку в І кварталі 2011

З останньої редакції Податкового кодексу повністю вилучили текст розділу ХІV – «Спеціальні податкові режими», який регулював суттєві зміни правил гри для платників єдиного податку. Та оскільки текст розділів Податкового кодексу, що залишились, становить собою великий талмуд, то не дивно, що то там, то сям трапляються згадування про значущі зміни в адмініструванні та нарахуванні податків для платників єдиного податку.
Я зібрав такий список важливих змін для СПД на єдиному податку:

Штраф за невчасну сплату єдиного податку:
Раніше штраф становив 10% від суми податку (20 грн від 200 грн), тепер 50% (100 грн від 200 грн) навіть за 1 день запізнення проплати відносно граничного терміну. Нагадую, що згідно законів України, платники єдиного податку сплачують єдиний податок авансом не пізніше 20 числа поточного місяця (сьогодні це грудень 2010р.) за наступний місяць (січень 2011р.)

Обов’язкові мінімальні доплати в Пенсійний Фонд
Доплати в 2011 році залишаються  і стають дещо більшими, адже частина суми сплаченого єдиного податку в Пенсійний фонд, як раніше, зараховуватись не буде – як висновок будьте-ласкаві сплатити додатковий щомісячний платіж в 84 гривнів Пенсійний Фонд.

Єдиний внесок на соціальне страхування.
З 1 січня 2011 року набирає чинності Закон України від 08.07.2010 р. No.2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Замість чотирьох платежів до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасного випадку прийде один – єдиний соціальний внесок, який сплачується в ПФ.
Для підприємців на загальній системі оподаткування та спрощенців встановлена однакова ставка внеску, що дорівнює 34,7% бази оподаткування. Нагадаю, що раніше СПД доплачували в ПФ по ставці 33.2% від суми мінімальної зарплати (і тут нас чекає підвищення доплат на 1.5% + cтабільна доплата 84 гривні з пункту 2).
І хоча внесок називається єдиний, але сплачувати його доведеться декількома платіжками (дуже зручно, ага, плюс за кожну платіжку слід сплатити 5-10 грн комісійних банку).
Якщо на 1 січня 2011 року мінімальна заробітна плата буде становити 922 грн. то мінімальний розмір єдиного соціального внеску щомісяця вираховується як 922 грн * 34,7% = 319,93 грн. Термін сплати внеску – до 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Отже, сумарно, сплачуємо 519, 93 грн державі в січні 2011 року.

І, насамкінець, родзинка нового Податкового кодексу:
Податкові зобов’язання вмерлої особи перед державою переходять до спадкоємців.

ps: Верховна Рада в першому кварталі 2011 збирається окремим законом змінити правила гри для приватних підприємців на єдиному податку, наприклад збільшити розмір єдиного податку до 600 грн, починаючи з другої половини 2011 року, а що нас насправді чекає в 2011 році – поживемо-побачимо.

Автор: Андрій Панас, watcher.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 грудня 2010, 15:49 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації